18. října 2010

Jablková povidla

800 g jablek, 200 g cukru krupice, 300 ml vody, 40 ml rumu, 50 g rozinek, 250 g zakysané smetany

Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na drobnější kostky. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, zalijeme vodou a rumem a karamel necháme rozvařit, přidáme jablka a rozinky, vše cca 20 minut společně podusíme, až se voda vyvaří a jablka mají povidlovou konzistenci. Jablka necháme vychladnout a podáváme s vdolky a kysanou smetanou.

Bramborové vdolky s jablky

350 g polohrubé mouky, 350 g hladké mouky, 350 g vařených brambor ve slupce, vejce, kostka čerstvého droždí, 250 ml mléka, 125 g cukru krupice, 30 g rostlinného tuku, sůl

Droždí rozmícháme se lžící krystalového cukru na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na cca 20 minut. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme obě mouky, vejce, cukr, sůl a vykynutý kvásek, vše společně propracujeme v hladké těsto, ze kterého tvarujeme malé bochánky, které klademe na plech s pečícím papírem, necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou kynout. Potřeme tukem a pečeme při 180°C asi 30 minut. Ihned po upečení potřeme tukem ještě jednou.

Čokoládové řezy

čokoláda, 300 g másla, 150 g kakaa na vaření (ne instantní), 150 g čokolády na vaření, 250 g moučkového cukru, 8 vaječných žloutků, 300 ml smetana ke šlehání

Čokoládovou hmotu připravujeme kvůli zatuhnutí alespoň 8 hodin před konzumací. Čokoládu, cukr a máslo rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kakao a intenzivně vmícháme žloutky. Nakonec ještě do teplé hmoty přimícháme šlehačku. Vlijeme do formy a necháme zchladnout a v lednici zatuhnout. Z čokoládové hmoty vykrajujeme lžící namočenou ve vlažné vodě řezy, které podáváme s jablkovou omáčkou a kuličkou ovocného sorbetu. Můžeme ještě lehce zaprášit mletým kardamomem.

Churros

300 g hladké mouky, 2 špetky soli, 2 lžíce moučkového cukru, 75 ml olivového nebo slunečnicového oleje, 300 ml vody, vejce, 100 g skořicového cukru, slunečnicový olej na smažení

Mouku, sůl a cukr prosejeme do mísy. V kastrolu rozehřejeme šálek vody s olejem, přivedeme k varu a za stálého míchání zvolna vsypeme mouku smíchanou se solí a cukrem. Mícháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří tuhá pasta. Necháme tak 2 minuty odstát a vmícháme rozšlehané vejce a zapracujeme. Těsto musí být hladké.Těsto přendáme na vál a tvarujeme šneky, které smažíme ve vyšší pánvi nebo kastrolu v rozpáleném oleji dozlatova. Necháme okapat na papírovém ubrousku a ještě teplé obalíme ve skořicovém cukru. Podáváme s horkou čokoládou nebo silnou kávou.

Kuřecí fajitas

6 tortil, 3 kuřecí prsa, 2 cibule, 6 barevných paprik
marináda : 2 lžičky třtinového cukru, špetka kajenského pepře, 2 limetky (použijeme šťávu i kůru), 2 lžičky oregána, špetka mleté skořice, sůl, olej na opečení masa a zeleniny

Kuřecí maso nakrájíme na dlouhé pruhy, marinujeme ve směsi limetkové šťávy a kůry, soli, kajenského pepře, oregána, cukru a skořice a necháme nejlépe přes noc odležet.Cibuli a papriky očistíme a nakrájíme na dlouhé silné pruhy. Marinované kuřecí maso opečeme na oleji společně s nakrájenými paprikami a cibulí .Tortilly ohřejeme buď krátce na rozehřáté pánvi (2 až 3 minuty) nebo ve více kusech zabalené v alobalu v troubě (5 až 10 minut na 200°C).Pečené maso vložíme do teplých tortill a podáváme se salsami.

Vídeňská cibulka

3 velké cibule, hladká mouka na obalení, olej na osmažení
Cibuli nakrájíme na jemné plátky, obalíme v hladké mouce a v oleji usmažíme dozlatova. Po vyjmutí z pánve klademe cibuli na papírový ubrousek, aby přebytečný olej okapal.

Šťouchané brambory

400 g brambor, 50 g másla, petrželová nať nebo pažitka, sůl
Oloupané a pokrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu scedíme, přidáme máslo, sekanou petrželku nebo pažitku a rozšťoucháme, podle potřeby dosolíme.

Chlupaté knedlíky

350 g syrových oloupaných brambor, 150 g ve slupce vařených oloupaných brambor, 250 g hrubé mouky, vejce, hrst kudrnky, sůl

Vařené i syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je s moukou, vejcem a sekanou petrželkou kudrnkou, osolíme a důkladně zamícháme v kompaktní těsto.Část těsta si vezmeme do dlaně a lžící tvarujem knedlíky, které házíme rovnou do vařící osolené vody. Podebereme, aby se nepřichytly ke dnu a podle velikosti vaříme asi 5-7 minut. Po vyjmutí z vody lehce zakápneme olejem.

Zelný salát s cibulkou a křenem

300 g hlávkového zelí, 50 g mrkve, 50 g čerstvého nastrouhaného křenu, 50 g mladé lahůdkové cibulky, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru krupice, majoránka (čerstvá nebo sušená), rostlinný olej, sůl, pepř

Hlávkové zelí nakrájíme na jemné nudličky, osolíme a necháme "vyplakat". Mrkev nakrájíme na jemné nudličky, cibulku nasekáme na kolečka a křen nastrouháme na jemném struhadle. Zelí lehce promačkáme, přidáme ostatní zeleninu, majoránku, cukr, ocet, pepř, zakápneme olejem a lehce promícháme a necháme v chladu proležet.

Bůčkové kostky v pivním těstíčku

400 g libového vepřového bůčku, drcený kmín, sůl
těstíčko : 250 ml světlého ležáku, 100 g hladké mouky, 50 g olomouckých tvarůžků, sůl, pepř, olej na smažení

Vepřový bůček nakrájíme na kostky asi 3×3 cm, osolíme, opepříme a vetřeme drcený kmín, necháme odležet.Těstíčko : Z piva, hladké mouky, jemně strouhaných olomouckých tvarůžků vymícháme hladké těstíčko, osolíme jej a opepříme. Kostky napícháme na párátka a obalíme v těstíčku. Smažíme ve vysokém oleji pozvolna dozlatova. Po usmažení necháme na papírovém ubrousku okapat.

Pečená kuřecí křídla se zeleninou

600 g kuřecích křídel, 200 g kečupu, 2 lžíce medu, lžíce octa, chilli omáčka nebo Tabasco, pepř, sůl, olej na smažení, barbecue omáčka, 300 g řapíkatého celeru, 300 g mrkve

Z kečupu, chilli omáčky, medu, soli a octa vymícháme marinádu, do které vložíme kuřecí křídla a necháme je nejlépe přes noc v ledničce odležet. Kuřecí křídla vyjmeme z marinády, poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě při 180°C cca 20 minut. Podáváme je s barbecue omáčkou a čerstvou zeleninou.

Studentské lasagne

400 g mletého hovězího masa, 200 g mrkve, 100 g cibule, 100 g celeru, 40 g česneku, 100 g anglické slaniny, 200 g strouhaného eidamu, 80 g plnotučné hořčice, 80 g kečupu, kostička masového bujónu, balení suchých lasagní, 100 ml rostlinného oleje, 100 ml vody, oregáno, pepř, sůl 

Cibuli a česnek nakrájíme najemno, celer a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Zeleninu zpěníme na oleji, přidáme mleté maso, orestujeme, ochutíme hořčicí, kečupem, oregánem, do směsi rozdrobíme kostku bujónu, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a 10 minut podusíme.Na dno zapékací mísy dáme část masové směsi, na ni poklademe plátky slaniny, posypeme strouhaný eidam a rozložíme plátky suchých lasagní, které prsty dobře stlačíme. Tento postup ve stejném sledu ještě 3x 4x zopakujeme (záleží na velikostí nádoby), poslední vrstvu vždy zakončíme strouhaným sýrem.Mísu přikryjeme alobalem a zapékáme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut, poté odkryjeme a ještě 5 minut zapečeme kvůli zlatavé barvě sýra.

Brazilský bramborový salát

400 g vařených brambor ve slupce, 100 g majonézy, svazek koriandru, limetka, olivový olej, pepř, sůl

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a smícháme je s majonézou, ochutíme solí, pepřem, limetkovou šťávou, sekaným koriandrem, zakápneme olivovým olejem a necháme v chladu proležet. Před podáváním salát můžeme ještě dochutit. Brambory hodně absorbují jak sůl, tak i limetkovou sťávu, tudíž salát po uležení může ztratit svoji původní chuť.

