25. listopadu 2011

Masové kuličky se špagetami

400 g mletého masa smícháme s vejcem, kořením pro orientální kuchyni, nakrájenou cibulí, česnekem a 3 lžícemi škrob. moučky. Vytvarujeme kuličky, které naskládáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme zprudka v horké troubě. Když jsou hotové, zalijeme tomatovou šťávou nebo zálivkou.

Masove homole

500 g masa různých druhů a chutí, čím víc, tím lépe. Umeleme 2 cibule, pálivou zelenou papriku, hrst nasekané petrželky, 4 stroužky česneku, lžičku zázvoru, 0.5 lžičky pálivé papriky, lžičku mletého kmínu, pepř, lžičku mletého cukru, špetku skořice, polévkovou lžíci kečupu a worcesteru. Potom nakrájíme dvě cibule a na oleji je usmažíme dozlatova, rozemeleme maso, osolíme a prohněteme s ostatními ingrediencemi. Mleté maso zformujeme do homole, přidáme osmaženou cibulku a mírně podlijeme. Pečeme do změknutí a podáváme s brambory nebo chlebem.

Český biftek

Polovinu hovězího a polovinu vepřového masa smícháme, osolíme, přidáme jemně nasekanou cibulku. Z této hmoty tvarujeme biftečky okořeněné a osolené. Na pánvičce zvolna dusíme a hotové zalijeme kyselou smetanou.

Mleté maso s rýží

200 g rýži, 2 lžíce sádla, 400 g rajčat, 400 g očištěných paprik, 300 g mletého masa, cibule, mletá paprika, 1 dl kysané smetany

Opláchnutou a spařenou rýži zalijeme 3 dl osolené vody, přidáme lžíci sádla a dusíme do změknutí. Na dno ohnivzdorné misky narovnáme na kolečka pokrájená rajčata, paprik dušené rýže a mletého masa,každou vrstvu osolíme. Na zbytku sádla osmažíme cibuli, vmícháme mletou papriku, hned zalijeme 1 dl vody a smetany a vším pak zalijeme připravené potraviny v misce. Pečeme nejdřív pod pokličkou, později pokličku sejmeme.

Chilli con carne

500 g mletého masa, 150 - 200 g červených fazolí, 2 lžíce oleje,  cibule, 2 zelené papriky, 500 g rajčat, 2 stroužky česneku, lžíce mleté papriky, 0.5 lžičky chilli, 0.5 lžičky Oregana, 0.25 lžičky mletého pepře, bobkový list, petrželová nať, sůl

Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den je uvaříme do změknutí. Ve velkém hrnci osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme rozetřený česnek, restujeme 1 min., přidáme mleté maso a dále restujeme, až maso ztratí růžovou barvu, přisypeme nakrájená rajčata, papriky, uvařené fazole, petrželovou nať,ostatní koření a sůl. Hrnec přiklopíme a směs zvolna dusíme za občasného míchání 2 hodiny. Podáváme s pečivem.

Pivni noky z mletého masa

500 g mletého masa, 200 g strouhaného sýra Niva, nakrájená čerstvá bazalka, pepř, sůl
Maso osolíme, opepříme, smícháme se sýrem a bazalkou. Ze směsi pomocí 2 lžic tvarujeme noky, které namáčíme v pivním těstíčku z vejce, hladké mouky, piva, trochy škrob. moučky, pepře a soli. Smažíme v rozpáleném oleji.

Plzeňský karšouch

250 g předního hovězího masa, 300 g vepřového bůčku (nebo plecka), 300 g syrových brambor, 2 vejce, 2 lžíce mléka, 2 lžíce hladké mouky, lžička strouhaného čerstvého zázvoru, česnek, majoránka, pepř, sůl
Maso umeleme, brambory nastrouháme na křenovém struhadle, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Tvarujeme placičky a smažíme po obou stranách.Můžeme také kousky hmoty obalit jako řízek a usmažit. 

Grilovaný karbanátek s hermelínem

500 g mletého masa smícháme s 1 žemlí namočenou v mléce, přidáme 2 žloutky, na malé kostičky nakrájený 1 Hermelín, nastrouhanou cibuli, 2 stroužky utřeného česneku, lžíci škrob. moučky, trochu drceného kmínu, pepře a soli. Nakonec vmícháme tuhý sníh ze 2 bílků. Když je směs řídká, zahustíme strouhankou. Tvarujeme placičky, do středu dáme trochu náplně (smícháme nastrouhaný pikantní suchý salám a strouhaný křen). Na roštu grilujeme asi 5 minut po každé straně podáváme s chlebem i zeleninovým salátem.

Plněné tlapičky

300 g zadního hovězího masa, 300 g vepřového boku, 1 dl vody, sůl, pepř, 75 g cibule, 120 g strouhanky, 30 g hladké mouky na vál, 60 g rostlinného tuku na pečení, 1 dl vody 
náplň : 30 g rostlinného tuku, 75 g měkkého salámu, 75 g kapií, 2 vejce

Umletá masa vyšleháme s vodou, pepřem a solí, přidáme strouhanou cibuli, strouhanku a vše ještě promícháme. Z hmoty tvoříme na pomoučněném válu tenké a široké placičky, na které do středu klademe kopičku míchaných vajíček a nakrájeným salámem a kapiemi. Plátky přehneme, okraje stiskneme a dáme do tukem vymazaného pekáčku. Pečeme v troubě a během pečení podléváme vodou. 

Malostranské placičky

600 g mletého hovězího a vepřového masa, 150 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 100 g cibule, lžičku paprikové Vegety, sůl, pepř, lžíci hořčice a sekané zelené natě, 100 g oleje 

Do umletého masa přidáme tvaroh, vejce, jemně nakrájenou cibuli, Vegetu, pepř, sůl, hořčici, zelenou nať a vše promícháme. Tvarujeme malé placičky, které opékáme zvolna na horkém oleji po obou stranách. Podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovým salátem. 

22. listopadu 2011

Krumlovský drak

350 g vepřového boku, sůl, 350 g předního hovězího masa, 50 g cibule, 50 g čerstvých chilli papriček, 100 g hladké mouky, 2 vejce, pepř, 100 g oleje, 50 g hořčice, 50 g křenu, 300 g tatarské omáčky

Do umletého masa přidáme jemně nakrájenou cibuli a papričky, mouku, vejce, sůl, pepř a dobře promícháme. Tvarujeme malé placičky, které opékáme po obou stranách na oleji. Na opečené placičky dáme trochu hořčice a posypeme strouhaným křenem. Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory přelité tatarskou omáčkou

Bulharská sarma

hlávka bílého zelí, 500 g kysaného zelí, 700 g mletého masa, hrst rýže, sůl, mletá paprika, bobkový list, mouka, tuk, vejce, 2 rajčata

Masovou směsí (mleté maso, napolo uvařená rýže, vejce, paprika, sůl) naplníme spařené zelné listy. Zbytek hlávky nakrájíme do vysokého hrnce, přidáme vrstvu kyselého zelí. Poklademe zelné závitky a vše zalijeme studenou vodou. Začneme vařit, osolíme, přidáme rajčata, sůl, bobkový list. Vaříme asi 90 minut, před dovařením dochutíme octem a solí. Nakonec zalijeme paprikovou jíškou a provaříme. Možno provařit s feferonky. Podáváme s chlebem, případně přelijeme kysanou smetanou.

Smažené bochánky s tvarůžky

600 g libového bůčku, 300 g uzeného tvrdého sýra, lžíce Vegety, kari koření, 8-10 olomouckých tvarůžků, 120 g mletých mandlí, 120 g strouhanky 

Maso umeleme se sýrem, ochutíme Vegetou a kari kořením, promícháme. Tvarůžky obalíme v hladké mouce, vejcích a strouhance smíchané s mandlemi. Každý kousek zabalíme do masové směsi (asi 1 cm silné), obalíme jako řízek (hladká mouka, vejce, strouhanka s mandlemi). Smažíme ve vyšší vrstvě oleje, podáváme s brambory a zeleninou.

Těstoviny s mletým masem a jatramy

500 g těstovin (mušle, vrtule), 500 g mletého masa (vepřové, hovězí), 200 g vepřových jater, cibule, 3 stroužky česneku, 1-2 konzervy rajčat (sekaných), olej, sůl, mletý pepř, tymián, 200 g tvrdého sýra na posypání, zelená petrželka
:
Nejdříve oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky. Na pánvi si rozpálíme olej, kousky jater na něm orestujeme, vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Pokud je třeba, přidáme na pánev trochu oleje, orestujeme na něm cibuli a plátky česneku a potom přidáme mleté maso. Osolíme, opepříme a opékáme, až se maso rozdrobí na hrudky. Potom přidáme orestovaná játra, posypeme tymiánem a přidáme nasekaná rajčata. V létě můžeme samozřejmě použít čerstvá (nařízneme do křížku, spaříme, oloupeme a nasekáme). Vše promícháme a asi 10 minut společně dusíme. Podle potřeby ještě přisolíme. Hotovou masovou směs klademe na uvařené těstoviny a posypeme vydatně sýrem a zelenou petrželkou. Poznámka :Tymián je samozřejmě lepší čerstvý, ale dá se použít i sušený. Jinou variantu získáme, když tymián nahradíme čerstvou bazalkou.

Myslivecká paštika

3 kg upečeného vepřového bůčku, 1 kg syrových vepřových jater, 3 velké cibule, paličku česneku, přidáme drcené sušené houby, zázvor, mleté nové koření, sůl a důkladně promícháme. Plníme do skleniček nebo salámového alobalu a vaříme 1 hodinu. Po vychladnutí mažeme na chleba.

Sváteční domácí paštika

1,2 kg mletého vepřového plecka, 250 g mletých kuřecích jater (vepřových), nakrájené žampiony (čerstvé nebo sterilované), 4 vejce, 1 dl  strouhanky, stroužek česneku, bazalka, pepř, sůl
Vše smícháme a dáme do zapékací mísy vyložené tenkými plátky anglické slaniny (uzeného bůčku). Do paštiky zapícháme 4-5 bobkových listů a pečeme asi 90 minut při teplotě 175 °C.

Vepřové ragú z mletého masa

500 g mletého plecka, mrkev, petržel, kousek celeru, malá konzerva hrášku, 2 citrony, sůl, pepř, hladká mouka, 2 lžíce posekané petrželky, mléko nebo smetana, vejce, žloutek, cibule, worcesterská omáčka, 100 ml bílého vína, olej na smažení, sůl

Do mletého masa dáme sůl, 1 celé vejce, asi 200 ml mléka, pepř popřípadě ještě jiné koření podle chuti, petrželku a hladkou mouku podle potřeby. Promícháme a necháme chvilku v ledničce odpočinout. Pak děláme malé kuličky a smažíme na oleji dozlatova.Na pánev dáme rozpustit asi 2 lžíce másla, na něj dáme nakrájenou mrkev, petržel , cibuli, celer necháme orestovat, až je zelenina měkká. Přidáme šťávu z jednoho citronu a zamícháme. Do toho dáme 1 lžíci hladké mouky, zalijeme mlékem nebo smetanou, ve kterém jsme rozšlehali žloutek, přidáme asi 6 slabých plátků citronu, kůru z jednoho citronu, víno a necháme chvilku povařit. Posolíme a kdo chce dochutí si worcester.omáčkou. Podávám s rýží.

Dalamatské čufty

400 g mletého hovězího a vepřového masa, houska, vejce, 100 ml mléka,30 g másla, 20 g hladké mouky, cibule, 200 g sterilovaného leča, 2 lžíce sterilovaného hrášku,   sladkokyselá okurka,  lžíce kečupu, 2 lžíce smetany, sladká paprika, citrónová šťáva, špetka cukru, olej, sůl

Housku nakrájíme na plátky zvlhčíme mlékem, dobře rozmělníme a vmícháme do mletého masa. Přidáme vejce, polovinu mouky, pepř, papriku a sůl. Z těsta utvoříme osm válečků, které opečeme ze všech stran na oleji a vyjmeme. Olej slijeme a na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, kterou zaprášíme moukou a osmažíme. Zalijeme horkou vodou a smetanou a povaříme. Po chvíli přidáme lečo, okapaný hrášek, drobně krájenou okurku i kečup. Krátce povaříme, omáčku přisladíme, ochutíme citrónovou šťávou a vložíme maso. Vše společně prohřejeme, ale už nevaříme.

Mleté maso zapečené s rýži

400 gramů rýže, litr vody, 300 gramů mletého masa, 350 gramů  nakrájených rajčat, cibuli dvě polévkové lžíce oleje, dva silné plátky uzeného špeku nakrájeného na kousky, parmazán, čtyři vejce, sůl a pepř

Cibuli a špek opečeme na oleji. Dále přidáme rajčatovou šťávu, sekané maso a vše dusíme na mírném ohni. Vmícháme nakrájená rajčata a přilijeme do omáčky čtvrt litru vody. Necháme ji půl hodiny vařit. Mezitím si vymažeme tukem ohnivzdornou formu, pak dáme do formy rýži smíchanou s omáčkou, rozšlehaná vejce a vše posypeme strouhaným sýrem. Přidáme ještě tři čtvrtě litru vody a zamícháme. Pokrm necháme při střední teplotě 30 minut zapékat. Poté formu vyndáme, rychle promícháme a necháme další hodinu péct, až se vytvoří zlatohnědý povrch. Ihned podáváme.

Hradecké koule

400 g tučnějšího vepřového masa, 150 g jater,  vejce, žemle, stroužek česneku, pepř, sůl

Maso s játry umeleme, ochutíme česnekem utřeným se solí, pepřem. Přidáme v mléce namočenou žemli, vejce a dobře propracujeme. Tvarujeme koule o velikosti vajec, klademe do pekáčku vymazaného sádlem, posypeme drceným kmínem, podlijeme a upečeme dočervena. Podáváme s chlupatými knedlíky a dušeným zelím.