23. dubna 2012

Jemný žemlový nákyp

400 g jablek, 2 ks tukových rohlíků, 150 g tvarohu polotučného, 2 ks vajec, 150 ml 33% smetany, 50 g vanilkového cukru, 50 g krystalového cukru, 50 g másla ,50 ml rumu, 50 g rozinek, 5 g citronové kůry ,10 g glukozy, 2 g celé skořice, 1 g mleté skořice,20 g čerstvých jahod, jablečné křížaly
krém: 2 vaječné žloutky smetana cukr vanilkový lusk vanilkový pudingový prášek

Z bílků a cukru připravíme tuhý sníh. Žloutky smícháme s tvarohem, citronovou kůrou, smetanou a rozinkami naloženými předem v rumu. Rohlíky nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a na sucho je opečeme v troubě do zlatova. Formičku (jednoporcová výška 10 cm, průměr 5 cm asi vysoká) vyložíme pečicím papírem a začneme vrstvit jednotlivé suroviny v následujícím pořadí: plátek rohlíku, strouhaná jablka, mletá skořice, tekuté máslo, tvaroh. Vytvořte tři až čtyři vrstvy. Pečeme v troubě 25 minut při teplotě 160 °C.  Sorbet si připravíme z třetiny oloupaných jablek. Vložíme je do kastrolu, přidáme celou skořici a glukózu. Zalijeme asi 50 ml vody, necháme přejít varem a okamžitě prudce zchladíme, nejlépe v šokéru asi na 2 °C. Přidáme rum a necháme zamrazit na -22 °C, po zamražení zpracujeme v pacojetu škrabacím nožem na hrubou dřeň. Tu znovu zamrazíme a poté našleháme šlehacím nožem v pacojetu. Jahody rozmačkáme vidličkou a můžeme zlehka přisladit. Ozdobíme jablečnou křížalou a lísky čerstvé máty. Smetanu svaříme s cukrem a vanilkovým luskem a zlehka ji zahustíme vanilkovým pudinkovým práškem. Případně můžeme svařit jen poloviční dávku smetany a její druhou polovinu vyšlehat dohusta. Po vychlazení zlehka zašleháme do hmoty, čímž ji zahustíme. Nakonec zašleháme žloutky a vanilkový krém je hotov. Servírujeme na teplém talíři.

Žádné komentáře:

Okomentovat