14. května 2012

Jablkový koláč se zakysanou smetanou

6 jablek, 2 lžíce medu , 2 lžíce rumu , 150 g másla , 100 g cukru , 3 vejce ,  lžíce citronové šťávy , citronová kůra , sůl , 3 lžíce lískových ořechů ,  lžička kypřicího prášku do pečiva , 225 g polohrubé mouky , 250 g měkkého tvarohu , 100 g zakysané smetany ,  žloutek ,  lžíce škrobové moučky , 3 lžíce džemu
Jablka oloupeme, ze 3 jablek vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na kostičky, zbylá nakrájíme na kolečka. V hrníčku smícháme med s rumem a citronovou šťávou a směsí pokropíme jablka. Ze 125 g másla a 80 g cukru utřeme krém. Do krému postupně vmícháme vejce, citronovou kůru, sůl a mleté ořechy. Mouku smícháme s kypřicím práškem a zapracujeme do krému. Opatrně vmícháme jablkové kostičky a 2 lžíce medové směsi. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymastíme formu a naplníme ji těstem. Tvaroh smícháme se smetanou, žloutkem a škrobovou moučkou. Směs rozetřeme na těsto a poklademe jablky. Zbylé máslo nakrájíme a dáme na jablka. Posypeme cukrem a asi 60 minut pečeme. Meruňkový džem zředíme lžící vody, ohřejeme a ještě horký koláč jím potřeme. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat