24. dubna 2012

Bramborák s uzeným masem a česnekovou omáčkou

750 g brambor, 350 g uzeného masa nebo šunky, 1–2 vejce, 300 g polohrubé mouky, 150 ml mléka, 200 g vepřového sádla, sůl ,mletý pepř, kmín 4-6 stroužků česneku , majoránka
na česnekovou omáčku : 50 g hladké mouky, 50 g másla, 500 ml vývaru z kostí nebo vody, 10 stroužků česneku, sůl


Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nastrouháme na jemném struhadle. Poté z nich odstraníme přebytečnou vodu a přelijeme je ohřátým mlékem. Přidáme vejce, mouku, na kostičky nakrájené uzené maso nebo šunku, majoránku a prolisovaný česnek. Opepříme a osolíme. Vše dobře promícháme. V lívanečníku na rozpáleném sádle smažíme po obou stranách malé bramboráčky. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme vývarem. Vzniklou hustou omáčku osolíme a přidáme do ní na silnější plátky nakrájený česnek. Pomalu vaříme ještě asi 15 minut. Na jednu porci budete potřebovat pět až šest bramboráků, před podáváním přelitých česnekovou omáčkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat