21. dubna 2012

Kapr na modro po staročesku

očištěný kapr s neporušenou kůží (hmotnost asi 1,5 kg), 2 l vody ,2 cibule, 2 mrkve , malý celer, malý pórek, kousek celerové natě zelená petrželka, 100 ml bílého vína nebo octa zředěného vodou , bobkový list, 10 zrnek pepře, sůl, citronová šťáva 

Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do ní oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou a drobně rozkrájenou mrkev, celer a pórek spolu s opranou petrželkou, celerovou natí a bobkovým listem. Osolíme, přidáme víno nebo rozředěný ocet, pepř a na mírném ohni 20 minut vaříme. Kapra opereme a dbáme přitom, abychom nepoškodili kůži, neboť jinak by se kapr nezbarvil pěkně domodra. Vnitřek kapra osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Vložíme jej opatrně do zeleninového vývaru a připravujeme 15–20 minut (nesmí se vařit, vývar udržujeme stále jen pod bodem varu). Měkkého kapra podáváme na nahřáté míse obloženého vařenými brambory s máslem. Můžeme podávat s majonézou ochucenou křenem.

Žádné komentáře:

Okomentovat