26. října 2011

Masové závitky v koprovém zelí

40 dkg hovězího hřbetu; 40 dkg vepřové kotlety; 15 dkg uzeného vařeného hovězího jazyka; 3 cibule; 10 dkg uzené slaniny; 1 kg zakysaného zelí; 2 dl smetany; žemle; 1 dl mléka; svazek francouzské petrželové natě; svazek kopru; sůl; mletý pepř; červená mletá paprika; bobkový list; olej

Maso očistíme, nakrájíme na plátky a důkladně naklepeme. Osolíme a opepříme. Uzenou slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Polovinu množství slaniny vhodíme na pánev a osmahneme až na vlastní šťávu. Přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nasekanou petrželovou nať a na malé kostičky nakrájený hovězí jazyk. Osolíme a opepříme. Přidáme žemli, kterou jsme předtím namočili do mléka, a všechny suroviny důkladně propracujeme. Směsí potřeme dva samostatné, na sebe položené plátky masa a pevně je stočíme. Masové závitky můžeme převázat provázkem, aby se nerozevřely. Předsmažíme je na malém množství oleje. Na cibulce osmahneme zbytek slaniny. Osolíme, stáhneme z plotny a zaprášíme červenou mletou paprikou. Zakápneme několika kapkami vody, vrátíme na plotnu a do tohoto základu vmícháme zakysané zelí a 1-2 bobkové listy. Podlijeme vodou, necháme několik minut povařit a potom přihodíme předpečené masové závitky. Pod pokličkou podusíme doměkka, asi 50 minut. Před podáváním maso vytáhneme a do zelí vhodíme nadrobno nasekaný čerstvý kopr. Doprostřed talíře naservírujeme zelí, položíme několik plátků masa a nakonec vše zakapeme zakysanou smetanou.

Kebab s hraškem

60 dkg telecí kýty; lilek; 2 rajčata; 2 lusky papriky; 20 dkg zeleného hrášku; 20 dkg zelených fazolí; 8 těstových placek (pita)

Telecí maso nakrájíme na drobné kostičky. Maso necháme vysmažit až na vlastní šťávu. Potom maso osolíme. Lilek oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně jako papriku a rajčata. Až bude maso mírně osmažené, přidáme rokambol. Posypeme mletým pepřem a koprem. Chvilku povaříme a zalijeme malým množstvím vody. Opět povaříme a přidáme lilek, papriku, zelený hrášek, zelené fazole a nakonec i rajčata. Vše dohromady ještě krátce povaříme a pokud to bude nutné, ještě jednou osolíme. Podáváme s těstovými plackami. Zdobíme plátky rokambolu a rajčat.

Hovězí roštěná na způsob „Csáky“ s vařenými bramborami

5 dkg uzené slaniny; cibule; 2 paprikové lusky; mletá červená paprika; 2 stroužky česneku; 2 rajčata;mletý kmín; 5 vajec; 60 dkg hovězího hřbetu; sůl; 2 dl zakysané smetany; 5 dkg mouky; 1 dl smetany; 80 dkg brambor; svazek petrželové natě
na guláš : cibule; 0,5 dl oleje; mletá červená paprika; 1 - 2 stroužky česneku; mletý kmín; paprikový lusk; rajče

Připravíme klasické lečo. Nejprve opražíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, vše osolíme a osmahneme. Dva paprikové lusky nakrájíme na proužky, přidáme k osmažené cibuli a zaprášíme červenou mletou paprikou. Zalijeme malým množstvím vody a ochutíme rozetřeným česnekem. Až se voda mírně odpaří, přihodíme do hrnce rajče nakrájené na dílky. Přisypeme mletý kmín a vše důkladně podusíme. Rozšleháme vajíčka, nalijeme je do leča a necháme smažit tak dlouho, dokud se neodpaří všechna voda. Hovězí maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a pak na plátky položíme hromádku leča s vajíčkem. Maso srolujeme a převážeme provázkem nebo propíchneme jehlou. Hotové rolády opečeme dočervena na malém množství oleje.
Připravíme základ na guláš. Nejprve na malém množství oleje osmahneme půlku cibule. Zaprášíme červenou mletou paprikou a podlijeme vodou. Ochutíme nadrobno nasekaným česnekem, mletým kmínem a solí. Nakrájíme na kousky jedno rajče a jeden paprikový lusk a spolu s opečeným masem vložíme do gulášového základu. Zakapeme šťávou, která nám zůstala po upečení masa. Rolády během 35 až 40 minut změknou, pak je vytáhneme a odložíme stranou. Gulášový základ scedíme a vrátíme na plotnu ještě dál povařit. Zakysanou smetanu rozmícháme v malém množství gulášové šťávy a přidáme k základu. Zahustíme moukou důkladně rozmíchanou ve vodě a zjemníme půl decilitrem smetany. Hotové masové rolády nakrájíme na plátky a podáváme s vařenými bramborami ochucenými máslem a posypanými čerstvou petrželovou natí, nakonec vše zalijeme paprikovou omáčkou. 

Hovězí ragú v rajské omáčce se zeleninou

60 dkg hovězí kýty; 3 cibule; polévková lžíce krystalového cukru; 2 polévkové lžíce rajského protlaku; sůl; pepř; 2 - 3 bobkové listy; 1 - 2 ks čerstvého tymiánu; 2 mrkve; petrželový kořen; hlíza celeru; 8 ks žampiónů; 1 dl červeného vína; 15 dkg zeleného hrášku

V pánvi si na několika kapkách oleje zkaramelizujeme polévkovou lžíci cukru. Na cukr pak vložíme všechny tři cibule, každou rozkrájenou na čtvrtky, promícháme a po přidání rajského protlaku podusíme. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a čerstvý tymián. Zalijeme trochou vody, necháme jednou přejít varem a vhodíme hovězí kýtu nakrájenou na kostky. Uvaříme do měkka, což bude trvat asi 1,5 – 2 hodiny. Mrkev a petrželový kořen rozkrájíme na kousky, podobně rozkrájíme i celer, počkáme, až bude maso už skoro měkké, načež k němu zeleninu přidáme. Zalijeme malým množstvím vody, osolíme a opepříme. Houby po jedné rozkrojíme na dvě poloviny a přisypeme je k ragú. Ochutíme červeným vínem a ještě 25 - 30 minut povaříme. Zelený hrášek přidáme až několik minut před tím, než se ragú dovaří. Podáváme s bílým chlebem nebo s vařenými brambory.

Hovězí hřbet s ořechovou omáčkou s dýňovými jadérky

60 dkg hovězího hřbetu; 15 dkg másla; 6 dkg vlašských ořechů; 6 dkg dýňových jadérek; polévková lžíce rajského protlaku; špetka cukru; 2 dl masového vývaru; 2 dl smetany; 2 petrželové kořeny; 2 mrkve; 20 dkg květáku; svazeček petržele; 4 - 5 třešňových rajčátek; sůl; pepř

Z hovězího hřbetu nakrájíme řízky, které osolíme, opepříme a po obou stranách je opečeme na másle. Opečené plátky masa vyjmeme z pánve a v omastku, který po nich zůstal, opražíme vlašské ořechy a dýňová jadérka. Potom je promícháme s rajským protlakem a přidáme k nim špetku cukru. Zalijeme masovým vývarem a necháme několik minut vařit. Osolíme, opepříme a obohatíme smetanou. Důkladně povaříme, aby se odpařila takřka všechna voda, a tak získáme omáčku k masu. Pro výrobu přílohy si na jiné pánvi rozpustíme máslo a začneme na něm dusit obě mrkve a petrželové kořeny, které jsme předtím nakrájeli na špalíčky. Osolíme, opepříme a přidáme rozkouskovaný květák. Do zeleniny nasekáme také čerstvou petržel a třešňová rajčátka. Potom zeleninu dusíme tak dlouho, dokud úplně nezměkne. Podáváme tím způsobem, že na jednu stranu talíře nakupíme zeleninovou přílohu, na druhou stranu umístíme řízky masa a celé zaijeme omáčkou. Nakonec ještě jídlo ozdobíme petrželí.

Hamburger

600 g mletého libového hovězího masa; 2 velké červené cibule; 100 g strouhaného parmezánu; 4 tenké plátky tvrdého sýra; 200 g anglické slaniny (bacon); 4 klobouky hub; hlávka salátu; 400 g okurek; 400 g rajčat; /sůl; pepř; kečup; hořčice; pálivý paprikový krém; worcesterová omáčka podle chuti/

Hovězí maso, nadrobno nasekanou cibuli a parmezán s troškou soli a pepře důkladně smícháme a uhněteme v kompaktní hmotu. Z té potom vytvarujeme karbanátky, které usmažíme na oleji. Slaninu a houby osmažíme. Z kečupu, worcesteru a pálivého paprikového krému si vyrobíme pikantní omáčku. Potom rozkrojíme přinesené hamburgerové žemle a plníme je. 

Florentská telecí roláda s rýží s rajčaty

1 kg telecí kýty; 50 dkg čerstvého špenátu; 10 dkg másla; 2 stroužky česneku; 4 dkg mouky; 2,5 dl bílého vína; 50 dkg dušené rýže; 4 rajčata; sůl; pepř; muškátový oříšek; svazeček čerstvé bazalky

Na pánvi si rozehřejeme malý kousek másla a orestujeme na něm čerstvé špenátové listy. Osolíme je a okořeníme mletým muškátovým oříškem. Přidáme dva stroužky nadrobno nasekaného česneku.Telecí kýtu rozkrájíme na silnější plátky, maso pak pod fólií naklepeme, promneme a nakonec osolíme. Na maso umístíme orestovaný špenát a uděláme těsně stažené závitky, které spíchneme párátkem. Potom do mouky přimícháme sůl a pepř, závitky v této směsi obalíme a na rozpáleném másle je osmažíme. Až začne maso chytat barvu, vložíme je do hrnce. Šťávu, která po opékání závitků zůstala v pánvi, zalijeme vínem, důkladně povaříme, načež ji horkou nalijeme do hrnce na závitky. Maso pak dusíme pod pokličkou asi 15-20 minut. Rajčata nakrájíme na kostičky a přisypeme trhané lístky čerstvé bazalky. Potom rajčata na oleji orestujeme, osolíme a smícháme s dušenou rýží. Důkladně celé povaříme. Před podáváním závitky nakrájíme na kolečka, která klademe na směs rýže a rajčat. Jednotlivé porce ještě ozdobíme malými koktejlovými rajčátky.

Fazolové chili

60 dkg mletého hovězího masa; 2 cibule; 2 papriky; 30 dkg rajského protlaku; 1 nebo více kávových lžiček chili; 40 dkg červených fazolí; 3 dl piva; bobkový list; sůl; pepř

Fazole uvaříme do měkka ve vodě okořeněné bobkovým listem. Orestujeme si najemno nasekanou cibulku, přihodíme k ní papriku nakrájenou na kolečka a hovězí maso. Osolíme, přidáme chili, a když jsme s vařením v poločase, přilijeme také pivo. Až maso úplně změkne, přimícháme rajský protlak, který spolu s masem krátce restujeme. Nakonec přidáme předem uvařené fazole a všechny ingredience společně necháme ještě jednou přejít varem. Pak už nezbývá, než hotové chili podávat.

Bašta ze svičkove s bramborami na slanině pečenými na žhavých uhlících

600 g svíčkové; 400 g žampionů; 200 g slaniny; 400 g uzeného hovězího jazyka; 300 g zeleného hrášku z konzervy; 8 brambor střední velikosti; 150 g slaniny; 1 m alobalu

Slaninu nakrájíme na nudličky, osmahneme a opečeme na ní uzený hovězí jazyk. Přidáme na nudličky nakrájenou svíčkovou a necháme dál smažit. Osolíme, opepříme a ochutíme sušenou petrželovou natí. Až bude maso osmažené, přidáme na plátky nakrájené houby a vše dohromady podusíme. Až se i houby vysmaží až na vlastní šťávu, přisypeme okapaný zelený hrášek. Důkladně promícháme a podle potřeby ještě jednou okořeníme. Brambory přepůlíme a každou zvlášť zabalíme s plátkem slaniny do alobalu. Brambory vhodíme do horkého popela a necháme je tam tak dlouho, dokud nezměknou.

Zapékané nudle s ovocem

30 dkg odpeckovaných višní; 30 dkg meruňkového kompotu; 30 dkg ananasu;  5 dkg másla; 25 dkg tvarohu; 25 dkg krystalového cukru; 40 dkg širokých nudlí; 4 vajíčka; 2 dl zakysané smetany; 2 polévkové lžíce strouhanky; svazeček meduňky lékařské; špetka soli

Vajíčka rozbijeme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zatímco ke žloutkům přisypeme krystalový cukr a do hladka je umícháme. K oslazeným žloutkům potom ještě přimícháme tvaroh a zakysanou smetanu. Do této hmoty nakonec nasypeme višně, jakož i na malé kousky nakrájené meruňky a ananas. Těstoviny uvaříme ve slané vodě s několika kapkami oleje a rovněž je vmícháme do připravené hmoty, kterou pak mírně rozředíme sněhem ušlehaným z vaječných bílků. Hotovou směs vložíme do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhankou a pečeme ji v troubě předehřáté na 180 °C. Před podáváním posypeme práškovm cukrem a ozdobíme meduňkou.

25. října 2011

Zapékané italské těstoviny

60 dkg vykostěných kuřecích prsíček; cibule; sůl; olej; pepř; 25 dkg hub; 4 rajčata; 50 dkg penne těstovin; svazek kopru; jarní cibule; 3-4 polévkové lžíce zakysané smetany; 10 dkg uzeného sýra

Cibuli nakrájíme nadrobno a se špetkou soli osmahneme na malém množství oleje. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a přihodíme na cibuli. Osolíme a opepříme. Až maso získá bílou barvu, přidáme na plátky nakrájené houby a po 5 minutách také na kostičky nakrájená rajčata a všechny suroviny důkladně podusíme. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, do které jsme přidali několik kapek oleje, scedíme a promícháme s hotovým ragú. Směs osolíme, opepříme a ochutíme koprem a nadrobno nasekanou jarní cibulí. Přimícháme smetanu a směs těstovin s ragú vysypeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Posypeme nastrouhaným sýrem a na 15 až 20 minut vložíme péct do horké trouby.

Tousty s kuřecími játry

4 větší kuřecí játra; 5 dkg másla; 4 sardinky; svazek petrželové natě;  polévková lžíce mouky; 4 plátky toustového chleba; sůl; pepř; kapary; 1 - 2 rajčata; olivový olej

Kuřecí játra nakrájíme na drobné kousky a začneme je dusit na másle. Osolíme, opepříme, přidáme několik celých kaparů a nakrájené sardinky. Posypeme nadrobno nakrájenou petrželovou natí, zaprášíme moukou, mírně osmahneme a podlijeme malým množstvím vody. Plátky chleba opečeme na několika kapkách olivového oleje. Na opečený chleba upravíme kopeček směsi sardinek a kuřecích jater a nakonec položíme plátky rajčat.

Špagety s uzeninou na selský způsob

nožička uzené klobásy; cibule; červené cibule; 2 lusky zelené papriky; 2 rajčata; lusk pálivé papriky; 1 dl oleje; polévková lžíce červené mleté papriky; 40 dkg špaget; 3 dl zakysané smetany;svazek petrželové natě; sůl; pepř

Špagety uvaříme ve slané vodě s několika kapkami oleje tak, aby zůstaly napůl tvrdé. Rozkrájíme půlku cibule a půlku červené cibule a se špetkou soli zesklovatíme na rozpáleném oleji. Lusky zelené papriky a rajčata nakrájíme na kousky a vhodíme na cibuli. Přidáme na kolečka nakrájenou pálivou papriku a uzenou klobásu. Důkladně podusíme a přimícháme 1,5 dl zakysané smetany, zaprášíme červenou mletou paprikou a podlijeme malým množstvím vody. Ragú důkladně povaříme, vmícháme uvařené špagety a vše dohromady ještě několik minut podusíme. Před podáváním posypeme nadrobno nasekanou petrželovou natí, osolíme, opepříme a prohřejeme. Na talíři servírujeme zakapané zakysanou smetanou.

Špagety s mořskými plody

1 kg špaget; 8 - 10 stroužků česneku; 20 dkg mořských plodů; 20 dkg mušlí (bez skořápek); 20 dkg krabího masa; 15 dkg černých oliv; sůl; pepř; olivový olej; citron; 5 rajčat; svazeček bazalky; svazeček pažitky; 1 dl suchého bílého vína; strouhaný parmezán

Špagety vložíme do vroucí vody se solí a několika kapkami oleje a uvaříme je jen tak měkké, aby se daly kousat (nerozvařujeme!). Stroužky česneku nakrájíme na plátky a začneme je na olivovém oleji opražovat. Přidáme plody moře, krabí maso a mušle a vše dohromady pořádně orestujeme. Potom přihodíme olivy, osolíme a opepříme, ba nakonec i zakapeme šťávou z poloviny citronu. Rajčata rozkrájíme na kostičky a přidáme je ke vzniklému ragú. Když už se i rajčata řádně podusila, nakrájíme a vsypeme k nim bazalku a pažitku. Celé zalijeme suchým bílým vínem a ještě krátce povaříme.Do hotového ragú zamícháme uvařené špagety a těsně před podáváním jídlo posypeme strouhaným parmezánem.

Široké nudle s lesními houbami

40 dkg širokých nudlí; 12 dkg pravých hřibů; 12 dkg lišek; 2 dl smetany; 5 dkg másla; 3 stroužky česneku;1 dl olivového oleje; svazek petrželové natě; sůl; pepř

Houby nakrájíme na plátky a začneme dusit na olivovém oleji. Přidáme celé stroužky česneku rozmáčknuté nožem a nadrobno nasekanou petrželovou nať, osolíme a opepříme. Až budou houby mírně osmahnuté, přidáme máslo. Až se máslo docela rozpustí, směs zahustíme podlitím smetany. Mezitím uvaříme v mírně osolené a vroucí vodě těstoviny. Uvařené a scezené nudle vyklopíme na houbovou směs, důkladně promícháme a necháme chvíli odležet, aby tak těstoviny vsákly omáčku. Před podáváním ozdobíme petrželovou natí a zakapeme olivovým olejem.

Zbojnický ranec

8 plátků šunky; 60 dkg krkovičky; 2 cibule; 3 dl piva; 4 velké klobouky hub

Vepřovou krkovičku propečeme v rozpáleném oleji, přidáme k ní súl a pepř, načež ji podusíme v pivu. Cibuli nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky a osmažíme ji, zatímco houby, z nichž použijeme jenom klobouky, opečeme nad horkým popelem. Z alobalu si natrháme 30 centimetrové pruhy, které poté vymažeme olejem. Na ně položíme plátky šunky, krkovičku, orestovanou cibulku.a na závěr klobouky hub. Z alobalu potom vždy uděláme balíček tvaru menšího ranečku a na 10 minut jej vrátíme do horkého popela.

Visegrádská pečeně

4 pěkná vepřová žebírka; 2 celé cibule; 20 dkg šunky; 20 dkg hub; 20 dkg sterilovaných okurek; 3 dl zakysané smetany; 30 dkg rýže

Vepřová žebírka nasolíme a opečeme na oleji. V omastku, který po pečení zbude, osmažíme podélně nakrájenou cibuli, přidáme houby rozkrájené na tenké plátky, a když už i houby máme opražené, vložíme do pánve také sterilované okurky, nakrájené na nudličky. K tomu přimícháme smetanu, a jakmile začne vřít, vrátíme do bublajícího ragú i opečená žebírka, která jsme si dali stranou, a vše ještě chvíli společně podusíme. Podáváme s dušenou rýží.

Vepřové řízky na slanině, pečené v troubě

60 dkg vepřových kotlet; 1 dl oleje; sůl; pepř; oregano; 8 rajčat; 25 dkg sýra feta; 15 dkg anglické slaniny nakrájené na plátky; litr mléka; 10 dkg másla; 1 kg brambor; 3 polévkové lžíce zakysané smetany; svazeček petrželové natě

10 dkg anglické slaniny pražíme tak dlouho, dokud nepustí všechen tuk. Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, ochutíme oreganem, načež je dáme na pánev k pražené slanině a dobře propečeme.Upečené maso vložíme do pekáče, nakrájíme na ně kolečka rajčat, na které ještě nasypeme zbylé kousky anlické slaniny a sýr feta nakrájený na kostičky. Nakonec ochutíme oreganem a vše dohromady upečeme v troubě při teplotě 200 °C. Bramborovou kaši uděláme tak, že nejprve ve slané vodě do měkka uvaříme brambory nakrájené na kostičky a scedíme je. Přidáme máslo, se kterým brambory pořádně rozmačkáme. Přilijeme pár kapek teplého mléka, dobře rozmícháme, aby byla kaše pěkně nadýchaná, a přidáme do ní i smetanu. Osolíme a ozdobíme petrželkou.

Vepřové kotlety plněné chřestem s těstovinami

25 dkg chřestu; 1 kg těstovin „farfalle“; sůl; pepř; 75 dkg vepřových kotlet; 15 dkg krájené anglické slaniny (bacon); 15 dkg másla; cibule; svazeček pažitky; 8 ks rajčat; svazeček bazalky; svazeček petržele; 3 dl smetany

Chřest se špetkou soli a čerstvě mletého pepře mírně orestujeme na másle. Těstoviny „farfalle“ uvaříme – ne příliš do měkka, aby se daly kousat – ve vodě se solí a olejem. Maso nakrájíme na otevřené řízky, které pod fólií trochu rozklepeme, aby zvláčněly, potom je osolíme a opepříme Zabalíme do nich chřest, závitky obalíme anglickou slaninou a potom je v pánvi na malém množství másla během 10 minut do křupava opečeme. Cibuli nasekáme najemno. V jiné pánvi si zpěníme kousek másla, na které nasypeme cibuli, sůl a nakrájenou pažitku. Rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme je k cibuli a vše dohromady důkladně podusíme. Ochutíme mletým pepřem, zasypeme najemno nasekanou bazalkou a petrželkou. Až budeme s dušením hotovi, vše zalijeme smetanou, necháme znovu přejít varem a přimícháme uvařené těstoviny. Bude-li třeba, můžeme doplnit ještě trochou smetany, načež ještě jednou vše důkladně povaříme. Před podáváním těstoviny ve smetanové omáčce s tomaty vyložíme na talíř a na ně klademe masové závitky rozkrájené na kolečka.

Vepřová panenka s fazolovým chilli ragú a rýží ochucenou bylinkami

60 dkg vepřové panenky; cibule; 2 lusky papriky; 2 rajčata; 20 dkg červených fazolí z konzervy; 10 dkg bílých fazolí z konzervy; 15 dkg kečupu; 5 stroužků česneku; 15 dkg kukuřice z konzervy; 40 dkg dušené rýže; 10 dkg dušené divoké rýže; svazek bazalky; svazek petrželové natě; svazek pažitky; sůl; pepř;chilli paprika; olej

Vepřovou panenku nakrájíme na plátky, promačkáme dlaněmi a napíchneme na rožeň. Na každou jehlu počítejme se třemi plátky masa. Osolíme, opepříme a obě strany masa opečeme na rozpáleném oleji dočervena. Připravíme ragú: nadrobno nasekanou cibuli mírně osolíme a osmahneme na oleji. Přihodíme na proužky nakrájené lusky papriky a na kostičky nakrájená rajčata. Ochutíme pepřem, chilli paprikou a vše důkladně povaříme. Přihodíme oba druhy fazolí a přimícháme kečup. Ragú ochutíme nastrouhaným česnekem a nakonec vmícháme kukuřici. Ještě jednou přivedeme k varu.
Připravíme přílohu : Promícháme oba druhy dušené rýže s nadrobno nasekanými lístky bazalky, petrželovou natí a pažitkou. Rýži upravíme na talíři do kopečků, na ně položíme maso na rožni a nakonec k rýži nalijeme fazolové chilli ragú. Ozdobíme lístkem bazalky.

24. října 2011

Panenské závitky plněné slaninou a zelenými fazolemi s pikantní vinnou omáčkou

60 dkg vepřové panenky; 8 plátků anglické slaniny; 60 dkg zelených fazolí; 4 stroužky česneku; 20 dkg mrkve; 10 dkg celeru; cibule; 3 polévkové lžíce oleje; 2 dl červeného vína; 0,5 dl presso kávy; svazek tymiánu; 2 polévkové lžíce škrobové moučky; 1 kg brambor; sůl; pepř

Vepřovou panenku rozkrájíme na plátky. Osolíme, opepříme, přikryjeme fólií a naklepeme. Na maso položíme slaninu a zelené fazole a pevně srolujeme. Závitky předpečeme na několika kapkách rozpáleného oleje. Předpečené rolky vyndáme z pánve a do zbylého tuku nastrouháme celer a mrkev. Přihodíme také na drobné kousky nakrájenou cibuli a česnek. Osolíme, opepříme, důkladně osmahneme a podlijeme vodou. V této zeleninové směsi závitky podusíme. Až bude maso dostatečně měkké, závitky vytáhneme a do zeleninového základu přilijeme červené víno a kávu. Okořeníme čerstvým tymiánem a omáčku zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Pálivé maso s fazolemi

60 dkg vepřových kotlet; 2 papriky; 2 rajčata; špičatá pálivá paprika;  velká cibule; 40 dkg hnědých fazolí; 2 dl bílého vína

Nachystané řízky kotlet osolíme, obalíme v mouce a upečeme, buď na sádle, nebo na oleji. Cibuli nakrájíme na kolečka a necháme ji změknout na ohni v omastku, který nám zbyl po upečeném mase. Papriky a rajčata nakrájíme na kostičky a přisypeme je k cibuli. Všechnu zeleninu společně dobře podusíme a potom k ní přidáme i fazole, které jsme předem do měkka uvařili, ale můžeme případně použít i fazole z konzervy. Osolíme, okořeníme, přilijeme bílé víno, načež do pánve na chvilku vrátíme i upečené kotlety, aby se nám trochu podusily ve fazolovém ragú.

Ratatouille

4 rajčata; 2 polévkové lžíce olivového oleje; větší cibule; červená kalifornská paprika; žlutá kalifornská paprika; lilek; 2 středně velké cukety; kávová lžička rajského protlaku; kávova lžička cukru; 1 - 2 bobkové listy; svazeček čerstvého tymiánu; svazeček čerstvé bazalky; stroužek česneku; svazeček petržele; sůl

Do hrnce dáme vařit vodu. Všechna čtyři rajčata na horní straně nařízneme do tvaru kříže, na 1-2 minuty je vhodíme do vřelé vody a potom jim stáhneme slupku. V pánvi si rozpálíme olej a začneme na něm restovat cibuli rozkrájenou na větší kostičky, Přidáme rozkrájené papriky, osolíme, chvilku podusíme a vyndáme na talíř. Do pánve pak zase nalijeme trochu olivového oleje a orestujeme v něm lilek nakrájený na kostičky. Jakmile lilek trochu zhnědne, rovněž jej vyndáme na talíř. Potom si na pánvi osmažíme cukety nakrájené na větší kousky. Když už začínají dostávat barvu, vrátíme k nim i ostatní zeleninu. Vše promícháme, přidáme pár bobkových listů a přisypeme trochu nasekaného tymiánu a bazalkových lístků. Potom přidáme rajský protlak, krystalový cukr a špetku soli. Všechno dohromady pořádně podusíme a přelijeme do hrnce. Přisypeme oloupaná rajčata nakrájená na kostičky a dusíme 10 minut pod pokličkou. Vyndáme bobkové listy a přidáme k ragú jednak česnek, jednak jemně nakrájenou petrželku. Nakonec vše ještě jednou promícháme a můžeme podávat.

Růžičkové kapustičky s hořčicovou omáčkou

25 dkg másla; 5 dkg mouky; 2 polévkové lžíce hořčice; 1 dl mléka; pórek; sůl; bílý pepř; 2,5 dl smetany;50 dkg růžičkové kapusty; 10 dkg strouhanky

Nejprve připravíme omáčku: rozpěníme 15 dkg másla, přisypeme mouku, přidáme hořčici a vše za stálého míchání osmahneme. Zalijeme mlékem, vhodíme na kolečka nakrájený pórek, osolíme, opepříme a zjemníme smetanou. Na pánvi si rozpustíme 5 dkg másla. Na rozpuštěné máslo vhodíme předvařené růžičkové kapustičky a prohřejeme. Osolíme a opepříme. Na druhé pánvi si pak rozpálíme zbylé množství másla a opražíme na něm strouhanku. Před podáváním nalijeme na dno talíře nejprve omáčku, do ní vložíme růžičkovou kapustu a nakonec posypeme opraženou strouhankou.

Rýžové kroketky

20 dkg rýže; 6 dl mléka; 5 dkg vanilkového pudingového prášku; 4 vejce; 15 dkg práškového cukru; 5 dkg rozinek; mouka; strouhanka

Z mléka, rýže a vanilkového pudingového prášku uvaříme hustou rýžovou kaši a necháme ji vychladnout. Potom do rýžové kaše vmícháme dva vaječné žloutky, přisypeme práškový cukr, přihodíme předem namočené rozinky a vše důkladně promícháme. Z hotové směsi pomocí lžíce vytvarujeme podle vlastního vkusu kroketky libovolného tvaru, obalíme je v mouce, v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Obalené rýžové kroketky smažíme po dobu několika minut na hojném množství rozpáleného oleje. Podáváme posypané nastrouhanou čokoládou a nastrouhanými mandlemi.

Sladké kukuřičné řezy

litr mléka; 25 dkg kukuřičné krupice; 10 dkg rozinek; 10 dkg hroznového vína; 2 hrušky; citron; pomeranč; 15 dkg medu; 10 dkg práškového cukru; vanilkový lusk; litr smetany; špetka soli; olej

Mléko povaříme dohromady s malým množstvím vody, vmícháme kukuřičnou krupici a přidáme 10 dkg medu a rozinky. Uvařenou směs odložíme stranou, alespoň na půldruhé hodiny, a vychladíme. Do horké a oslazené vody vložíme vanilkový lusk, přihodíme na kostičky nakrájené hrušky a bobule hroznového vína, na nudličky nakrájenou citrónovou a pomerančovou kůru a vše dohromady přivedeme k varu. Do vychladlé kukuřičné kaše vmícháme povařené ovoce a přidáme 10 dkg práškového cukru. Ze smetany ušleháme šlehačku a jednou částí zjemníme těsto. Hotové těsto přelijeme do olejem vymazané dortové formy, povrch potřeme šlehačkou a na další dvě hodiny vložíme vychladnout do chladničky. Podáváme s ovocem. 

Tykev plněná sladkým krémem

menší kulatá tykev; 6 vajec; 2 šálky smetany; šálku hnědého cukru;  polévková lžíce melasy (můžeme použít i med); kávové lžičky mletého muškátového oříšku; 1 kávové lžičky mleté skořice;1 kávové lžičky mletého zázvoru; polévková lžíce másla

Troubu předehřejeme na 175 °C. Tykev „odskalpujeme” a vršek odložíme stranou. Pomocí polévkové lžíce odstraníme z tykve semínka. Vajíčka smícháme se smetanou, hnědým cukrem, melasou a kořením. Důkladně propracujeme a hmotu nalijeme do tykve. Na krém položíme na lžíci másla a tykev uzavřeme odříznutým vrškem. Tykev vložíme doprostřed trouby a za rovnoměrné teploty pečeme hodinu, až hodinu a půl. Tykev bude hotová, až krém bude mít hustotu pudingu. 

Vegetariánský guláš

1,5 dl stolního oleje; 60 dkg hub; 2 cibule; 8 uvařených vajec; 40 dkg zeleného hrášku; 2 dl zakysané smetany; 40 dkg těstovin; 5 litrů křišťálově čisté vody ; sůl; červená paprika; pepř; tymián;rozmarýn; saturejka; petrželová nať

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Zaprášíme troškou červené mleté papriky, promícháme a přidáme nakrájené houby. Zatímco se houby smaží, oloupeme uvařená vajíčka a rozkrojíme je na čtvrtky. Až budou houby osmahnuté, směs osolíme a ochutíme rozmarýnem, mletým pepřem, saturejkou a petrželovou natí. K houbám přidáme zelený hrášek a vajíčka, důkladně promícháme, ale dávejme pozor na vajíčka, aby se příliš nerozbila. Zahustíme jednou polévkovou lžící mouky. Přimícháme smetanu a důkladně povaříme. Jako přílohu podáváme uvařené těstoviny. Promícháme je s gulášem, prohřejeme a můžeme podávat.

Zapékané papriky plněné kuskusem

4 větší lusky kalifornské papriky; 5 dkg másla; 18 dkg kuskusu; 3 dkg rozinek; vejce; cibule; olivový olej; čerstvý lístek máty; sůl; pepř

18 dkg kuskusu zalijeme takovým množstvím horké vody, aby byl právě pod hladinou. Přikryjeme, odložíme stranou a počkáme, až vykyne. Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nasekanou cibuli a spolu s rozinkami a najemno nasekanou mátou vmícháme do vykynutého kuskusu. Osolíme, opepříme, přidáme malé množství másla a přimícháme jeden vaječný žloutek. 4 lusky kalifornské papriky zbavíme jádřinců, vnitřky lusků posolíme a naplníme kuskusovou směsí. Paprikové lusky zabalíme do alobalu mírně potřeného olivovým olejem a za 15 - 20 minut upečeme v troubě rozehřáté na teplotu 200 – 220 °C.

Zapékaný baklažán s parmezánem

30 dkg baklažánu; 30 dkg rajčat; 20 dkg sýra mozarela; 10 dkg sýra parmezánu; svazek bazalky;2 dl olivového oleje; 3 dkg másla; 2 stroužky česneku; cibule; sůl; pepř

Baklažán očistíme, nakrájíme na plátky, osolíme a alespoň jednu hodinu necháme odležet. V rychlovarné nádobě rozpálíme olej a zesklovatíme na něm nadrobno nasekanou cibuli. Přihodíme nakrájená rajčata a necháme je téměř rozvařit, jako kdybychom připravovali omáčku. Vmícháme najemno nasekanou petrželovou nať a směs osolíme a opepříme. Můžeme ji ochutit také nastrouhaným česnekem. Osolené plátky baklažánu předsmažíme na olivovém oleji. Necháme je osmahnout po obou stranách mírně dočervena. Připravíme si pekáč, do kterého nalijeme malé množství oleje, a začneme pokládat jednotlivé vrstvy tak, že nejprve položíme plátky baklažánu. Zakapeme rajčatovou omáčkou, pak následuje vrstva na plátky nakrájeného sýra mozarela a vše posypeme nastrouhaným parmezánem. Celý postup ještě jednou až dvakrát zopakujeme a nakonec na poslední vrstvu položíme natrhané lístky bazalky a přihodíme několik kousků másla. Vložíme do trouby a necháme 15 až 20 minut péct při teplotě 200 °C. Před podáváním nakrájíme zapečené baklažány na kostky, položíme je na talíř a nakonec můžeme pokrm ozdobit parmezánem, lístky bazalky a zakapat olivovým olejem.