7. září 2011

Muzikantský koláč s křupavou krustou

těsto : 1 1/4 hrnku polohrubé mouky,3 lžíce krystalového cukru,špetka soli,8 lžic (120 g) másla, nakrájeného na kostky,žloutek,vanilkový cukr,asi 6 lžic šlehačky
náplň : 110 g sušených hrušek, nebo jablek, nakrájených na hrubo,110 g vypeckovaných datlí, nebo fíků na hrubo nakrájených,1/3 hrnku dřeňové šťávy z hrušek (nebo rozmixovaný hruškový kompot),1/4 hrnku hnědého cukru
krusta : 6 lžic (170 g) másla,6 lžic hnědého cukru,3 lžíce světlého tekutého medu,0,5 hrnku (asi 60g) piniových oříšků,0,5 hrnku na sucho opražených oloupaných celých mandlí,0,5 hrnku na sucho opražených akažuových oříšků,1,5 lžic šlehačky

 
Těsto : Smíchat mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Rozemnout dovnitř kostky ztuhlého másla jako na drobenku. Přidat žloutek a vemnout ho dovnitř. Přidat tolik mléka, aby se těsto začalo spojivat dohromady. Nepřepracovat! Zhrnout těsto do koule, zabalit ho do plastického filmu a zploštit kouli na disk. Uschovat chladničce na 30 min. Předehřít troubu na 180°C.Vyválet těsto mezi 2 listy pečícího papíru na 30 cm kruh. Přenést těsto do koláčové formy s vydělávacím spodkem. Odříznout přebytečné těsto na obvodu formy. Dát těsto na 15 min. do mražáku. Vyložit těsto alobalem a nasypat na něj fazole (používám ty stejné po léta, uschované ve sklenici). Péct asi 10 min., až jsou stěny ztuhlé. Vyjmout alobal a fazole a péct koláč dalších asi 20 min. do zlatova. Nechat úplně vychladnout ve formě. Zvýšit teplotu trouby na 200°C. Naplnit koláč nádivkou, položit formu na plech s okrajem a posypat koláč krustou. Péct dalších 20 min., až náplň bublá. Položit koláč na mřížku a nechat ho úplně vychladnout. Sejmout okraj formy a krájet koláč na dílky.
Náplň : Smíchat všechny ingrediene v těžkém kastrolku a přivéct do varu. Vařit po 1 min. Rozmixovat směs v mixéru na pastu. Nechat úplně vychladit.
Krusta : Na pomalém ohni v kastrolku přivéct první 3 ingredience do varu, až se cukr rozpustí. Zvýšit teplotu a prudce vařit po 1 min. Sejmout s ohně a přidat ořechy a šlehačku. Tip: Může se použít různá směs ořechů.

Žádné komentáře:

Okomentovat