13. července 2011

Cibulový koláč

na těsto : 500 g hladké mouky,1/4 l mléka,40 g droždí,špetka soli,špetka cukru (do mouky a do kvásku),2 vejce,5 lžic oleje,60 g sádla
na nádivku : 1 kg cibule (bílé nebo červené, ale ne obě dohromady, vznikla by šedá barva),4 lžíce oleje,1/2 l kyselé smetany,1/4 l mléka,4 vejce,lžička kmínu,sůl,černý pepř


těsto :Mléko ohřejeme aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí a přidáme 4 lžíce hladké mouky - můžeme rozmíchat na kašičku. Posypeme špetkou cukru a necháme kynout. Mouku smícháme s cukrem a špetkou soli a uděláme v ní důlek. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme sádlo (do těsta na tento koláč je lepší než máslo) a kvásek a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a dáme na 1 hodinu kynout. Těsto potom vyválíme na 1/2 cm plát a přeneseme na olejem vymazaný plech a těsto propícháme a ještě dáme na chvíli kynout. Mezitím si připravíme náplň.
náplň : Cibuli nastrouháme na kolečka (nebo nakrájíme) a na oleji necháme zesklovatět. Vychladlou cibuli rozložíme na těsto. Smetanu, mléko a vejce dobře rozšleháme, ochutíme solí, pepřem a kmínem. Tuto směs nalijeme na povrch koláče a pečeme asi 45 minut při 190°C dozlatova

Žádné komentáře:

Okomentovat