11. června 2012

Masové kuličky v rajčatovopomerančovém ragú

na kuličky : 600 g mletého masa (směs hovězího a vepřového), svazek zeleného koriandru,2 lžičky mletého koriandru, špetka mletého hřebíčku,0,5 lžičky mletého kmínu, 0,5 lžičky mletého zázvoru,stroužek utřeného česneku,cibule,sůl,špetka mletého chilli,vejce,2 lžíce oleje na pečení
na ragú : vetší cibule,2 stroužky česneku,1 cm proužek zázvoru,lžíce oleje,plechovka sterilovaných rajčat,250 ml pomerančové šťávy,sůl,2 velké pomeranče, asi 600 g,1-2 pokrájené chilli papričky zbavené semen

Troubu předehřejeme na 250 °C. Cibuli a koriandr jemně usekáme, přidáme do mísy k mletému masu s kořením, osolíme a dobře promícháme a zapracujeme do hmoty vejce. Pečící plech a dlaně potřeme olejem a tvarujeme kuličky o velikosti pingpongového míčku, cca 25 masových kuliček. Kuličky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut, po 5 minutách snížíme teplotu na 180 stupňů. Během pečení je jednou otočíme. V hluboké pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej a osmahneme usekanou cibuli a česnek do růžova. Zalijeme sterilovanými rajčaty i s nálevem a pomerančovým džusem, osolíme a uvedeme do varu. Vaříme na mírném ohni asi 25 minut, omáčka trochu zhoustne a zelenina krásně změkne.Pomeranče oloupeme, zbavíme je i bílé slupky a dužinu nakrájíme na kousky. Pomeranče přidáme ke konci varu do omáčky společně s polovinou chilli papriček a ještě 5 minut provaříme, můžeme přilít trochu pomerančové šťávy. Ragú podle chuti dosladíme nebo dosolíme a do omáčky vložíme upečené masové kuličky. Necháme pár minut prohřát a podáváme posypané zbylými proužky chilli papričky s pečivem nebo nudlemi.
Máte-li horkovzdušnou troubu, pečte masové kuličky v naolejované mřížce bez otáčení. Můžete je také opékat či smažit na pánvi v rozpáleném oleji.

Žádné komentáře:

Okomentovat