7. září 2011

České koláče podle Dr. Oetker

500 g polohrubé mouky,bal. inst. droždí Dr. Oetker,1/2 l vlažného mléka,100 g rozpuštěného másla,2 bal. vanilkového cukru,2 vejce + vejce na potření
tvarohová náplň : 500 g měkkého tvarohu,3 polévkové lžíce cukru,2 polévkové lžíce měkkého másla,
2 bal vanilkového cukru,kávová lžička Gustinu Dr. Oetker
na ozdobu :,povidla ,polévková lžíce rumu


Do mísy dáme všechny sypké suroviny na těsto, přidáme vejce, mléko, máslo a zaděláme těsto, které pak necháme v teple 1 hod. kynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na 20 bochánků, které necháme dalších 10-15 minut kynout.Na vymaštěném plechu utvoříme z bochánků koláče (vymačkáme prsty), tak aby měly zvýšený okraj. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem.
Všechny suroviny na tvarohovou náplň ušleháme. Tvarohovou náplň dáme na připravené koláčky. Na tvaroh ozdobíme koláčky po lžičkách povidly smíchanými s 1 polévkovou lžící rumu a podle chuti event. posypeme trochu rozinkami.Dáme péct.Elektrická trouba: cca 200 C,Horký vzduch: cca 170 C,Plyn: stupeň 6-7,Doba pečení: cca 20 min.

Michelské vítací koláče


500 g polohrubé mouky,30 g droždí,80 g cukru krupice,50-80 g tuku,1-2 žloutky,1/2 KL soli,250 ml mléka,tuk na pomaštění;
Náplně- tvarohová : netučný tvaroh, celé vejce, vanilkový cukr, 50 g krupicového cukru, 1 PL máslové Ramy,citrónová kůra
povidlová : 200 g švestkových povidel;
maková :300 g mletého máku,5 PL mléka,50 g cukru;  50 g rozinek,50 g loupaných mandlí.


Všechny potřebné suroviny necháme aspoň hodinu před přípravou v pokojové teplotě. Z mléka odebereme asi půl šálku a ohřejeme je, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme kvásek, sůl, rozpuštěný tuk, žloutky, cukr a zbylým mlékem zaděláme vláčné těsto. Dobře je vypracujeme vařečkou, zakryjeme utěrkou a necháme 1.5 hodiny kynout. Vykynuté těsto nejméně zdvojnásobí svůj objem. Potom je přendáme na vál a rozdělíme je na tři stejné díly, zploštíme a položíme na vymaštěný plech. Koláče pak naplníme tvarohovou, povidlovou a makovou nádivkou.
Tvarohovou náplň připravíme tak, že do mísy dáme všechny uvedené suroviny včetně nastrouhané citrónové kůry a vše důkladně utřeme.
Na makovou nádivku přivedeme k varu smíchaný mák s mlékem a 5 minut při mírné teplotě ho povaříme. Pak přidáme ještě cukr a necháme úplně vychladnout.
Tvarohovou náplň zdobíme rozinkami, makovou loupanými mandlemi a povidlovou obojím.
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C do světlehněda.

 


Domažlické koláče

kvásek : 28 g (1/2 kostky kvasnic), nebo 1,5 sáčku sušených kvasnic,0,5 hrnku vlažného mléka, 0,5 hrnku nebělené mouky,1/4 lžičky cukru   /hrnek-250 ml/
těsto : 140 g másla pokojové teploty,1/3 hrnku jemného krystalového cukru,3 žloutky z velkých vajec (z malých 4),0,5 hrnku vlažného mléka,vanilkový cukr,1/4 lžičky soli,nastrouhaná kůra z 1/2 citronu,3 ,5 hrnku nebělené polohrubé mouky, nebo podle potřeby
velký, našlehaný žloutek na potření okrajů koláčů a do tvarohové náplně
tvarohová náplň : lžíce změklého másla,lžíce cukru,1/3 hrnku měkkého plnotučného tvarohu,2 lžičky našlehaných žloutků,lžíce hrozinek, pokapaných trochou rumu,trocha nastrouhané citronové kůry
maková náplň : 1/3 hrnku máku, pomlet,3 lžíce mléka,lžíce zavařeniny z černého rybízu,trocha citronové kůry, nebo na jemno posekaná kandovaná smíšená citrusová kůra,1,5 lžičky cukru,0,5 lžičky dobrého kakaa (nejlépe holandského)
povidlová náplň: 1/4 hrnku povidel zředěných rumem
meruňková náplň: 1/4 hrnku měruňkové zavařeniny
drobenka : 2 lžíce nebělené polohrubé mouky,0,5 lžíce jemného krystalového cukru,lžíce (30 g) másla


