Maso naklepeme, nařízneme okraje, osolíme a opepříme,potřeme česnekm a poprášíme moukou. Zprudka opečeme na oleji, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Na slanině zvlášť orestujeme na nudličky nakrájený salám a nadrobno nakrájenou cibuli. Touto směsí poklademe podušený plátek a podáváme s bramborem nebo rýží.
Recepty na jídla s lúšteninami zejména z čočky, fazole a sóje. Stránka dále obsahuje další recepty nejenom z lúšteniny. Ale aj z mäsa, ovoce a zeleniny a mnohé iné. Vláknina je duležitá zložka zdravé stravy a tuto obsahují zejména lušteniny. Proto by váš jídelniček nemal postrádat jídla z luštenín, které mimo jiné naleznete na této stránce. Kľúčové slová: Lušteniny, recepty, jídla z luštenín, čočka, hrach, fazole, soja, kukuřice, kucharka, vareni, pečení, recepty na lušteniny, jídlo, vlaknina
17. září 2010
Zbojnícky hovězí plátek
Závitky z jehněčího masa
4 plátky z jehněčí / skopové kýty, 50 g slaniny, 2 stroužky česneku, 2 lžíce ostré hořčíce, zelená část pórku, 2 mrkve, cibule, pepř, sůl
Plátky masa naklepeme,potřeme hořčicí a solí s prolisovaným /utřeným česnekem, posypeme pepřem, poklademe kousky zeleniny, nudličkami slaniny a stočíme do závitků, které upevníme jehlami. Zbylou slaninu a cibuli nadrobno nakrájíme, zpěníme,osmahneme na ni závitky,osolíme je ,podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka. Ze závitků odstraníme jehly ,rozkrojíme je ,přendáme na talíře a polijeme horkou šťávou/omáčkou.
Zapékané vepřové se zelím
600 g vepřového masa, 1500 g kyselého zelí, lžíce rajského protlaku, cibule, 2 rajčata, 150 g sádla, kmín, pepř, sul
Očištěné vepřové maso nakrájíme na menší kostky,opepříme a necháme v chladnu rozležet. Drobně pokrájenou cibuli osmahneme v rozpáleném sádle, přidáme k ní propláchnuté a pokrájené zelí a společně dusíme. Nepodléváme. Když zelí změkne,vložíme k němu do hrnce kostky vepřového masa,které jsme předem asi 20 minut podusili. Promícháme, směsí naplníme sádlem vymaštěný pekáček a v horké troubě 30-35 minut zapékáme.Podáváme s chlebem.
Přilohové zelí
500 g kysaného zelí, 1/2 l vody, 2 lžíce krystalového cukru, lžička hladké mouky, velká cibule, trochu oleje, sůl, pepř, kmín, Vegeta
Nakrájenou cibulku osmažíme na oleji dorůžova, přidáme zelí, cukr, sůl, pepř, kmín, trochu Vegety a pod pokličkou dusíme cca 45 minut, podléváme vodou. Jakmile je zelí měkké, dosladíme podle chuti a lehce poprášíme hladkou moukou. Za stálého míchání ještě vaříme asi 10 minut.
Vepřové prsa jako minutka
vepřové libové plátky ne ale z kýty ( kuřecí řízky nebo prsa), slunečnicový olej na smažení,cibule, tmavá sojová omáčka, sůl, čtyřbarevný pepř (může být ale jen černý), plnotučná hořčice
Maso si trošku naklepeme, posolíme a opepříme. Můžeme zakápnout troškou oleje a necháme v chladnu odležet. (Nemusíme je nakládat, ale je křehčí). Předem si připravíme cibulku, kterou si nakrájíme hořčici a sojovou omáčku, nebo worcestrovou omáčku. Na pánvi si rozehřejeme olej, na který vložíme maso a necháme jej po obou stranách orestovat. Poté přidáme mezi maso cibulku, maso zakápneme připravenou omáčkou a stranu s omáčkou obrátíme na olej a druhou stranu masa potřeme hořčicí a opět hořčici otočíme do oleje. Z oleje, šťávy z masa, omáčky, cibule a hořčice se utvoří velmi chutná šťáva. Maso nesmíme moc dlouho smažit, neboť by tvrdlo.
Vepřové závitky na smetaně
400 g vepřové kýty, vejce, 60 g měkkého salámu, 80 g kyselé okurky, hořčice, 40 g hladké mouky, 40 g slaniny, 2 dl smetany, mletý pepř, sůl, 60 g cibule
Maso umyjeme ve studené vodě, osušíme čistou utěrkou a rozkrájíme na čtyři plátky. Každý plátek rozklepeme, potřeme hořčicí, posolíme, popepříme a poklademe kousky na tvrdo uvařeného vejce, proužky okurky a salámu. Dobře svineme a upevníme jehlami na závitky nebo zavážeme nití. Slaninu rozkrájíme na kostičky a v kastŕolu rozpustíme. Přisypeme jemně nasekanou cibuli a spěníme aby zůstala světlá.Na cibuli vložíme připravené závitky a osmahneme po všech stranách. Potom podlijeme šálkem horké vody nebo vývarem z kostí a dusíme.Během dušení občas závitky obrátíme a podle potřeby podlijeme. Měkké závitky vyjmeme,šťávu zalijeme smetanou s rozmíchanou moukou a dobře povaříme. Povařenou omáčku podle chuti přisolíme,vložíme do ní závitky a necháme prohřát.Podáváme s houskovým knedlíkem.
Vepřové v zelí
Maso nakrájíme na kostky, na sklanině usmažíme nakrájenou cibuli, přidáme maso, opečeme, osolíme a opepříme. Pak podlít a dusit doměkka. Přidáme kapustu a na kostky nakrájené brambory a dusíme. Usmažíme jíšku, rozředíme - přidat k masu s kapustou a brambory, promíchat a povařit. Nakonec přidat prolisovaný česnek dle chuti.
Vepřové soté s mandlemi
vepřová kýta 2000 g, cibule 300 g, mrkev 200 g, celer 200 g, olej stolní 200 g, pepř černý 2 g, mandle 200 g, sůl 30 g
Maso nakrájíme na nudličky, zprudka opečeme, přidáme zeleninu nakrájenou na julliene a vše společně dusíme do měkka. Ochutíme a přidáme mandle.
Závitky z vepřového masa
vepřové maso, sůl, pepř, kysané zelí, hladká mouka, olej
Plátky vepřového masa naklepeme, opepříme a osolíme. Do plátků masa přidáme kysané zelí a smotáme do závitku. Závitky obalíme v hladké mouce a prudce opečeme na oleji. Podlejeme vodou a dusíme. Jako přílohu je možné podávat např. brambor.
Vepřové plecko se švestkami
vepřové plecko, švestky sušené, majoránka, sůl, olej, pepř, další dle chuti
Plecka silně obalíme majoránkou a na rychlo osmažíme na oleji (asi 2 min.) , zalijeme vodou a přidáme sušené švestky , necháme dusit.
Vepřové plátky s hermelínem
4 plátky vepřové kýty, 1 hermelín, sůl, pepř, koření Gyros, grilovací koření, olej
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej, položíme plátky a opečeme. Poté posypeme grilovacím a Gyros kořením a podlejeme vodou. Dusíme pod pokličkou do změknutí. Nakonec na plátky položíme plátky nakrájeného hermelínu. Jako přílohu podáváme rýži, nebo brambory.
Vepřové plátky na paprice
4 vepřové plátky, cibule, lžička sladké papriky, 250 ml zakysané smetany, citrónová šťáva, olej, sůl
Na pánvi krátce po obouch stranách opečeme naklepané a osolené vepřové plátky. Mezitím osmažíme cibuli, přidáme papriku, zalijeme trochou vody, přidáme maso a dusíme doměkka. Nakonec zahustíme moukou a smetanou, dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme s brambory nebo bramborovým knedlíkem.