Zeleninové ragú

300 g kedlubny, 300 g růžičkové kapusty, 50 g červené cibule, 50 g jarní cibulky, 50 ml slunečnicového oleje, 150 - 200 ml vody na podlití zeleniny, 50 g instantní jíšky, strouhaný muškátový oříšek nebo muškátový květ, sůl, pepř
 
Kedlubnu nakrájíme na kostky, kapustu na půlky, cibuli na měsíčky a jarní cibulku na kolečka.Zeleninu prudce orestujeme na oleji, jarní cibulku přidáme až nakonec, zalijeme vodou a velmi krátce podusíme, cca 5 minut.Nakonec zahustíme instantní jíškou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Špekové knedlíky

knedlíky : 1 kg ve slupce uvařených a oloupaných brambor, 2 vejce, 200 g hrubé mouky, sůl, hladká mouka na posypání válu

náplň do knedlíků : 200 g špeku nebo anglické slaniny, 200 g cibule, 50 g česneku, 50 g petrželky kudrnky, pepř, sůl

Nejprve připravíme náplň do knedlíků. Špek nakrájíme na kostičky, na rozpálené pánvi opečeme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile je špek zlatavý, stáhneme z tepla, scedíme od přebytečného tuku a směs smícháme s nasekanou petrželkou. Necháme vychladnout. Touto směsí plníme bramborové těsto: Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme kulaté placičky o průměru cca 10 cm, plníme směsí špeku a balíme do kuliček.Vaříme v osolené vodě asi 10 minut.

Brambůrky na másle

600 g raných mini brambor, 50 g másla, sůl
Brambory uvaříme ve slupce a podáváme polité přepuštěným, osoleným máslem.

Brambory se špenátem

600 g raných brambor, 200 g čerstvého špenátu, 50 g másla, pepř, sůl
Brambory uvařené ve slupce opečeme na přepuštěném másle, přidáme čerstvý špenát, osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Kukuřičný chléb-Proja

600 g kukuřičné mouky, 3 až 4 lžíce sádla, 5 vajec, 500 ml horkého mléka, lžička soli

Rozmícháme dvě lžíce změklého sádla (zbylé dvě jsou určené na vymazání plechu a potření horké rozkrájené proji) s vejci, přidáme 300 ml mléka, osolíme a mícháme 15 minut (zkrátit dobu míchání můžete použitím mixeru), přisypeme mouku, nakonec přilijeme zbylé mléko a všechno dobře promícháme. Pekáč vymažeme studeným sádlem, nalijeme do něho těsto a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při 200°C .Když proja dostane zlatavou barvu, nakrájíme ji na kostky, lehce je v pekáči promícháme, potřeme zbylým sádlem, vrátíme do trouby, aby se dopekla a dostala pěknou křupavou kůrku. Proja se podává teplá.

Bouřlivák

400 g balkánského sýra, 50 g másla, 100 g jemného ajvaru (od Podravky), 50 ml slunečnicového oleje, 2 stroužky česneku, čerstvá červená paprika, kávová lžička mleté sladké papriky, špetka mleté pálivé papriky, špetka mletého pepře
 
Rozměklé máslo utřeme s ajvarem, přidáme rozdrobený balkánský sýr, olej, drobně nasekaný česnek, čerstvou velmi jemně nasekanou papriku, mletou papriku, pepř a dobře promícháme. Pokud je balkánský sýr dostatečně slaný, již nepřisolujeme, pouze dejte odležet do ledničky.

Jarní salát se sýrovými kroketami a chřestem

50 g listového salátu lollo biondo, 50 g listového salátu lollo rosso, 50 g červené čekanky, 50 g bílé čekanky, 50 g listového salátu frisé, 50 g rukoly
Saláty důkladně propláchneme ve studené vodě, necháme okapat a natrháme na malé kousky. Salát podáváme pokapaný dresinkem s kroketami a křehkým chřestem.

Zeleninový salat s vejci

4 rajčata, salátová okurka, svazek ředkviček, 4 vejce, 200 ml majonézy, 100 ml 12% smetany, svazek pažitky, citrón, olivový olej, čerstvě mletý pepř, sůl

Rajčata, salátovou okurku, ředkvičky a vařená vejce nakrájíme na kousky.Z majonézy, smetany, soli a čerstvého pepře vymícháme zálivku, dochutíme citrónem a kapkou olivového oleje. Do osolené a okyselené mírně vroucí vody postupně vkládáme v naběračce rozklepnutá vejce. Zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 4-5 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se vejce „zatáhla“.Zeleninu upravíme na talíř, přelijeme zálivkou, navrch roztrhneme vejce a posypeme čerstvě krájenou pažitkou.

Římský salát se sušenými rajčaty

velká hlávka římského salátu, 60 g sušených rajčat, svazek bazalky, 40 ml rajčatového protlaku, 40 ml olivového oleje, 20 ml acceta balsamica, 2 stroužky česneku, 200 g sýra feta, 100 g celých zelených nebo černých oliv, 50 g slunečnicových semínek, sůl

Salát nakrájíme na proužky. V kuchyňském kutru rozmixujeme rajský protlak, sušená rajčata, olivový olej, česnek, bazalku, ocet a sůl. Slunečnicová semínka nasucho opražíme. Salát promícháme s dresinkem, posypeme rozdrobenou fetou, olivami a slunečnicovými semínky.

Cukety plněné zeleninovým kuskusem

4 středně velké cukety, 200 g lilku, 100 g sušeného kuskusu, 150 ml vody, 200 g barevných očištěných paprik, 100 g jarní cibule,100 g tofu, 50 ml olivového oleje, 3 větvičky rozmarýnu, 100 g sýra s modrou plísní, sůl, pepř

Cukety vložíme do osolené vařící vody a krátce cca 3-5 minut povaříme, poté ihned zchladíme ve studené vodě, necháme okapat, rozkrojíme podélně na půl, vydlabeme dužinu, kterou společně s ostatní zeleninou a tofu nakrájíme na malé kostičky. Zeleninu a tofu orestujeme na 2/3 oleje, přidáme sekaný rozmarýn, kuskus a zalijeme vodou, dochutíme solí, pepřem a stáhneme z ohně, aby se voda vsákla do kuskusu.Vydlabané cukety poklademe na pomaštěný pečící papír, naplníme zeleninovým kuskusem a posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v rozpálené troubě na 180°-200°C asi 10-15 minut.

Kapustové karbanátky

středně velká kapusta, 300 g vařeného uzeného masa, nejlépe krkovice, menší cibule, 4 vejce, 200 - 250 ml mléka, 20 g másla, 3 lžíce hladké mouky, svazek petrželky kudrnky, sůl, čerstvě mletý černý pepř, strouhanka na zahuštění těsta a obalení karbanátků, slunečnicový olej na smažení

Kapustové listy uvaříme v osolené vodě do poloměkka, cca 3 – 5 minut, zchladíme studenou vodou a necháme dobře okapat, popřípadě vodu vymačkáme. Spolu s uzeným masem kapustu umeleme na masovém strojku.Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme sekanou petrželku, osmahneme, zasypeme moukou, opět krátce osmahneme a za stálého míchání postupně zalijeme mlékem (2 lžíce mléka nechme stranou) a uvaříme hustou kaši, ochutíme solí a pepřem (kdo má rád, může dochutit ještě muškátovým květem nebo muškátovým oříškem). Do této polovychladlé kaše přimícháme žloutky, vmícháme mleté maso s kapustou. Vše dobře promícháme, případně ještě dochutíme. Pokud je hmota řídká, zahustíme strouhankou.Z těsta tvarujeme malé karbanátky, které omočíme v rozšlehaných bílcích nastavených dvěmi lžícemi mléka a špetkou soli, obalíme ve strouhance a usmažíme dozlatova ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme s chlebem.

Domácí fettuccine se zeleninou

těsto na fettuccine : 100 g hladké mouky, vejce, ½ lžíce olivového oleje, ½ lžičky soli
restovaná zelenina : lilek, cuketa, 2 červené papriky, 2 mladé cibulky, 3 až 4 stroužky česneku, 150 g zelených oliv, 150 g černých oliv, 50 g ančoviček, snítka bazalky, sůl, pepř, olivový olej 

Na vále vytvoříme v hromádce mouky důlek, do kterého přidáme vejce, sůl a olivový olej, důkladně vypracujeme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě alespoň půl hodiny odpočinout. Než si těsto odpočine, rozpálíme na pánvi olej a opečeme zprudka nahrubo nakrájený česnek se zeleninou, na závěr přidáme jarní cibulku, ochutíme solí, pepřem, sekanou bazalkou a necháme zchladnout. Z těsta vyválíme tenký plát, který krájíme na dlouhé nudle cca 0,8 cm x 20 cm a vaříme v osolené vodě s olejem cca 3 až 4 minuty, po scezení lehce zakápneme olivovým olejem a necháme vychladnout . Zchladlé fettuccine a zeleninovou směs promícháme, přidáme ančovičky a pokrájené olivy.