Kvásek :Rozdrobit kvasnice do mléka a nechat stát po 3 min. Přidat mouku a cukr a našlehat do hladka. Těsně přikrýt polastickým filmem a nachat stát na teplém místě po 30 min., až kvasnice bublají a zdvojnásobí se v objemu.
Těsto :Našlehat máslo a zašlehat do něj cukr, až se směs změní ve světlou barvu a je velice lehká. Přidat kvásek a zamíchat jej dovnitř. Za stálého míchání přidávat jeden žloutek po druhém a potom přidat mléko s vanilkovým cukrem, kůrou a solí. Postupně dovnitř vpracovat tolik mouky, aby vzniklo měkké a lepivé těsto. Zhrnout těsto do koule, přenést na vál a vypracovat těsto do hladka, ale ještě trochu lepiva.
Vložit kouli těsta do máslem dobře vymaštěné mísy, několikrát těsto otočit, aby mělo máslový povrch a přikrýt ho plastickým filmem. Nechat stát na teplém místě tak dlouho, až se těsto zdvojnásobí v objemu. Asi 1 1/2 hodiny.Vyjmout vykynuté těsto na suchý vál a chvíli jej hníst. Nakrájet ho na 12 stejných kousků a každý vytvarovat do koule. Přikrýt je utěrkou a nechat stát asi 5 min. Vyložit dva velké plechy pečícím papírem. Na suchém vále z každého kousku vyválet kouli a tu zploštit plochým dnem lahve tak, aby vzniknul velký, nízký střed (asi 10cm v průměru) a okraje zůstaly vysoké (asi 2.5cm okraj). Přendat koláče na připravené plechy. Volně koláče přikrýt a nechat na chvíli stát na teplém místě.Předehřát troubu na 180°C. Položit jednu mřížku do vrchní 1/3 trouby a druhou do poloviny.Na každý koláč položit do kruhu lžičku každé náplně tak, že každý koláč má trochu tvarohové, povidlové, meruňkové a makové náplně. Okraje koláčů potřít žloutkem (může být smíchaný s trochou mléka) a povrch koláčů posypat drobenkou.
Péct asi 20 min. do zlatohněda. Přeměnit plechy (vrchní dolů, spodní nahoru a jejich zadní stranu otočit dopředu) v polovině doby pečení aby se koláče stejnoměrně upekly.
Tvarohová náplň : Utřít máslo s cukrem, přidat tvaroh a 2 lžičky našlehaných žloutků. Utřít vše do hladka a přidat hrozitky, kůru a zamíchat.
Maková náplň : Pomlet mák (nemáteli mlének na mák, tak v elektrickém mlénku na kávu). Vložit mák do malého kastolku a přidat mléko, zavařeninu, cukr, kakao a tochu kůry. Promíchat a na pomalém ohni přivéct do varu. Často zamíchat. Vařit do zhoustnutí asi 1 min.(pozor, aby se náplň nepřipálila) Nechat úplně vychladnout.
Mouka nemusí být nebělená.

