30. června 2012

Polévka z fazolových lusků na kyselo

1 kg sterilovaných fazolových lusků s nálevem, 100 g margarínu, 120 g hladké mouky, 13/41 vody, 0,51 konzumního mléka,450 g brambor, 200 g vody na uvaření brambor, 20 g kopru, 40 g octa, sůl, kostka masoxu
Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a nálevem z fazolových lusků, uvedeme do varu a zvolna vaříme za občasného prošlehávání nejméně 1 hodinu. Ke konci varu přidáme mléko a krátce povaříme. Do provařené polévky vložíme očištěné, opláchnuté a na kostičky nakrájené brambory, uvařené v mírně osolené vodě (rozvaření není žádoucí), fazolové lusky nakrájené na kratší kousky a krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme opláchnutým jemně nakrájeným koprem, octem a popřípadě přisolíme. Vznikne bílá až nažloutlá polévka, jemné vůně po fazolových luskách a kopru, typické fazolkové a mírně nakyslé chuti, hustší konzistence, s vložkou nakrájených fazolových lusků a brambor. Uvedené množství je na 10 porcí

Žádné komentáře:

Okomentovat