9. srpna 2011

Jihočeské jablkové vdolky


400 g hl.mouky,2 žloutky,4 PL rozpuštěného sádla,20 g droždí, voda /nebo mléko/ podle oka /asi 2dcl/,sůl, cukr asi 2 hrstky,3 PL rumu.
Náplň : jablka,vanilkový cukr, skořice/mohou být i rozinky


Zaděláme klasické kynuté těsto, které po vykynutí srazíme a necháme ho vykynout ještě jednou. Potom vykrajujeme kousky větší polévkovou lžící, těsto roztáhneme jako na buchty a naplníme jablky se skořicí, pečlivě uzavřeme, dáme na vymazaný plech asi 5 cm od sebe a necháme opět vykynout, pak pomašlujeme smetanou /nebo vejcem/ a posypeme mákem, pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.



Křehké svatební koláčky


250 g hladké mouky,250 g polohrubé mouky,150 g sádla,150 g másla (Hery),2 vejce, sůl,50 g droždí,3 PL vlahého mléka,kostka cukru do kvásku,tvarohová nebo maková nádivka,vejce s cukrem na polevu.
 
Obě mouky prosijeme na vál se špetkou soli, do důlku v nich vyklepneme jen lehce rozšlehané vejce, kolem nakrájíme oba tuky a těsto zaděláme vzešlým kváskem. Více tekutiny není třeba. Zaděláme tužší těsto, položíme je na vál, přiklopíme nahřátým suchým kastrůlkem a necháme pod ním 30 minut (na kastrol postavíme konvici s vařící vodou). Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou rozdělíme na 15 stejných kousků. Každý kousek roztlačíme na placičku a naplníme jako buchty tvarohovou nebo makovou náplní a dobře uzavřeme jako buchty. Pak na jeden hluboký talíř nasypeme moučkový cukr, na druhý dáme rozšlehané vejce. Naplněné bochánky (jakési buchty) horní hladkou stranou omočíme ve vejci a pak v cukru, a stranou, kde jsme bochánek uzavírali, položíme na pomaštěný plech. Klademe je na plech dál od sebe, protože nabývají, a to 3 kusy do jedné řady. Ihned je vložíme do předehřáté trouby. Na bocháncích se z vejce a cukru utvoří jakási poleva. Je lepší dělat menší tvary. Mohou se jíst hned či za několik dní - jsou stále křehké.
Trochu se liší od jiných koláčků, nejen tvarem a způsobem zhotovení. jsou drobné, těsto je křehoučké a hodí se proto i na vánoční či velikonoční stůl, ale i k jiným významným výročím.

Chodské koláče


300 g hladké mouky,100 g hrubé mouky,asi 2 dl mléka,80 g krupicového cukru,3 žloutky,25 g droždí,120 g másla,sůl,hladká mouka na vyválení, kousek vejce na potření,tuk na vymazání plechů,oloupané mandle, rozinky;
maková nádivka : 200 g máku,1/4 l mléka,80 g cukru,50 g perníku,vanilínový cukr;
tvarohová nádivka : 500 g měkkého tvarohu,vejce, žloutek,
80 g krupicového cukru,špetka muškátového květu
povidlová nádivka:400 g povidel,2 PL cukru,1 PL rumu,vanilínový cukr,špetka mletého badyánu.

Droždí rozmícháme se lžící cukru, potom se třemi lžícemi vlažného mléka a lžící mouky, poprášíme moukou a necháme vykynout. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme cukr, žloutky, rozehřáté máslo, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto. Poprášíme je moukou, mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek a tence je rozválíme do tvarů kol. Přeložíme je na vymazané plechy, prsty ještě roztlačíme, aby středy byly hodně tenké a okraje úzké a vyšší - můžeme je trochu zvlnit prsty. Koláče mají být hodně velké. Na koláče urovnáme do tvaru kruhů střídavě nádivky, tmavé nádivky ozdobíme mandlemi, tvarohovou nádivku přebranými, krátce povařenými a okapanými rozinkami. Koláče necháme vykynout, pak okraje potřeme vejcem rozšlehaným se lžící mléka a upečeme ve středně vyhřáté troubě (200 °C).
Příprava makové nádivky : Mák jemně umeleme, vsypeme do vařícího mléka, přidáme cukr a za stálého míchání krátce podusíme. Pak vmícháme jemně nastrouhaný perník a vanilinový cukr.
Příprava tvarohové nádivky : Tvaroh rozmícháme s dalšími přísadami.
Příprava povidlové nádivky : Povidla rozmícháme s dalšími přísadami.