7. září 2011

Domažlické koláče

kvásek : 28 g (1/2 kostky kvasnic), nebo 1,5 sáčku sušených kvasnic,0,5 hrnku vlažného mléka, 0,5 hrnku nebělené mouky,1/4 lžičky cukru   /hrnek-250 ml/
těsto : 140 g másla pokojové teploty,1/3 hrnku jemného krystalového cukru,3 žloutky z velkých vajec (z malých 4),0,5 hrnku vlažného mléka,vanilkový cukr,1/4 lžičky soli,nastrouhaná kůra z 1/2 citronu,3 ,5 hrnku nebělené polohrubé mouky, nebo podle potřeby
velký, našlehaný žloutek na potření okrajů koláčů a do tvarohové náplně
tvarohová náplň : lžíce změklého másla,lžíce cukru,1/3 hrnku měkkého plnotučného tvarohu,2 lžičky našlehaných žloutků,lžíce hrozinek, pokapaných trochou rumu,trocha nastrouhané citronové kůry
maková náplň : 1/3 hrnku máku, pomlet,3 lžíce mléka,lžíce zavařeniny z černého rybízu,trocha citronové kůry, nebo na jemno posekaná kandovaná smíšená citrusová kůra,1,5 lžičky cukru,0,5 lžičky dobrého kakaa (nejlépe holandského)
povidlová náplň: 1/4 hrnku povidel zředěných rumem
meruňková náplň: 1/4 hrnku měruňkové zavařeniny
drobenka : 2 lžíce nebělené polohrubé mouky,0,5 lžíce jemného krystalového cukru,lžíce (30 g) másla


Kvásek :Rozdrobit kvasnice do mléka a nechat stát po 3 min. Přidat mouku a cukr a našlehat do hladka. Těsně přikrýt polastickým filmem a nachat stát na teplém místě po 30 min., až kvasnice bublají a zdvojnásobí se v objemu.
Těsto :Našlehat máslo a zašlehat do něj cukr, až se směs změní ve světlou barvu a je velice lehká. Přidat kvásek a zamíchat jej dovnitř. Za stálého míchání přidávat jeden žloutek po druhém a potom přidat mléko s vanilkovým cukrem, kůrou a solí. Postupně dovnitř vpracovat tolik mouky, aby vzniklo měkké a lepivé těsto. Zhrnout těsto do koule, přenést na vál a vypracovat těsto do hladka, ale ještě trochu lepiva.
Vložit kouli těsta do máslem dobře vymaštěné mísy, několikrát těsto otočit, aby mělo máslový povrch a přikrýt ho plastickým filmem. Nechat stát na teplém místě tak dlouho, až se těsto zdvojnásobí v objemu. Asi 1 1/2 hodiny.Vyjmout vykynuté těsto na suchý vál a chvíli jej hníst. Nakrájet ho na 12 stejných kousků a každý vytvarovat do koule. Přikrýt je utěrkou a nechat stát asi 5 min. Vyložit dva velké plechy pečícím papírem. Na suchém vále z každého kousku vyválet kouli a tu zploštit plochým dnem lahve tak, aby vzniknul velký, nízký střed (asi 10cm v průměru) a okraje zůstaly vysoké (asi 2.5cm okraj). Přendat koláče na připravené plechy. Volně koláče přikrýt a nechat na chvíli stát na teplém místě.Předehřát troubu na 180°C. Položit jednu mřížku do vrchní 1/3 trouby a druhou do poloviny.Na každý koláč položit do kruhu lžičku každé náplně tak, že každý koláč má trochu tvarohové, povidlové, meruňkové a makové náplně. Okraje koláčů potřít žloutkem (může být smíchaný s trochou mléka) a povrch koláčů posypat drobenkou.
Péct asi 20 min. do zlatohněda. Přeměnit plechy (vrchní dolů, spodní nahoru a jejich zadní stranu otočit dopředu) v polovině doby pečení aby se koláče stejnoměrně upekly.
Tvarohová náplň : Utřít máslo s cukrem, přidat tvaroh a 2 lžičky našlehaných žloutků. Utřít vše do hladka a přidat hrozitky, kůru a zamíchat.
Maková náplň : Pomlet mák (nemáteli mlének na mák, tak v elektrickém mlénku na kávu). Vložit mák do malého kastolku a přidat mléko, zavařeninu, cukr, kakao a tochu kůry. Promíchat a na pomalém ohni přivéct do varu. Často zamíchat. Vařit do zhoustnutí asi 1 min.(pozor, aby se náplň nepřipálila) Nechat úplně vychladnout.
Mouka nemusí být nebělená.

Žádné komentáře:

Okomentovat