Vepřové maso v pikantní omáčce
Kýtu protáhneme slaninou. V kastrole zpěníme na sádle rozkrájenou cibuli do růžova a přidáme všechnu zeleninu. Osmahneme. Přidáme osolené maso, pepř, nové koření a dusíme do poloměkka. Pak přilijeme víno a maso v troubě dopečeme za stálého podlévání doměkka. Maso vyndáme, rozkrájíme na plátky. Štávu zahusíme smetanou, smíchanou s moukou, cukrem a hořčicí. Krátce povaříme a přecedíme na maso. Podáváme s knedlíkem.
Vepřové na kečupu
750 g vepřového masa, 4 česneky- stroužky, pepř, 1 dcl piva, sůl, cibule, 5 lžic kečupu, brambory
Maso nakrájet na kostičky a zprudka opéct na oleji přidat prolisovaný česnek, pepř, pivo a sůl. Podusit v troubě a potom přidáme nakrájenou cibuli, kečup a brambory a dopečeme v troubě.
Vepřové maso s bazalkou a omáčkou
600 g vepřového masa, červená paprika, pórek, mrkev, 200 ml smetany, 100 ml masového vývaru, 2 lžíce bazalky, sůl, bílý pepř, olej
Maso nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji. Přidáme nakrájenou papriku, pórek,mrkev, sůl, pepř a zalijeme masovým vývarem. Podusíme a ke konci přidáme smetanu a nasekanou bazalku, dochutíme solí a pepřem. Jako přílohu doporučuji opékané brambory.
Vepřové kotlety na bílém víně
4 vepřové kotlety, 5 dkg másla, 2 lžíce oleje, cibule, lžička mouky, 2 dcl bílého vína, 1/4 l masového vývaru, lžička hořčice, 2 lžičky nakrájených kyselých okurek, sůl. pepř
Na másle zpěníme cibuli a zaprášíme moukou. Mícháme až se zabarví do zlatova. Zalijeme po částech bílým vínem a masovým vývarem, osolíme , přidáme pepř (několik zrnek) a necháme asi 20 min.dusit. Kotlety lehce naklepeme, osolíme a opečeme prudce na oleji po obou stranách a pak je mírně podlité dusíme v připravené omáčce do změknutí. Kotlety přendáme na teplou mísu. Omáčku procedíme, přidáme do ní pokrájené okurky a hořčici a polijeme jí kotlety. Jako příloha rýže nebo bramborový knedlík.
Vepřové kotlety na pori
4 kotlety, menší pórek, plnotučná hořčice, hladká mouka, masox, sůl, pepř
Kotlety naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. Na jedné straně pomažeme hořčicí a obalíme v hladké mouce. Kotlety orestujeme, po obou stranách, v hlubší pánvi. Orestované kotlety vyndáme z pánve a nalijeme do ní cca 0,3 l vody a necháme přejít varem. Do vody přidáme masox a počkáme až se rozvaří. Dále přidáme na půlkolečka nakrájený pórek a na něj položíme orestované kotlety. Necháme cca 30 minut dusit pod pokličkou na mírném ohni. Dle potřeby můžete omáčku na konec zahustit. Podáváme s rýží, nebo bramborem.
Vepřové kostky v česnekové směsi
1/2 kg vepřové kýty, 3 stroužky česneku, mleté nové koření, mletý pepř, tymián, malý kousek citronové kůry, drcený kmín, špetka majoránky, cibule, olej, lžíce hladké mouky
Vepřové maso naklepeme a nakrájíme na stejné kostky. Česnek rozetřeme, promícháme s kořením a s jemně nastrouhanou citronovou kůrou (předem omyté v horké vodě. Maso necháme odležet v ledničce do druhého dne, pak je vložíme na drobně nakrájenou na oleji zpěněnou cibuli a za stálého míchání opečeme. Podlijeme trochou vody a dusíme až téměř změkne. Mouku rozmícháme ve třech lžících vody, vmícháme k masu a dohotvíme. Podáváme s bramborovými knedlíky a se špenátem.
16. září 2010
Vinařská vepřová játra
Pečeni osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji ze všech stran opečeme. Jablka a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky, přidáme k pečeni, přikryjeme a dáme dusit do trouby. Postupně podléváme vínem. Když maso změkne, vyjmeme ho a necháme v teple. Omáčku dochutíme trochou rajského protlaku, česnekem, rozmarýnem a karí kořením. Přidáme žampiony, smetanu a krátce povaříme. Podáváme s vařenými či pečenými brambory nebo rýži, talíř ozdobíme rozmarýnovou snítkou.
Zajíc na černo
zajeci predek, 60 g masla, mrkev, petrzel, 1/4 celeru, cibule, peprove koreni, bobkový list, tymian, sul, 3 lzice hladké mouky, cervene vino
Na masle osmazime na kolecka nakrajenou zeleninu a cibuli,zalijeme vyvarem, okorenime a v tomto zakladu dusime zajeci predek. Měkou zverinu vyjmeme ze stavy, kterou zahustime maslovou jiskou pridame cervene vino a precedime na zajice. Priloha : knedlik.
Zámecké plátky
Maso nakrájíme na plátky, mírně naklepeme, potřeme olejem, kořením a prolisovaným česnekem. Necháme odležet minimálně 4 hodiny.Plátky opečeme na oleji, až změknou, přidáme nakrájenou cibuli a papriky, hrášek, podlijeme vodou a dusíme asi 15 min. Podáváme s rýží nebo máslovými noky.
Zeleninový guláš se smetanou
menší hlávka bílého zelí, 2 mrkve, cuketa, 3 barevné papriky, cibule, česnek podle chuti, olej, sůl, bobkový list, nové koření, mletá sladká i pálivá paprika, jakýkoli vývar z masa, zakysaná smetana
Na oleji zpěníme na menší kousky nakrájenou cibuli a mrkev. Přidáme zelí nakrájené na čtverečky, cukety a papriky rozkrájené na větší kostky. Zalijeme vývarem a okořeníme. Pomalu dusíme asi 30 minut, až je zelí měkké. Nakonec hrnec odstavíme z ohně a jemně vmícháme zakysanou smetanu. Ještě asi 5 minut povaříme. Podáváme s celozrnným pečivem nebo černým chlebem.
Masové nudle
vepřové maso, sádlo, sůl, mletý pepř, mletá sladká paprika ,kari, chillie koření, masox, hořčice, cibule
Na kráječi nakrájíme zpola zmrzlé maso na nudličky a smícháme v hrnci se sádlem. Přidáme sůl, pepř, papriku (pouze na částečné obarvení), masox, kari (pouze pro vůni), dost hořčice (nejlépe francouzské), feferony nebo pálivou papriku nebo chillie koření dle chuti. Dusíme asi 8 minut, přidáme dost cibule nakrájené na kroužky (v létě i zelenou cibulovou nať) a necháme pod pokličkou asi 5 minut zesklovatět. Mírně podléváme vodou. Podáváme nejlépe s rýží nebo chlebem.
Žebírko po mexický
Nejprve žebírko upečeme dozlatova (asi 25 minut) a slijeme omastek. Kakao smícháme s moukou, kmínem, paprikou a přidáme oregáno, sůl, pepř, vodu a med. Tímto zalijeme žebírko a pečeme ještě asi 30 minut, dokud se omáčka nevypeče a maso nezměkne. Hotové žebírko pokrájíme na kousky a upravíme na talíř. Do omáčky v pekáči vlijeme šlehačku a přivedeme k varu. Hotovou omáčkou přelijeme maso.
Zapékané fazole se zeleninou
100 g suchých bílých, 100 g červených suchých fazolí, olej, cibule, stroužek česneku, 2 póry, 2 mrkve,1/2 salátové okurky, 100 g žampionů, 1 dl zeleninového vývaru, sůl, mletý bílý pepř, citron, 2 vejce, 1 dl smetany, kopr
Fazole namočíme alespoň den předem. Druhý den je ve stejné vodě uvaříme do poloměkka. Na rozehřátém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, pór nakrájený na kolečka, přikryjeme a dusíme několik minut. Poté přidáme mrkev nakrájenou na nudličky, okurku nakrájenou na kolečka a žampiony nakrájené na plátky a scezené okapané fazole. Podlijeme vínem, 2 dl vývaru z fazolí, opepříme, osolíme, přidáme šťávu z 1/2 citrónu, přikryjeme a při mírné teplotě dusíme 40 min. V zeleninovém vývaru rošleháme vejce, smetanu a nasekaný kopr. Do vymaštěné zapékací mísy rozložíme fazolovou směs, zalijeme vejci a ve vyhřáté troubě zapečeme. Podáváme pokapané šťávou z druhé půlky citrónu a se zeleninovým salátem.
Králík na mrkvi
mladý králík, 3 dkg másla, lžíce olivového oleje, 15 dkg vepřové šunky, bobkový list, tymián, petrželová nať, sůl, pepř, 15 malých cibulek (šalotek), 20 dkg čerstvých hub, 3 menší karotky, 3 dcl bílého vína, 3 dcl vývaru z hlavy, lžička hladké mouky
Králíka si naporcujeme na jednotlivé dílky a řádně osolíme a mírně opepříme. Na pánvi rozpustíme tuk a králíka pěkně dozlatova orestujeme. Jak je pěkně orestovaný, tak jej vyjmeme, do vypeku přidáme hladkou mouku a za stálého míchání necháme slabě zhnědnout. Potom přidáme vývar a víno a za stálého míchání povaříme. Karotku nakrájíme na drobné kostky a vložíme do kastrolku, kam přidáme maso a asi 30 minut necháme na mírném ohni povařit. Přidáme šalotku, kterou necháme v celku, houby a vaříme opět asi 30 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Podáváme s bílým pečivem.
Žalúdky na žampionech a smetaně
500 g žaludků, 100 g žampionů, 50 g másla, 1/8 l sladké smetany, hladká mouka, květ, šťáva z poloviny citronu, petrželka
Žaludky očistíme a uvaříme v osolené vodě až jsou měkké. Pak je nakrájíme na plátky. Mezitím si připravíme jíšku, kterou zalijeme vlahým vývarem ze žaludků a necháme asi pět minut vařit. K jíšce přidáme nakrájené uvařené žaludky, nakrájené a podušené houby,vše okořeníme, zamícháme sladkou smetanou a povaříme. Pak přidáme usekanou petrželku a zakapáme šťávou z citronu. Podáváme s dušenou rýží.
Jehňátko na bílém víně
1-2 jehněčí kotlety, 2 stroužky česneku, 50 g slaniny, 200 ml mléka, 100 ml bílého vína, střední cibule, drcený černý pepř, gyros koření
Kotlety vykostit, odblanit, zbavit tuku, nakrájet na kostky o hraně cca 2 cm . Vylisovat česnek, smíchat s trochou gyros koření, promíchat s kousky masa. Nechat cca 2 hodiny odležet, pak zalít mlékem a nechat přes noc v ledničce. Druhý den osmahnout slaninu nakrájenou na kostičky, maso posypat drceným pepřem a se slaninou orestovat. Orestovanou směs podlít bílým vínem a dusit do měkka. Osmahnout cibuli s drceným pepřem a nasypat na maso na talíři. Jako příloha je výborný čerstvý domácí chléb.
Veselé špagety
balíček špaget, 500 g mletého masa (hovězí + vepřové), vejce, hrnek strouhanky, hrnek mléka, sůl, mletá paprika, pepř, olej, 3 cibule, zelená paprika, žlutá paprika, 3 červená rajčata, 3 lžíce kečupu
Strouhanku nasypeme do misky a nalijeme na ni tolik mléka, aby se všechno vsáklo. Přidáme mleté maso, jednu nastrouhanou (namletou) cibuli, vajíčko, sůl a pepř. Směs rukama hodně propracujeme a vytvoříme krokety ve formě válečků. Osmažíme je po všech stranách na oleji, odložíme je mimo pánev, ale uchováme v teple. Dáme si vařit dostatečné množství osolené vody na špagety a současně s přípravou špaget si očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu. Rajčata nařízneme do křížku, spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na osminky. Na zbylém tuku od smažení kroket usmažíme dvě na kolečka nakrájené cibule, poprášíme je paprikou, přidáme na kostičky nakrájenou zelenou a žlutou papriku a nakrájená rajčata. Vše chvíli po-dusíme, potom přidáme tři lžíce kečupu, zamícháme a ještě chvíli dusíme. Nakonec necháme ve směsi prohřát předem připravené krokety. Pěknou barevnou směs upra-víme na talíři k uvařeným špagetám. Podáváme s hlávkovým salátem.
