26. října 2011

Masové závitky v koprovém zelí

40 dkg hovězího hřbetu; 40 dkg vepřové kotlety; 15 dkg uzeného vařeného hovězího jazyka; 3 cibule; 10 dkg uzené slaniny; 1 kg zakysaného zelí; 2 dl smetany; žemle; 1 dl mléka; svazek francouzské petrželové natě; svazek kopru; sůl; mletý pepř; červená mletá paprika; bobkový list; olej

Maso očistíme, nakrájíme na plátky a důkladně naklepeme. Osolíme a opepříme. Uzenou slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Polovinu množství slaniny vhodíme na pánev a osmahneme až na vlastní šťávu. Přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nasekanou petrželovou nať a na malé kostičky nakrájený hovězí jazyk. Osolíme a opepříme. Přidáme žemli, kterou jsme předtím namočili do mléka, a všechny suroviny důkladně propracujeme. Směsí potřeme dva samostatné, na sebe položené plátky masa a pevně je stočíme. Masové závitky můžeme převázat provázkem, aby se nerozevřely. Předsmažíme je na malém množství oleje. Na cibulce osmahneme zbytek slaniny. Osolíme, stáhneme z plotny a zaprášíme červenou mletou paprikou. Zakápneme několika kapkami vody, vrátíme na plotnu a do tohoto základu vmícháme zakysané zelí a 1-2 bobkové listy. Podlijeme vodou, necháme několik minut povařit a potom přihodíme předpečené masové závitky. Pod pokličkou podusíme doměkka, asi 50 minut. Před podáváním maso vytáhneme a do zelí vhodíme nadrobno nasekaný čerstvý kopr. Doprostřed talíře naservírujeme zelí, položíme několik plátků masa a nakonec vše zakapeme zakysanou smetanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat