6. října 2011

Nakládané syrečky

Do větší sklenice nakrájíme na dno plátky cibule, překryjeme vrstvou syrečků (množství se řídí počtem strávníků), poprášíme sladkou paprikou, lehce osolíme a okmínujeme. Pokračujeme další vrstvou cibule, syrečků a opakujeme. Končíme cibulí. Zalijeme 10° pivem tak, aby bylo vše potopené. Uzavřeme a necháme 3-4 dny zrát.

Smažený syreček s uherákem

Syreček vložíme mezi dvě kolečka salámu (krájený uherák, paprikový salám), 2x obalíme v trojobalu a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Pochoutka k pivu

Krajíčky chleba slabě namažeme máslem, obložíme plátky cibule, na kterou nastříkáme majonézu. Potom je posypeme nastrouhanými tvarůžky a narovnáme na vymaštěný plech. V troubě krátce zapečeme. Povrch zdobíme popraškem sladké červené papriky.

Pivní jednohubky

Chleba nakrájíme na kostičky, potřeme máslem a sardelovou pastou (nebo přímo sardelovým máslem), tvarůžky obalíme v paprice, slabě opepříme, ozdobíme kolečkem cibule a celé spíchneme párátkem.

Bramboráčky s olomouckými syrečky

mražené bramboráčky z polotovaru, olomoucké syrečky, olej na smažení
Na rozehřátém oleji smažíme bramboráčky po obou stranách, položíme plátek syrečku a zakryjeme dalším bramboráčkem.

Salát z olomouckých tyčinek

3 balíčky tyčinek, 2 sladkokyselé okurky, 2 cibule, lžíce majonézy, mletý pepř, sůl
Tyčinky nakrájíme na kolečka, cibuli a okurky na drobné kostičky. Spojíme s majonézou, ochutíme octem, pepřem, podle potřeby osolíme.

Tvarůžková přesnídávka

Balíček tvarůžků nebo tyčinek nakrájíme na kostičky, posypeme jemně sekanou cibulkou a pokapeme octem. Podáváme s chlebem.

Bramborák z olomouckých syrečků

Hrubě nastrouháme syrové brambory, hrubě i olomoucké syrečky, přidáme prolisovaný česnek (podle chuti), vejce, dětskou krupičku, libeček. Na pánvi smažíme malé bramboráčky.

Olomoucké karbanátky

Mleté maso okořeníme podle chuti, propracujeme s vejcem. Vytvarujeme placičky, do každé zabalíme kolečko olomouckého tvarůžku. Obalíme ve strouhance a usmažíme po obou stranách.

Voňavá sýrová pomazánka

Různé druhy sýrů (tvarůžky, Niva, Romadúr, Jihočeský zrající sýr) naskládáme do kameninového hrnce nebo sklenice. Jednotlivé vrstvy sýru střídavě prosypáváme pálivou paprikou, drceným kmínem, plátky cibule a česneku. Na každou vrstvu dáme jiný posyp. Po naplnění zalijeme sýry pivem, aby obsah byl zcela potopen. Zavážeme plátnem a necháme 3-4 dny zrát, až se vytvoří sýrová pasta.

4. října 2011

Těstoviny s tvarohem a slaninou

Na vále zpracujte na těsto 400 g hrubé mouky, špetku soli, 2 vejce a 2 lžíce vody. Těsto nechte zabalené odpočinout. Pak ho rozválejte, nechte mírně zaschnout, stočte ho do ruliček a nakrájejte na asi 7 mm široké pruhy. Rozložte je na vále a nechte ještě trochu proschnout. Nudle vložte do vroucí osolené vody a uvařte doměkka. Pak je sceďte. Nakrájejte na kostičky 120 g slaniny a rozškvařte ji na pánvi na 2 lžících oleje. Rozdrobte 200 g hrudkovitého tvarohu. Nudle rozdělte na talíře, posypte tvarohem, přelijte slaninou a nasekanou pažitkou.

