26. října 2011

Hovězí ragú v rajské omáčce se zeleninou

60 dkg hovězí kýty; 3 cibule; polévková lžíce krystalového cukru; 2 polévkové lžíce rajského protlaku; sůl; pepř; 2 - 3 bobkové listy; 1 - 2 ks čerstvého tymiánu; 2 mrkve; petrželový kořen; hlíza celeru; 8 ks žampiónů; 1 dl červeného vína; 15 dkg zeleného hrášku

V pánvi si na několika kapkách oleje zkaramelizujeme polévkovou lžíci cukru. Na cukr pak vložíme všechny tři cibule, každou rozkrájenou na čtvrtky, promícháme a po přidání rajského protlaku podusíme. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a čerstvý tymián. Zalijeme trochou vody, necháme jednou přejít varem a vhodíme hovězí kýtu nakrájenou na kostky. Uvaříme do měkka, což bude trvat asi 1,5 – 2 hodiny. Mrkev a petrželový kořen rozkrájíme na kousky, podobně rozkrájíme i celer, počkáme, až bude maso už skoro měkké, načež k němu zeleninu přidáme. Zalijeme malým množstvím vody, osolíme a opepříme. Houby po jedné rozkrojíme na dvě poloviny a přisypeme je k ragú. Ochutíme červeným vínem a ještě 25 - 30 minut povaříme. Zelený hrášek přidáme až několik minut před tím, než se ragú dovaří. Podáváme s bílým chlebem nebo s vařenými brambory.

Žádné komentáře:

Okomentovat