2. října 2010

Vločkový pohár

vločková směs :1/2 balíčku Piškotů Opavia, 1/2 balíčku kakaových Piškotů Opavia, šálek ovesných vloček, 2 bílé nízkotučné jogurty, šálek měkkého ovoce, ovoce na ozdobu
broskve :  4 velké broskve (nebo velké půlky broskví z kompotu), 6 sladkých a 2 hořké mandle, 4 lžíce cukru moučky, 30 g tvarohu, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry

Připravíme si několik velkých pohárů, případně misek. Ovesné vločky nasucho opražíme na teflonové pánvi a poté smícháme s jogurtem a ovocem, případně celou směs rozmixujeme na jemný krém. Do pohárů střídavě ukládáme vrstvu světlých a kakaových piškotů a každou vrstvu proložíme vločkovou směsí. Broskve nejdříve očistíme, rozpůlíme, vyjmeme pecky a lžící rovněž část dužiny, aby se vytvořil větší důlek,a krátce povaříme v cukrové vodě.  Takto připravené broskve poprášíme cukrem. V hmoždíři utlučeme sladké i hořké mandle. Cukr, tvaroh, citrónovou kůru, utlučené mandle a zbylou dužinu z broskví dobře promícháme. Směsí plníme půlky broskví. Naplněné broskve položíme na hotové poháry a přizdobíme strouhanou čokoládou, příp. rybízem a pod.

Výborná čalamáda

4 kg bílého zelí, 1 kg paprik, 0,5 kg cibule, 0,5 kg mrkve, 0,5 l octa, 2 dcl oleje, 30 dkg cukru krystalu, deko

Nakrájíme 4 kg bílého zelí, 1 kg paprik, 0,5 kg cibule, 0,5 kg mrkve, promícháme v kbelíku  a zalijeme 0,5 l octa, 2 dcl oleje, a 30 dkg cukru krystalu, přidáme jedno deko. Zatížíme druhým kbelíkem plným vody a necháme 24 hodin stát. Plníme do sklenic a uložíme bez sterilizace.

Vločkové koláčky

100 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g ovesných vloček, 100 g pískového cukru,100 g másla nebo rostlinného tuku, vejce, citronová šťáva, zavařenina

Všechny suroviny smícháme, vytvoříme kuličky a ty rozplácneme. Tvoříme menší placičky. Klademe je na vymazaný plech a do jejich středu dáme lžičku zavařeniny. Je jedno, z jakého ovoce zavařenina je- vyzkoušenou mám rybízovou a meruňkovou. Pokud má někdo radši méně zdravé pochoutky, může koláčky namáčet v čokoládě.

Tofu - sladký krém pro děti

200 g jáhel, 5 jablek, 5 dcl sójového mléka, 3 lžíce oleje, sůl, strouhaný kokos, 2 lžíce medu
Jáhly 3 krát spaříme a potom uvaříme v sójovém mléku, mírně osoleném. Přidáme syrová strouhaná jablka, kokos, osladíme medem, omastíme olejem a všechno zamícháme.

Švestkový salát

500 g švestek, 4 jablka, 50 g ořechů, 50 g cukru, 20 g slunečnicového oleje, 50 g ovesných vloček, 2 dl mléka

Vločky pocukrujeme a dáme do pánve na razehřátý olej. Za stálého míchání opražíme do zlatova. Švestky opereme, očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky, smícháme s oloupanými a nahrubo nastrouhanými jablky, procukrujeme, posypeme ovesnými vločkami, nadrobno posekanými ořechy, zalijeme mlékem a promícháme. Salát necháme dobře vychladit.

Salát z kukuřice

2 konzervy malých kukuřiček, 1/3 hrnku nakládané kapie nakrájené na nudličky, 1/3 hrnku zelených oliv plněných kapií, lžíce olivového oleje, lžička bílého vinného octa, čerstvě umletý pepř

Kukuřičky necháme okapat a pak je nakrájíme příčně na poloviny. Dáme je do mísy, na které budeme salát podávat, spolu s paprikou a olivami. Olej a ocet dáme do malé zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem a důkladně protřepeme. Zálivku nalejeme na salát a podle chuti opepříme. Ihned podáváme.

Praženka

100 g ovesných vloček, cibule, mrkev, 50 g celeru, 60 g tuku, masox, sůl, pepř, 1,5 l vody , petrželka

Na tuku zpěníme cibuli, přidáme ovesné vločky a po zrůžovění přidáme nastrouhanou zeleninu. Orestujeme a zalijeme vodou,osolíme a opepříme a vaříme do změknutí vloček. Přidáme masox a povaříme a nakonec vmícháme nasekanou petrželku.