Vepřové maso s fazolkami
500 g krkovice, 500 g brambor, 750 g fazolí, 3 lžíce oleje, 2 cibule, sůl, pepř, saturejku
Maso nakrájíme na kostky osmahneme na oleji. Přidáme nakrájenou cibuli a společně osmažíme. Přidáme namočené fazole a povaříme . Když jsou fazole poloměkké přidáme na kostičky nakrájené brambory a dovaříme doměka , dochutíme dle chuti kořením.
Vepřové maso po indicky
400-600 g libového masa z vykostěné vepřové pečeně, 2 lžíce oleje, 1,5 dl smetany ke šlehání, kari koření, 100 g cibule, sůl
Vepřové maso nakrájíme přes vlákna na hranolky, vložíme na větší pánvičku s rozehřátým olejem a za stálého míchání na prudkém ohni opékáme asi 2 minuty. Pak vmícháme kari koření,vše zalijeme smetanou, osolíme a asi minutu podusíme. Do směsi přidáme drobně nakrájenou cibuli a dusíme další minutu tak, aby cibule zůstala mírně chřupavá. Podáváme s dušenou rýží.
Vepřové maso na pivu s česnekem
40 deka vepřového masa, cibule, kečup, porek, lžíce škrobové moučky, česnek, tuk, pivo
Proužky masa obalíme v moučce orestujeme na tuku, pak přidáme cibuli, orestujeme, nato dáme kečup osolíme, opepříme a podlijeme pivem. Po 20 minutách přidáme porek, dodusíme. podáváme s vařenými brambory.
Variace na perkelt
Vepřové maso nakrájíme na kostky a na rozpáleném oleji opečeme. Přidáme 1 nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a krátce opečeme. Odstavíme, vmícháme papriky, sambal, osolíme, opepříme, podlijeme a dusíme do měkka. Když je maso all dente, přidáme nakrájené papriky, cuketu, na kolečka nakrájenou druhou cibuli a ještě podusíme. Nakonec posypeme zelenou petrželkou. Příloha : vařený brambory.
Dobrota s bůčkem
Tuřín omyjeme, oloupáme a nastrouháme nahrubo. Vložíme na drobně nakrájenou, na sádle zpěněnou cibuli. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, 2 lžíce plnotučné hořčice a zalijeme horkou vodou, v níž jsme rozpustili půlku bujonu. Promícháme a na malém plameni dusíme doměkka. Tekutina musí být odpařená, ale tuřín nesmíme rozvařit. Na talíře dáme hromádky dušeného tuřínu a na to položíme kousek doměkka uvařeného, opepřeného bůčku. Sypeme petrželkou a podáváme s bramborem nebo chlebem.
15. září 2010
Moučník z cukety
2 hrnky nastrouhané cukety, hrnek pískového cukru, 3 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva, 3 vejce, hrnek rozehřátého rostlinného tuku (Hera), lžíce mleté skořice, podle potřeby trochu mléka, tuk a mouka na formu
Cuketu oloupeme a nastrouháme. Po odměření ji vsypeme do cedníku a necháme asi 20 minut vykapat. Všechny suroviny dobře promícháme, přidáme cuketu, opět promícháme a dle potřeby přidáme trochu mléka. Těsto nalijeme do připravené formy a upečeme v předehřáté troubě.
Moučník za 10 minut
Heru rozpustíme a smíchame ji s kakaem,cukrem a vodou.jeden hrnek směsi si dáme na stranu. Do zbylé směsi vmícháme vejce a prosátou mouku s práškem do pečiva.Těsto vlijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě 10.minut. Ihned po upečení na těsto rozetřeme směs z hrnku a posypeme ji strouhanými ořechy (kokosem). Před podáváním můžeme dozdobit šlehačkou.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)