18. července 2012

Bavorské vdolečky

400 g mouky, 2 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 20 g droždí, 1/4 l mléka, 3 lžíce másla, 2 žloutky, lžíce rumu, 500 g rostlinného tuku na smažení, 200 ml smetany ke šlehání,150 g kompotovaných brusinek,několik lístečků zelené máty

Do mísy prosejeme mouku, cukr a sůl. Připravíme si kvásek z droždí, několika lžic mléka a cukru. V hrnci zahřejeme zbylé mléko a máslo. Kvásek přilijeme k mouce. Nakonec vmícháme zahřáté mléko s máslem, žloutky a rum a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě odležet přibližně 20 minut. Promícháme vařečkou ne elektrickým šlehačem a necháme ještě jednou odpočinout. Potom nabíráme lžící těsto, z něhož vytvarujeme pomoučenýma rukama koule. Do jejich středu vytlačíme prsty důlky. Vdolečky usmažíme z obou stran dozlatova v silné vrstvě rostlinného tuku. Necháme vychladnout. Smetanu ušleháme dotuha. Brusinky necháme okapat. Potom důlky vdolečků naplníme brusinkami a šlehačkou.Povrch bavorských vdolečků můžeme ozdobit několika zbylými brusinkami nebo zelenými snítkami máty.

Žádné komentáře:

Okomentovat