Pečená kukuřice na sadle

kukuřice, sádlo, sůl
Kukuřici pečeme zprudka na ohni,až začne pukat podobně jako popcorn.Poté potřeme sádlem a osolíme.

Ovesné placky

10 dkg hladké mouky, 8 dkg tuku, 8 dkg mletého cukru, 8 dkg ovesných vloček, 8 dkg ořechů, 8 dkg sušeného ovoce (meruňky, švestky, jablka, fíky ...), vejce, marmeláda

Sušené ovoce a ořechy nakrajíme na menší kousky. Všechny složky smícháme a vypracujeme těsto, které necháme alespoň 1 hodinu v chladnu odpočinout. Z těsta vyvalujeme 1,5-2 cm  velké kuličky,které lehce rozplácneme, nahoře uděláme důlek a dáme trochu  marmelády a upečeme.

1. října 2010

Ovesné kuličky

160 g ovesných vloček, lžíce práškového cukru, 80 g másla, 100 g práškového cukru, vanilinový cukr, lžíce rumu
na obalení : práškový cukr a kakao

Ovesné vločky opražíme na části másla. Za chvíli přidáme lžíci práškového cukru a upražíme do zlatova. Cukr na vločkách zkaramelizuje a když vychladnou, jsou tvrdé a dají se dobře na masovém strojku umlet na prášek. K tomuto prášku přidáme zbytek rozpuštěného másla, cukr, vanilkový cukr a rum. Promícháme hmotu a tvoříme malé kuličky, které obalujeme v cukru s kakaem. Ze začátky je hmota díky teplému máslu měkká a ke konci, když máslo tuhne, i hmota se stává tuhou, takže kuličky pořádně mačkáme. 

Ovesné sušenky

8 dkg ovesné vločky, 8 dkg cukr, 8 dkg hladká mouka, 8 dkg máslo, vejce, 1/2 lžíce prášku do pečiva
Z uvedených ingrediencí zpracujeme na vále těsto a tvoříme malé placičky.Obalíme v hladké mouce a na pečícím papíru necháme sušit pomalu v troubě.

Lívance ovesné

50 g ovesných vloček, 50 g celozrnné mouky, špetka soli, lžička nastrouhané pomerančové kůry, 150 ml pomerančové šťávy, 150 ml odstředěného mléka, 2 mírně našlehané vaječné bílky, olej na potření, 2 lžíce surového třtinového cukru
nápln : 225 g rozetřeného sýry cottage, 175 g hrozinek, lžička nastrouhané pomerančové kůry
ozdoba : dílky pomeranče

V míse smíchejte ovesné vločky, mouku sůl a pomerančovou kůru. Postupně přilévejte za stálého míchání pomerančovou šťávu a mléko. Přidejte vaječné bílky. Teflonovou pánev mírně potřete olejem a zahřejte na střední teplotu.Nalijte do pánve tekuté těsto jen natolik, aby zakrylo dno pánve, a nakláněním pánve těsto rovnoměrně rozlijte. Nechte lívanec smažit, dokud se neobjeví bublinky a dokud spodní strana nezhnědne. Lívanec obraťte a smažte druhou stranu. Zbytek těsta zpracujte stejným způsobem. Podle velikosti pánve bude směs stačit na 8 -10 lívanců. Smíchejte sýr, hrozinky a pomerančovou kůru na náplň. Položte asi 2 lžíce směsi doprostřed každého lívance a stočte ho do roličky. Takto upravené lívance můžete přikryté uchovat přes noc v chladničce.

Müsli

balíček ovesných vloček, kousek másla, kondenzované slazené mléko, ořechy, čokoláda, rozinky, sušené ovoce

Balíček ovesných vloček spolu s lžičkou másla dáme pražit do trouby. Přidáme kondenzované mléko a dále v troubě pražíme.Necháme schládnout a podle chuti přidáme nasekané ořechy, rozinky, nasekanou čokoládu a případně sušené ovoce. Vše promícháme.

