26. října 2011

Hovězí roštěná na způsob „Csáky“ s vařenými bramborami

5 dkg uzené slaniny; cibule; 2 paprikové lusky; mletá červená paprika; 2 stroužky česneku; 2 rajčata;mletý kmín; 5 vajec; 60 dkg hovězího hřbetu; sůl; 2 dl zakysané smetany; 5 dkg mouky; 1 dl smetany; 80 dkg brambor; svazek petrželové natě
na guláš : cibule; 0,5 dl oleje; mletá červená paprika; 1 - 2 stroužky česneku; mletý kmín; paprikový lusk; rajče

Připravíme klasické lečo. Nejprve opražíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, vše osolíme a osmahneme. Dva paprikové lusky nakrájíme na proužky, přidáme k osmažené cibuli a zaprášíme červenou mletou paprikou. Zalijeme malým množstvím vody a ochutíme rozetřeným česnekem. Až se voda mírně odpaří, přihodíme do hrnce rajče nakrájené na dílky. Přisypeme mletý kmín a vše důkladně podusíme. Rozšleháme vajíčka, nalijeme je do leča a necháme smažit tak dlouho, dokud se neodpaří všechna voda. Hovězí maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a pak na plátky položíme hromádku leča s vajíčkem. Maso srolujeme a převážeme provázkem nebo propíchneme jehlou. Hotové rolády opečeme dočervena na malém množství oleje.
Připravíme základ na guláš. Nejprve na malém množství oleje osmahneme půlku cibule. Zaprášíme červenou mletou paprikou a podlijeme vodou. Ochutíme nadrobno nasekaným česnekem, mletým kmínem a solí. Nakrájíme na kousky jedno rajče a jeden paprikový lusk a spolu s opečeným masem vložíme do gulášového základu. Zakapeme šťávou, která nám zůstala po upečení masa. Rolády během 35 až 40 minut změknou, pak je vytáhneme a odložíme stranou. Gulášový základ scedíme a vrátíme na plotnu ještě dál povařit. Zakysanou smetanu rozmícháme v malém množství gulášové šťávy a přidáme k základu. Zahustíme moukou důkladně rozmíchanou ve vodě a zjemníme půl decilitrem smetany. Hotové masové rolády nakrájíme na plátky a podáváme s vařenými bramborami ochucenými máslem a posypanými čerstvou petrželovou natí, nakonec vše zalijeme paprikovou omáčkou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat