9. července 2012

Hovězí hrudí se zeleninou

1 kg soleného hovězího hrudí (nasolíme jej 1 den předem), cibule,mrkev,1-2 bobkové listy,lžička celého černého pepře,4 hřebíčky,8 sředně velkých brambor,2 pórky,400 g ředkve,50 g másla,3 lžíce hladké mouky,150 ml kyselé smetany,2 lžičky jemně strouhaného křenu,můžeme jej nahradit Křenexem, voda, sůl
Do hrnce nalejeme asi 1 1/2 1 vody, přidáme rozkrojenou cibuli - na polovinu,mrkev krájenou na kolečka, pepř, bobkový list, hřebíček, pak vložíme osolené maso a vaříme asi 2 hodiny - doměkka. Pórky očistíme, pokrájíme na kolečka,ředkev oškrábeme a nastrouháme na tenké plátky. Přidáme trochu vody, mírně osolíme a na mírném ohni podusíme do měkká.V jiném hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a na ohni umícháme světlou jíšku. Tu zalijeme vývarem ze zeleniny a za stálého míchání asi 5 minut povaříme.Sundáme z ohně a ihned zamícháme strouhaný křen a kyselou smetanu. Na podlouhlou mísu naskládáme maso krájené na plátky, k němu přidáme zeleninu a tu polijeme hotovou omáčkou. Brambory podáváme zvlášť.

Žádné komentáře:

Okomentovat