13. července 2011

Cibulový koláč

na těsto : 500 g hladké mouky,1/4 l mléka,40 g droždí,špetka soli,špetka cukru (do mouky a do kvásku),2 vejce,5 lžic oleje,60 g sádla
na nádivku : 1 kg cibule (bílé nebo červené, ale ne obě dohromady, vznikla by šedá barva),4 lžíce oleje,1/2 l kyselé smetany,1/4 l mléka,4 vejce,lžička kmínu,sůl,černý pepř


těsto :Mléko ohřejeme aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí a přidáme 4 lžíce hladké mouky - můžeme rozmíchat na kašičku. Posypeme špetkou cukru a necháme kynout. Mouku smícháme s cukrem a špetkou soli a uděláme v ní důlek. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme sádlo (do těsta na tento koláč je lepší než máslo) a kvásek a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a dáme na 1 hodinu kynout. Těsto potom vyválíme na 1/2 cm plát a přeneseme na olejem vymazaný plech a těsto propícháme a ještě dáme na chvíli kynout. Mezitím si připravíme náplň.
náplň : Cibuli nastrouháme na kolečka (nebo nakrájíme) a na oleji necháme zesklovatět. Vychladlou cibuli rozložíme na těsto. Smetanu, mléko a vejce dobře rozšleháme, ochutíme solí, pepřem a kmínem. Tuto směs nalijeme na povrch koláče a pečeme asi 45 minut při 190°C dozlatova

Bureki

1 kg malých cuket,1 kg brambor,sůl, pepř,1 kg měkkého tvarohu, olej, máta,1 kg listového těsta,100 g sezamových semínek
Na vymazaný pekáč dejte vyválené listové těsto a pak vrstvu osolených, tenkých koleček brambor, vrstvu tvarohu s mátou a kolečka cukety. Vše znovu zopakujte, navrch položte druhý plát listového těsta, potřete olejem a na několika místech popropíchejte vidličkou. Posypte sezamovými semínky a upečte.

Bramborový koláč s jablky

600 g brambor,250 g hrubé mouky,80 g cukru,sůl,60 g hery,300 g jablek,80 g ořechů,30 g rozinek,skořice,citronová šťáva,cukr na posypání
 
Brambory vaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a prolisujeme. Smícháme s moukou, cukrem a špetkou soli, promícháme a polovinu směsi nasypeme na vymazaný vyšší plech.Omytá jablka zbavíme jádřinců a i se slupkou nastrouháme nahrubo. Ořechy nasekáme nahrubo, rozinky spaříme. Na vrstvu bramborové směsi, nasypeme strouhaná jablka, pokapeme citronem, dáme rozinky, ořechy a skořici; poslední vrstvou je druhá polovina bramborové směsi. Pocukrujeme a pokapeme rozehřátým tukem. Pečeme ve vyhřáté troubě. Jsou-li jablka hodně kyselá, cukrujeme každou vrstvu.

Bramborové koláčky

250 g hrubé mouky,250 g vařených moučných brambor,špetka soli,kůra z citronu vosku zbaveného,vanilkový cukr,20 g másla,15 g droždí,asi 1/8l mléka,vejce,100 g pikantní zavařeniny,vejce na potření,40 g cukru na posypání,20 g másla na plech

Do prosáté mouky přidat špetku soli, vařené prolisované brambory, kůru a vanilkový cukr. Pak přidáme v mléce vykynuté droždí, rozpuštěné máslo a vejce. Vypracujeme tuhé těsto a dáme vykynouti.Poté těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky, rohy trochu povytáhneme, doprostřed dáme zavařeninu, růžky složíme doprostřed a dobře je stiskneme.Položíme na máslem potřený plech a když vykynuly, potřeme je vajíčkem a dáme prudce péci do horké trouby. Upečené hodně pocukrujeme.

Pissaladiere - výborný pikantní koláč

těsto :4 3/4 hrnku nebělené bílé mouky,lžíce krystalového cukru,25 g čerstvých kvasnic, nebo 1 sáček sušených,1 3/4 hrnku mléka,2 lžíce olivového oleje ,2 lžičky soli,2 lžíce rozpuštěného másla
nádivka a obložení : 900 g cibule,3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř2 snítky tymiánu,bobkový list,12 ančoviček, rozpůlených podélce ,12 Nicoise oliv, rozpůlených

Nasypat, nebo rozdrobit kvasnice na 1/2 hrnku vlažného mléka s cukrem a nechat je po 10min. vzejít. Přimíchat do nich ostatní ingredience a vypracovat v těsto tak dlouho, až není lepivé, ale je hladké a pružné. Je-li nutné, přidat více mouky.Přikrýt těsto navlhčenou utěrkou a nechat ho na teplém místě vykynout. Po 1 hodině nebo 1 1/2 hodině zplasknout těsto pomocí pěsti. Vytvarovat těsto do velkého plechu s nízkým okrajem.Předehřát troubu na 220°C.Stejnoměrně rozetřít cibuli na těsto. Nahoru poskládat diagonálně řady ančoviček s odstupem jejich délky a pak napříč poskládat další řady tak, aby společně tvořily tvar mřížky. Doprostřed kosodelníků položit půlku olivy. Nechat opět trochu nakynou při pokojové teplotě asi 10 min. a potom upéct Pissaladiere po 30 min., až je těsto nepřikryté cibulí stejnoměrně hnědé.
Nádivka : Nakrájet cibuli na tenké plátky a pomalu ji smažit na těžké pánvi, na středním ohni na oleji s bobkovým listem a tymiánem do měkka. Vyjmout bobkový list a tymián.