9. srpna 2011

Křehké svatební koláčky


250 g hladké mouky,250 g polohrubé mouky,150 g sádla,150 g másla (Hery),2 vejce, sůl,50 g droždí,3 PL vlahého mléka,kostka cukru do kvásku,tvarohová nebo maková nádivka,vejce s cukrem na polevu.
 
Obě mouky prosijeme na vál se špetkou soli, do důlku v nich vyklepneme jen lehce rozšlehané vejce, kolem nakrájíme oba tuky a těsto zaděláme vzešlým kváskem. Více tekutiny není třeba. Zaděláme tužší těsto, položíme je na vál, přiklopíme nahřátým suchým kastrůlkem a necháme pod ním 30 minut (na kastrol postavíme konvici s vařící vodou). Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou rozdělíme na 15 stejných kousků. Každý kousek roztlačíme na placičku a naplníme jako buchty tvarohovou nebo makovou náplní a dobře uzavřeme jako buchty. Pak na jeden hluboký talíř nasypeme moučkový cukr, na druhý dáme rozšlehané vejce. Naplněné bochánky (jakési buchty) horní hladkou stranou omočíme ve vejci a pak v cukru, a stranou, kde jsme bochánek uzavírali, položíme na pomaštěný plech. Klademe je na plech dál od sebe, protože nabývají, a to 3 kusy do jedné řady. Ihned je vložíme do předehřáté trouby. Na bocháncích se z vejce a cukru utvoří jakási poleva. Je lepší dělat menší tvary. Mohou se jíst hned či za několik dní - jsou stále křehké.
Trochu se liší od jiných koláčků, nejen tvarem a způsobem zhotovení. jsou drobné, těsto je křehoučké a hodí se proto i na vánoční či velikonoční stůl, ale i k jiným významným výročím.

Žádné komentáře:

Okomentovat