Taštičky s tvarohem

Na vále zpracujte na vláčné těsto 250 g polohrubé mouky se špetkou soli a 150 ml vlažného mléka. Zabalte je a nechte půl hodiny odpočinout. Utřete 250 g měkkého tvarohu s 50 g moučkového cukru a žloutkem. Nakonec vmíchejte 2 lžíce propláchnutých rozinek. Těsto tence rozválejte, vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 10-12 cm, okraje potřete bílkem, do středu koleček rozdělte tvarohovou náplň, přehněte je a okraje pevně přitiskněte. Vložte do vroucí osolené vody a 3 minuty povařte. Taštičky sceďte, rozdělte na talíře a přelijte rozmačkanými jahodami (nebo jiným ovocem, i mraženým) s cukrem.

Jablečné knedlíky

tvarohové těsto , asi 5 větších jablek, citrónová  šťáva, kostka tvrdého tvarohu na  strouhání, moučkový cukr a mletá skořice na posypání, rozpuštěné máslo na přelití, sůl

Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme i se slupkou na malé kousky a pokapeme citrónovou  šťávou, aby nezhnědla. Do každého kousku těsta  zabalíme několik kousků jablek, těsto pevně  uzavřeme a v dlaních zakulatíme. Knedlíky vložíme  do vroucí, mírně osolené vody, po chvilce je vařečkou podebereme ode dna, aby se nepřichytily a vaříme asi 7 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Hotové knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíře a rozpůlíme. Každou porci posypeme moučkovým cukrem, nastrouhaným tvarohem, poprášíme skořicí, přelijeme rozpuštěným máslem a ihned podáváme.

Tvarohové těsto

350 g polohrubé mouky, 250 g měkkého tučného tvarohu, vejce, špetka soli, mouka na vál
Tvaroh rozmícháme s vejcem a postupně přidáváme mouku se špetkou soli. Vypracujeme  vláčné těsto.

Ovocné tvarohové knedlíky

500 g tvarohu, 5 lžic hrubé mouky, 6 lžic strouhanky, 50 g másla, 3 vejce, sůl

Vypracujeme těsto, vyválíme váleček a odkrajujeme kousky těsta. Tvarujeme placičky, do kterých balíme čerstvé nebo kompotované ovoce (meruňky, jahody). Vaříme v osolené vodě asi 12 minut, na talíři polijeme máslem, pocukrujeme.

Syrnica z Hané

250 g tvarohu, 2 kolečka pokrájených tvarůžků, 1/4 litru mléka, 3/4 litru vody, kmín, sůl

Tvaroh zabalíme do plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku nebo použijeme tvaroh na strouhání. Do mísy nadrobíme nebo nastrouháme tvaroh. Mléko povaříme s vodou, nakrájenými tvarůžky, osolíme, okmínujeme a vařící nalijeme na rozdrobený tvaroh. Přikryjeme a necháme chvíli stát. Podáváme po chvíli s brambory vařenými ve slupce.

Domácí pivní sýr

500 g měkkého tvarohu, 3 dl světlého piva, rovná kávová lžička soli, špetka kmínu, špetka mletého pepře
Ve větší nádobě rozmícháme tvaroh s kořením, solí a zalijeme pivem. Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě až 5 dnů uzrát. Dobře proleželý sýr má nažloutlou barvu a mažeme jej na chleba s máslem.

Domáci syr

1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce mléka (nesmí být trvanlivé) nebo smetany, sůl, trocha kmínu

Tvaroh zabalíme do plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku. Vidličkou smícháme s mlékem, osolíme a okmínujeme. Naložíme do většího hrnku, zakryjeme plátýnkem, upevníme gumičkou. Během zrání několikrát promícháme.

Tvarohové tyčinky

200 g hladké mouky, 200 g tuku, 200 g polotučného tvarohu
Vypracujeme hladké těsto, rozválíme a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na tyčinky. Potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme solí, kmínem, sezamovým semínkem, strouhaným sýrem. Upečeme dozlatova.

Nakladaný Romadur

2 Romadúry, 2 čtverečky taveného sýra, cibule, 2 lžičky sladké papriky, 0,5 lžičky pálivé papriky, 0,5 lžičky mletého pepře, špetka chilli, mletého kmínu, pivo

Romadúr nastrouháme a utřeme s taveným sýrem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a koření, dobře promícháme. Vložíme do sklenice, zalijeme pivem a uzavřeme. Necháme uležet 3-4 dny v nepříliš teplé místnosti. Pozor, objem se zdvojnásobí, podle množství použijte větší nádobu.