Limetový špiz

500 g kuřecích prsíček, 3 ks limet, 2 lžíce oleje, 1/2 lžičky chilli, 4 ks nakládaných kukuřičných klásků, 100 g nakládaných feferonek

Maso nakrájíme na kostky veliké asi jako vlašský ořech. Z 1 limety vymačkáme šťávu a smícháme ji s olejem a chilli. Zbylé limety omyjeme a nakrájíme na silnější kolečka. Kukuřičky nakrájíme na špalíčky asi 3 cm dlouhé. Scedíme feferonky. Vše střídavě napichujeme na jehly a potřeme marinádou. Grilujeme asi 15 minut.

Kukuřičné medajlóniky

570 g kukuřice bonduelle, 60 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, pepř, bylinky, 60 g cibule, olej na smažení, 80 g kaviáru imperiál, pažitkové pomazánkové máslo

Studený předkrm vhodný jako svačinka nebo večeře. Kukuřici nechte na sítku okapat. Z mouky a vajec vytvořte hustší palačinkové těsto. Případně můžete přidat trochu nálevu z kukuřice. Ochuťte solí, pepřem a bylinkami, vmíchejte okapaná kukuřičná zrna a cibuli nakrájenou na drobné kostičky. Na pánvi rozehřejte olej, do něhož lžící vložíte těsto a trochu přimáčknete. Placičky pečte dozlatova z obou stran. Na vychladlé pak kávovou lžičkou pokládáme kopeček kaviáru, který ozdobíme snítkou kopru a pažitkovým pomazánkovým máslem.

Kukuřičné placky

kukurice, mouka, vajicko, vegeta, olej
Kukurici nasypeme do misky. Pridame vajicko a zahustime moukou. Ochutime vegetou a dame smazit do zlatova z obou stran.

Drůbeží maso na kukuřici

400 g masa z kuřecích prsou, cibule, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, drůbeží vývar, 2 plechovky sterilizované kukuřice, 2 dl bílého jogurtu

Maso z kuřecích nebo jiných drůbežích prsou nakrájíme na nudličky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme utřený česnek a nakrájené maso, ze všech stran opečeme, osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a přiklopené dusíme doměkka. Sterilizovanou kukuřici ohřejeme, přidáme udušené maso a dáme na talíř, kde přidáme dvě lžíce bílého jogurtu. Hotové jídlo podle chuti posypeme zelenou petrželkou posekanou nadrobno.

Domácí müsli

200 g hrubých ovesných vloček, 50 g slunečnicových jader, 50 g kokosových vloček, 50 g nasekaných lískových ořechů, 50 g nasekaných loupaných mandlí, 100 g rozinek, 3 pol. lžíce oleje, 3 pol. lžíce medu, na špičku nože mleté skořice a vanilky

Olej a med rozehřejeme na pánvi až začnou bublat. Přidáme vločky a oříšky a pražíme 5 minut. Přidáme rozinky a pražíme delších 5 minut. Celé necháme vychladnout a uzavřeme do vzduchotěsné nádoby.

Černý kuba

30 dkg trhaných krupek, ¾ l vody, sůl, kmín, hlavičku česneku, 6 dkg sádla, pepř, majoránka, 2 dkg sušených hub, cibule

Krupky dobře vypereme ve studené vodě a necháme na cedníku okapat. Na rendlíku osmažíme do světle růžova cibulku, vložíme na ni krupky a krátce je opražíme. Potom je osolíme, zalijeme vodou a dáme do trouby dusit. Sušené houby vypereme a namočíme na hodinu do studené vody. Potom vodu scedíme, houby usekáme a dusíme se solí a kmínem 1/4 hodiny. Podušené houby přidáme s kořením do krupek. Vše dáme do vymaštěného pekáče, na povrchu omastíme a dáme do trouby na 20 minut zapéci.

Australské placky

hrnek ovesných vloček, hrnek hladké mouky, 0,5 hrnku mouky, 0,5 hrnku strouhaného kokosu,150 g másla, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce medu, lžička jedlé sody

Smícháme vločky, mouku, cukr, kokos. V kastrůlku rozehřejeme sirup, máslo, horkou vodu a sodu. Tekutou část vlejeme do suché a řádně promícháme. Malou lžičkou klademe na vymazaný plech kopečky dál od sebe. Pečeme 15-20 minnut při 150 stupních C.

Závin s chřestem a se sýrem

500 g zeleného chřestu (případně bílého), balíček lístkového těsta, 200 g tvrdého sýru, 300 g měkkého sýru, vejce, sůl, cukr

Chřest vaříme v 1 l vody s 1 lžičkou soli a kostkou cukru 8 minut (8-12 minut, jde-li o bílý chřest). Lístkové těsto rozválíme, potřeme měkkým sýrem, poklademe chřest a posypeme tvrdým strouhaným sýrem, poté těsto zavineme. Závin potřeme šlehaným vejcem, osolíme a posypeme zbytkem nastrouhaného sýru. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Závin lze podávat horký i studený.

Zapékaný fenykl

750 g malých fenyklových cibulek, 3 PL másla, 1 PL cukru, 1 ČL soli, 1/8 suchého bílého vína, 60 g taveného sýra, 2 PL citrónové šťávy

Z fenyklových cibulek odstraníme stopky a konce kořínků. Nať omyjeme, osušíme, nakrájíme nadrobno a přikryté odložíme stranou. Očišťené cibulky omyjeme a překrojíme. Rozpustíme máslo a za stálého míchání v něm zkaramelizujeme cukr. Přidáme fenyklové cibulky, osolíme a obracíme, dokud karamel docela neobalí cibulky. Při střední teplotě necháme trochu zhnědnout, přidáme víno a dusíme pod pokličkou při slabé teplotě 25 minut. Troubu vyhřejeme na 220°C. Cibulky necháme na cedníku odkapat. Šťávu z dušení smícháme s citrónovou šťávou a nadrobno nakrájeným taveným sýrem. Fenyklové cibulky přendáme do ohnivzdorné mísy, zalijeme sýrovou směsí a zapékáme asi 10 minut. Před podáváním posypeme fenyklovou natí. Podáváme s přírodními telecími řízky a bramborovými kroketami.

Bramborová tortilla s pórkem

600 g brambor, 2 cibule, 2 pórky, 4 lžíce olivového oleje, sůl , pepř, kmín meltý, 4 vejce

Brambory oloupeme, nastrouháme a tenké plátky a vložíme do studené vody. Cibule oloupeme a nakrájíme. Pórek nakrájíme na kolečka a omyjeme. V pánvi rozehřejeme olej a cibuli s pórkem na něm krátce osmahneme. Přidáme okapané plátky brambor. Vydatně osolíme a okořeníme pepřem a mletým kmínem. Pod pokličkou pečeme asi 20 minut. Občas obrátíme. Rozšleháme vejce, přelijeme je přes pečené brambory a na malém ohni je necháme srazit.

Pórek na smetaně

menší cibule, větší pórek, zakysaná smetana /light/, 15 dkg sýr niva, sůl. bílý pepř, sojová omáčka, olivový olej

Větší pórek omyjeme, nakrájíme na 0,5 cm kolečka. Očistěnou a drobně pokrájenou cibuli dáme na hlubší pánev na olivový olej zesklovatět a po té přidáme pórek a ten necháme také zesklovatět. Kysanou smetanu opepříme, nepatrně osolíme, rozkvrdláme a nalijeme na pánev. Za stálého míchání přidáme rozdrobený sýr a necháme rozpustit a zhoustnout. Dochutíme sojovou omáčkou. Podáváme s vařenými brambory a snítkou libečku. 

Vepřová kýta v pórovem krému

800 g vepřové kýty, lžíci másla, sůl, pepř, tymián, 250 ml bílého vína, 600 g zmraženého pórku, 150 g zakysané krémovité smetany, 2 žloutky, 50 ml sladké smetany 

Maso nakrájíme na drobné kostky , v kastrolu ho na rozehřátém másle prudce opečeme ze všech stran , osolíme , opepříme a okořeníme tymiánem , zalijeme vínem a přikryté dusíme 45 min. na mírném ohni . Přidáme pórek a dusíme dalších 15 min. . Když maso změkne , sejmeme kastrol z plotny . Rozšleháme smetany a žloutky , vmícháme do pokrmu a podle potřeby osolíme a opepříme . Rozdělíme na talíře a jako přílohu podáváme brambory s máslem , sypané pepřem a petrželkou .

Vepřová kýta s pórkem

0,5 kg vepřové kýty, kostka masoxu, pepř, lžíčka orientálního koření, pórek, olej
Na rozpálený olej dáme na nudličky nakrájenou kýtu, orestujeme, přidáme masox, pepř, orientální koření, podlejeme asi 1 - 2 dcl vody a 3/4 hodiny dusíme. Po změknutí přidáme na kolečka nakrájený pórek a dusíme ještě asi 15 minut. Podáváme s rýžou.

