23. dubna 2012

Zaječí stehno se svíčkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem

4 zaječí stehna, 1000 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), cibule, 100 g sádla, 100 g cukru, 100 g hořčice, 100 g citronu, 500 ml bílého vína, 5 g nového koření, 3 g celého pepře, 3 g bobkového listu, 5 g soli, citronová šťáva, 100 g hladké mouky, 1000 ml 33% smetany
ozdoba: 200 g čerstvých brusinek, 200 g kompotovaných brusinek


 Do hrnce s rozpáleným sádlem vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Společně restujeme, přidáme trochu cukru, opět restujeme, přidáme hořčici, citronovou šťávu a rozkrájený citron bez kůry. Do základu vložíme maso, opečeme je po obou stranách, zalijeme osolenou vodou a bílým vínem, přidáme nové koření, celý pepř a bobkový list. Přivedeme k varu a necháme pomalu táhnout na okraji sporáku asi 5 hodin. (Tento způsob úpravy se nazývá konfitování. Maso se pomalu vaří při nízké teplotě, a to jak v základu, tak v sádle, zvláště oblíbené je husí.) Poté rozvařené maso vyjmeme. Odstraníme kosti a maso odložíme stranou. Omáčku zahustíme moukou, asi 30 minut ještě povaříme. Procedíme, přidáme smetanu a dochutíme podle libosti solí, citrónovou šťávou, případně cukrem. Teplou omáčku nalijeme na maso a necháme pomalu dále táhnout do doby, než se uvaří karlovarské knedlíky. Dozdobíme brusinkami. Příloha: karlovarské knedlíky.

Žádné komentáře:

Okomentovat