Pórkový koláč

na těsto : 200 g hladké mouky,1 KL kypřícího prášku do pečiva,1 KL soli,vejce,100 g měkkého másla,2 PL vody
na náplň : 3 PL oleje,250 g očištěného a na jemno nakrájeného pórku ,menší nakrájená cibule, 250 g na kostičky nakrájené slaniny,250 ml smetany na vaření,3 vejce,80 g hladké mouky,1 KL soli,špetka mleté sladké papriky


Všechny přísady dobře propracujeme na hladké těsto, které dáme na 30 min.do ledničky.Na rozehřátém oleji orestujeme pórek, cibuli a slaninu (restujeme asi 2 min.)Poté odebereme z plotny a necháme vychladnout.Těsto vyválíme asi na 3 mm silný plát, přeneseme ho do vymazané dortové formy ( průměr 26 cm) a přitiskneme i k okraji formy do vyšky asi 3 cm.
Příprava náplně : smetanu, vejce a mouku dobře promícháme.Přidáme sůl, papriku a připravenou orestovanou směs a vše pečlivě smícháme.Náplň nalijeme na těsto a uhladíme.Dáme péci do předehřáté trouby. Po upečení necháme koláč asi 5 minut zchladnout a ještě teplý krájíme.
elektrická trouba : 170 st.C,horkovzdušná trouba: 150 st.C,plynová trouba: stupeň 2-3,doba pečení: cca 45 minut

Muzikantský koláč s křupavou krustou

těsto : 1 1/4 hrnku polohrubé mouky,3 lžíce krystalového cukru,špetka soli,8 lžic (120 g) másla, nakrájeného na kostky,žloutek,vanilkový cukr,asi 6 lžic šlehačky
náplň : 110 g sušených hrušek, nebo jablek, nakrájených na hrubo,110 g vypeckovaných datlí, nebo fíků na hrubo nakrájených,1/3 hrnku dřeňové šťávy z hrušek (nebo rozmixovaný hruškový kompot),1/4 hrnku hnědého cukru
krusta : 6 lžic (170 g) másla,6 lžic hnědého cukru,3 lžíce světlého tekutého medu,0,5 hrnku (asi 60g) piniových oříšků,0,5 hrnku na sucho opražených oloupaných celých mandlí,0,5 hrnku na sucho opražených akažuových oříšků,1,5 lžic šlehačky

 
Těsto : Smíchat mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Rozemnout dovnitř kostky ztuhlého másla jako na drobenku. Přidat žloutek a vemnout ho dovnitř. Přidat tolik mléka, aby se těsto začalo spojivat dohromady. Nepřepracovat! Zhrnout těsto do koule, zabalit ho do plastického filmu a zploštit kouli na disk. Uschovat chladničce na 30 min. Předehřít troubu na 180°C.Vyválet těsto mezi 2 listy pečícího papíru na 30 cm kruh. Přenést těsto do koláčové formy s vydělávacím spodkem. Odříznout přebytečné těsto na obvodu formy. Dát těsto na 15 min. do mražáku. Vyložit těsto alobalem a nasypat na něj fazole (používám ty stejné po léta, uschované ve sklenici). Péct asi 10 min., až jsou stěny ztuhlé. Vyjmout alobal a fazole a péct koláč dalších asi 20 min. do zlatova. Nechat úplně vychladnout ve formě. Zvýšit teplotu trouby na 200°C. Naplnit koláč nádivkou, položit formu na plech s okrajem a posypat koláč krustou. Péct dalších 20 min., až náplň bublá. Položit koláč na mřížku a nechat ho úplně vychladnout. Sejmout okraj formy a krájet koláč na dílky.
Náplň : Smíchat všechny ingrediene v těžkém kastrolku a přivéct do varu. Vařit po 1 min. Rozmixovat směs v mixéru na pastu. Nechat úplně vychladit.
Krusta : Na pomalém ohni v kastrolku přivéct první 3 ingredience do varu, až se cukr rozpustí. Zvýšit teplotu a prudce vařit po 1 min. Sejmout s ohně a přidat ořechy a šlehačku. Tip: Může se použít různá směs ořechů.