Těstoviny s pórkem

velký pórek, 40 dkg libového vepřového nebo kuřecího masa na nudličky, olej, vegetu, pepř, 800 g-1000 g těstovin (kolínka, fleky, nebo vrtulky a pod.)
Na oleji orestujeme maso, mírně podlejeme a dusíme do měkka. Těstoviny uvaříme. Když je maso měkké přidáme na kolečka nakrájený pórek, dochutíme pepřem a vegetou, smícháme s těstovinami a podáváme.

Telecí se žampiony

450 g telecí řízky , konzerva sterilovaného chřestu, 3 plátky sýra - ementál (plátkovaný), 3 plátky šunky (slušné, ne picca), olej na pečení, žampiony (možno i sterilované), sladká smetana

Naklepeme řízky /každý asi po 150 g/, osolíme - žádné koření, položíme plátek sýra, na něj plátek šunky, třetinu obsahu konzervy chřestu. Přehneme na poloviny, poprášíme hladkou moukou a zprudka opečeme na oleji. Pak podlejeme vývarem a dusíme, až maso změkne. Mezitím podusíme v troše vody žampiony, až je maso hotové přidáme žampiony do šťávy, přidám smetanu, povařit. Pokud je omáčka řídká - zahustit rozkvedlanou moukou. Provaříme. Jako přílohu doporučuji rýži. 

Telecí s chřestem

80 dkg telecí kýty, 10 dkg šunky, 10 dkg tvrdého sýra, 20 dkg chřestu, 10 dkg másla, olej, sůl

Z masa nakrájíme řízky,naklepeme,osolíme a pak zprudka opečeme na oleji. Na opečené řízky poklademe celý nekrájený chřest.Pak plátky pokapeme rospuštěným máslem ,na každý plátek položíme šunku a plátek sýra. Takto připravené porce zapečeme v troubě. Ozdobíme podle chuti zeleninou a podáváme s rýží.Lze podávat i se smaženými brambory a zeleninovým salát.

Špagety zapečené s pórkem a nivou

uvařené špagety, pórek, kuřecí maso, žampiony, žampionová polévka v sáčku, niva

Uvařené špagety scedíme a dáme do pekáče. Mezitím si připravíme asi 200 dkg kuřecího nakrájeného na nudličky,pak si připravíme nakrájený velký pórek. Nudličky dáme zprudka na rozpálený omastek a po chvilce přidáme nakrájený pórek a necháme dusit do měkka. Mezitím si na másle zpražíme žampióny a uděláme žampiónovou polévku ,kterou trošku zahustíme. Do polévky dáme hotové žampióny. Když máme tyto ingredience hotové tak to vše vylijeme na ty špagety co máme v pekáči a posypeme strouhanou nivou, toto vše pak dáme zapéci do trouby.

Rychlý mikrvlnkový knedlík

2 hrnky mléka, 4 hrnky polohrubé mouky, vejce, kostka droždí, 2 rohlíky, 0,5 pórku, 0,5 lžičky soli, 0,5 lžičky cukru

Do vlažného mléka dáme 1 vejce, sůl, cukr, droždí, lehce poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek. Poté přisypeme najednou celý zbytek mouky, přidáme rohlíky, nakrájené na malé kostičky, a nakonec přidáme ńadrobno nakrájený pórek. Celou směs promícháme a necháme 1/2 hodiny kynout na teplém místě.Připravíme si oválnou nebo kulatou nádobu, vhodnou pro vaření v mikrovlnné troubě. Naplníme ji asi do 3/4 vykynutou směsí, přikryjeme víkem a dáme ji do mikrovlnky. Mikrovlnku nastavíme na 5 minut při 100% výkonu, po uvaření necháme nádobu 1 minutu v mikrovlnce odstát. Poté hotový knedlík lehce vyklopíme a servírujeme.Hodí se k naprosté většině omáček, pórek můžeme obměnit např. koprem, petrželkou, uzeninou...atd. Oproti klasické přípravě knedlíků je tento způsob velmi jednoduchý, rychlý a pohodlný a odpadá nepříjemné a zdlouhavé hnětení těsta, příprava v mikrovlnce je velmi rychlá.

