26. října 2011

Hovězí hřbet s ořechovou omáčkou s dýňovými jadérky

60 dkg hovězího hřbetu; 15 dkg másla; 6 dkg vlašských ořechů; 6 dkg dýňových jadérek; polévková lžíce rajského protlaku; špetka cukru; 2 dl masového vývaru; 2 dl smetany; 2 petrželové kořeny; 2 mrkve; 20 dkg květáku; svazeček petržele; 4 - 5 třešňových rajčátek; sůl; pepř

Z hovězího hřbetu nakrájíme řízky, které osolíme, opepříme a po obou stranách je opečeme na másle. Opečené plátky masa vyjmeme z pánve a v omastku, který po nich zůstal, opražíme vlašské ořechy a dýňová jadérka. Potom je promícháme s rajským protlakem a přidáme k nim špetku cukru. Zalijeme masovým vývarem a necháme několik minut vařit. Osolíme, opepříme a obohatíme smetanou. Důkladně povaříme, aby se odpařila takřka všechna voda, a tak získáme omáčku k masu. Pro výrobu přílohy si na jiné pánvi rozpustíme máslo a začneme na něm dusit obě mrkve a petrželové kořeny, které jsme předtím nakrájeli na špalíčky. Osolíme, opepříme a přidáme rozkouskovaný květák. Do zeleniny nasekáme také čerstvou petržel a třešňová rajčátka. Potom zeleninu dusíme tak dlouho, dokud úplně nezměkne. Podáváme tím způsobem, že na jednu stranu talíře nakupíme zeleninovou přílohu, na druhou stranu umístíme řízky masa a celé zaijeme omáčkou. Nakonec ještě jídlo ozdobíme petrželí.

Žádné komentáře:

Okomentovat