7. září 2011

Michelské vítací koláče


500 g polohrubé mouky,30 g droždí,80 g cukru krupice,50-80 g tuku,1-2 žloutky,1/2 KL soli,250 ml mléka,tuk na pomaštění;
Náplně- tvarohová : netučný tvaroh, celé vejce, vanilkový cukr, 50 g krupicového cukru, 1 PL máslové Ramy,citrónová kůra
povidlová : 200 g švestkových povidel;
maková :300 g mletého máku,5 PL mléka,50 g cukru;  50 g rozinek,50 g loupaných mandlí.


Všechny potřebné suroviny necháme aspoň hodinu před přípravou v pokojové teplotě. Z mléka odebereme asi půl šálku a ohřejeme je, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme kvásek, sůl, rozpuštěný tuk, žloutky, cukr a zbylým mlékem zaděláme vláčné těsto. Dobře je vypracujeme vařečkou, zakryjeme utěrkou a necháme 1.5 hodiny kynout. Vykynuté těsto nejméně zdvojnásobí svůj objem. Potom je přendáme na vál a rozdělíme je na tři stejné díly, zploštíme a položíme na vymaštěný plech. Koláče pak naplníme tvarohovou, povidlovou a makovou nádivkou.
Tvarohovou náplň připravíme tak, že do mísy dáme všechny uvedené suroviny včetně nastrouhané citrónové kůry a vše důkladně utřeme.
Na makovou nádivku přivedeme k varu smíchaný mák s mlékem a 5 minut při mírné teplotě ho povaříme. Pak přidáme ještě cukr a necháme úplně vychladnout.
Tvarohovou náplň zdobíme rozinkami, makovou loupanými mandlemi a povidlovou obojím.
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C do světlehněda.

 


Žádné komentáře:

Okomentovat