Rizoto s pórkem a buráky

200 g předvařené rýže (hrnek rýže), 2-3 pórky, 3 lžíce oleje, 100 g arašídů, kari koření, mletý zázvor, kečup, sůl, nastrouhaný sýr na posypání

Propláchnutou rýži uvaříme do měkka. Mezitím očištěný pórek nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zesklovatět. Vmícháme arašídy, koření a osmahneme. Tuto směs lehce vmícháme do uvařené rýže. Naběračkou tvarujeme kopečky, ozdobíme kečupem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Pórkový salát s fazolkami

200 g fazole, 350 g pórek , česnek 2 stroužek, citron,  kečup, sůl

Bílé fazole přes noc namočíme, uvaříme doměkka, slijeme a necháme vychladnout. Bílé části pórku nakrájíme na kolečka, smícháme s vychladlými fazolemi, přidáme stroužky česneku nakrájené na tenké plátky, ochutíme citronovou šťávou a solí, zakapeme olejem a zalijeme kečupem. Vše dobře promícháme a navrch ozdobíme na drobné nudličky nakrájenou zelenou částí pórku.

Pórkový salát

400 g pórek, citron , olej, sůl
Očištěný pórek nakrájíme na tenká kolečka, vložíme na cedník, přelijeme horkou vodou a necháme okapat. V misce promícháme s citronovou šťávou, zakapeme olejem, osolíme a krátce vychladíme. Před podáváním jednotlivé porce ozdobíme velmi jemně nakrájenou zelenou částí pórku.

Pórkový koláč

listové těsto, pórek, sýr, šunka, máslo, palačinkové těsto z jednoho vejce

Pórek nakrájíme na kolečka a na másle dusíme do poloměkka. Kulatou formu na koláč vyložíme listovým těstem (není třeba formu vymazávat, použije-li se teflonová) a posypeme částí strouhaného sýru. Na sýr rozprostřeme podušený pórek a nakrájenou šunku. Vše zalijeme palačinkovým těstem a hustě posypeme strouhaným sýrem. Upečeme.

Pórkový guláš

2 velké pórky, 3 velké brambory, mrkev, 2 velké cibule, 5 stroužků česneku, kořenová petržel, 8 růžiček růžičkové kapusty, klobáska

Vezmeme 3 l hrnec. Nakrájíme pórek na tenká kolečka, utřeme nahrubo česnek a všechno ostatní nakrájíme na kostičky 1/2 cm. Klobásku můžeme nakrájet ještě jemněji. Nasypeme do hrnce a zalijeme vodou aby bylo vše pod vodou přidáme špetku soli a necháme asi 1/2 hod.povařit. Pokud nestačí parádní zeleninová chuť můžeme přichutit Podravkou.

Pórové placky

15 dkg mletého masa, 10 dkg uzené šunky, pórek, drcený kmín, 3 vejce, 1 dcl mléka, hladká mouka

Na oleji osmahneme mleté maso, přidáme nakrájenou šunku, drcený kmín, sůl, a na větší kousky l pórek. Vše dusíme, až pórek zvadne. Necháme vychladnout. V míse rozšleháme 3 vejce s mlékem, přidáme hladkou mouku a připravíme husté těstíčko do kterého zamícháme masovou směs. Na rozehřátém oleji tvoříme z hmoty placičky, které osmažíme do růžova. Příloha bramborová kaše a zeleninový salát.

Pórková polévka s mrkví

500 g pórku, 2 mrkve, polévková lžíce škrobové moučky, 2 brambory, hovězí bujón (kostka), šálek rozpuštěného másla

Omyjeme a nakrájíme zeleninu (pórek na plátky, mrkev a brambory na malé kousky). V hrnci rozpustíme máslo, lehce na něm osmahneme pórek. Poté zasypeme škrobovou moučkou a po chvíli přidáme i zbývající zeleninu a bujón. Přilijeme vodu (do 1 litru) a všechno povaříme. Polévku můžeme případně rozmixovat.

Pórková omeleta

2 póry, lžíce másla, 2 vejce, sůl, lžíce strouhaného sýra

Očištěný pór jemně nakrájíme,osolíme,dusíme na másle na mírném ohni do měkka.Pak přilijeme 2 osolená vejce smíchaná se 2 lžícemi vody a upečeme omeletu.Hotovou omeletu posypeme sýrem a můžeme jí ozdobit rajčaty.

Pórková polévka ze šlehačkou

2 pórky, 3 brambory, 1,5 l vývaru z masoxu, lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, vejce, 1,5 dl šlehačky, pepř, sůl, Vegeta

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a dobře povaříme, v případě potřeby procedíme. Brambory nakrájíme na kostičky, v polévce je uvaříme do měkka a poté zašleháme vejce rozmíchané s trochou vody. Dochutíme solí, Vegetou a pepřem, přidáme najemno nakrájený pórek a ještě krátce povaříme. Na talíři zdobíme šlehačkou.