20. července 2012

Jablkové řezy s rozinkami

650 g polohrubé mouky,325 g cukru,špetka soli,2 vejce,400 g studeného másla,150 g rozinek,4 lžíce rumu,2 kg nakyslých jablek,šťáva z  citronu,1,5 balíčku vanilkového pudinku,750 ml smetany,balíček vanilkového cukru,žloutek

Z mouky, 200 g cukru, soli, vajec a másla nakrájeného na kousky uhněteme těsto, zabalíme je do fólie a 30 minut chladíme.Rozinky přebereme a naložíme do rumu. Jablka oloupeme, překrojíme a zbavíme jádřinců. Okamžitě je pokropíme citronovou šťávou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Hluboký plech 30 x 40 cm vymastíme.Vyválíme polovinu těsta a na plechu vytvarujeme okraj. Půlky jablek naplníme rozinkami a narovnáme je řeznou plochou na těsto. Ve 150 ml smetany rozpustíme pudinkový prášek. 600 ml smetany svaříme se 125 g cukru a s vanilkovým cukrem, vmícháme rozpuštěný pudink, za míchání uvedeme do varu, stáhneme ze sporáku a nalijeme na jablka. Vyválíme druhou polovinu těsta a položíme na jablka. Těsto přimáčkneme k okraji spodního dílu. Pečeme asi 75 minut. Rozkvedláme žloutek a 15 minut před dopečením koláč potřeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat