24. dubna 2012

Kachna na medu a víně se zelím a bramborovým česnekovým knedlíkem

kachna ,100 g soli, 2 špetky kmínu ,300 ml červeného vína ,200 ml vody ,100 g medu dušené červené zelí : malá hlávka červeného zelí ,100 g cibule, 200 g jablek, 50 g sušených švestek, 50 ml octa ,100 g krystalového cukru ,2 lžíce sádla, sůl 
bramborové česnekové knedlíky : 400 g ve slupce vařených brambor ,100 g hrubé mouky,  vejce ,2–3 stroužky česneku ,50 g uzeného špeku ,dlaň majoránky, sůl ,pepř 

Očištěnou kachnu osolíme (sůl důkladně vetřeme do masa), ochutíme kmínem a přelijeme medem. Vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem, vodou a necháme nejlépe přes noc odležet. Vložíme do trouby a pečeme na 200 °C cca 20 minut, poté přiklopíme a pečeme asi 2 hodiny na 165 °C. V průběhu pečení maso přeléváme a případně podléváme podle chuti vodou nebo vínem, ke konci pečení odklopíme a dopečeme zlatavou kůrčičku.
Dušené červené zelí : Na sádle zesklovatělou cibulku přidáme červené zelí pokrájené na nudličky, přisypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme pokrájené sušené švestky, podlijeme vodou, octem a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou. Před dokončením přidáme nastrouhaná jablka, krátce podusíme a dochutíme solí, případně cukrem nebo octem. 
Bramborové česnekové knedlíky : Brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme mouku, vejce, prolisovaný česnek, majoránku, lehce orestovaný špek, sůl a pepř. Těsto důkladně a rychle propracujeme (pozor, bramborové těsto rychle řídne), vytvoříme válečky, které vaříme 15–20 minut v osolené vodě nebo lépe v páře. 


Žádné komentáře:

Okomentovat