28. května 2012

Tiramisu

2 žloutky, 2 lžíce cukru krupice, 50 ml dezertního vína, nejlépe marsala, 250 g mascarpone ,250 ml smetany ke šlehání, 200 g cukrářských piškotů ,150 ml silné kávy ,50 ml likéru amareto ,4 lžičky kakaa holandského typu

Ve vodní lázni (nebo v míse, kterou postavíme nad hrnec s vroucí vodou) ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny, přilijeme dezertní víno a prošleháme. Nádobu s pěnou odstavíme a necháme vystydnout.Rozmícháme mascarpone a zlehka do něj vmícháme ušlehanou smetanu a vychladlou žloutkovou pěnu, až vznikne hladký krém. Na dno sklenic rozložíme polovinu piškotů, které jsme předem namočili do silné kávy s likérem. Na piškoty naneseme polovinu krému a položíme na něj zbylé piškoty navlhčené zbylou kávou. Navrch uhladíme zbytek krému a dáme chladit do ledničky nejlépe přes noc, nejméně na 2 hodiny. Před podáváním tiramisu posypeme kakaem. 
Tip : Mascarpone můžete nahradit jemným měkkým tučným tvarohem nebo žervé. Použít můžete samozřejmě také libovolný oblíbený likér a cukrářské piškoty nahradit dětskými nebo plátem piškotového korpusu. Barevných pruhů ve sklenici docílíte namočením piškotů v každé vrstvě do jiného, barevně odlišného nápoje nebo poprášením kakaem. Tiramisu se často připravuje ve větší formě nebo míse a vychladlé a ztuhlé se pak krájí na jednotlivé porce. 

Žádné komentáře:

Okomentovat