4. listopadu 2011

Smetanová polévka z kapra

lžíce másla; cibule; menší pórek; kedlubna; větší mrkev; celer; větší kořen petržele; větší houba; brokolice rozebraná na růžičky; hrstka zeleného hrášku; 10 dkg kapřího filé; estragon; sůl; pepř; citron; 1 - 2 stroužky česneku; 5 dkg vlasových nudlí; polévková lžíce škrobové moučky; 1 dl mléka;1 dl smetany

Ohřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli a pórek. Osolíme. Kedlubnu, mrkev, celer a kořen petržele nakrájíme na nudličky. Zeleninu přidáme k osmahnuté cibuli a začneme ji dusit. Mezitím nakrájíme houbu a odtrhneme několik růžiček z brokolice. Vhodíme k ostatní zelenině. Filé z kapra nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Maso vhodíme na zeleninový základ a podusíme asi 10-12 minut, než maso nezíská bílou barvu. Přidáme čerstvě nasekaný estragon a zalijeme vodou. 
Do vroucí polévky nasypeme vlasové nudle a malé množství zeleného hrášku. Ochutíme několika kapkami citronové šťávy. V trošce vody rozmícháme škrobovou moučku, do polévky ji přilijeme až budou nudle uvařené. Bílou barvu dodáme polévce mlékem a smetanou. Před podáváním polévku důkladně povaříme. Polévku servírujeme na talíř a pokapeme ji smetanou. Zdobíme plátky citronu a estragonem.

Žádné komentáře:

Okomentovat