26. června 2012

Čočková polévka se zelím po domácku

čočka, sklenice nebo sáček kyselého zelí (nejlepší je domácí), kousek sádla,trošku hladké mouky, kousek kabanosu nebo uvařené či upečené maso, sůl, pepř
Asi tak hrnek čočky dáme vařit do osolené vody doměkka. Před dovařením přidáme kyselé zelí, množství podle vlastní chuti (ale asi přibližně tolik, kolik je čočky). Pokud je kyselejší, je lepší ho předem propláchnout vodou. Necháme povařit společně s čočkou. Mezitím si připravíme světlou jíšku ze sádla a hladké mouky. Jíšku přidáme do polévky a necháme povařit.V případě, že jsme dali více čočky a zelí a polévka se zdá i tak hustá, nemusíme již používat jíšku. Přidáme nakrájené maso nebo uzeninu, dochutíme pepřem a vegetou a krátce povaříme. Chutná s tmavým chlebem, ale i bez.

Žádné komentáře:

Okomentovat