24. ledna 2012

Těšínská „šoldra“

500 g mouka hladká, 25 g droždí, 12 g sůl, 30 ml olej, 75 g sušené mléko, 45 g cukr,3 dl voda nebo vývar z uzeného masa, 300 g uzené maso, 300 g prorostlá slanina,2 ks klobáska, 250 g žitná celozrná chlebová mouka

Z mléka, droždí, cukru, části vody a trochy mouky udělat kvásek a ten nechat vykvasit. Přidat zbytek mouky, sůl, olej a vypracovat tužší těsto. Nechat asi 1 hod. vykynout. Těsto rozválet na silnější plát, poklást doprostřed uzeninami, zavinout a tak udělat veku chleba, kterou necháme (nejlépe v pomoučené ošatce) asi 20 minut kynout – spojem nahoru. Troubu necháme rozehřát na 230°C a v ní i pečící plech, na který šoldru překlopíme. Pečeme jako chléb, ale nemažeme vodou. Chléb má mít pěknou hnědavou barvu a na poklep má „zvonit“.Hotový chléb necháme vychladnout.
Tip : Pokud šoldra při pečení rychle tmavne, nadkryjeme ji alobalem. Na těšínsku se šoldra většinou peče v pekáči nebo kastrolu, my ji máme raději jako bochník.

Žádné komentáře:

Okomentovat