19. července 2012

Jidášky

500 g polohrubé mouky, 1 l mléka, 30 g droždí, 100 g rostlinného tuku, 70 g cukru, 2 žloutky,špetka soli, citrónová kůra, vanilinový cukr, žloutek na potření těsta,tuk na vymazání plechu
Do menší misky rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka. Kvásek přikryjeme a na teplém místě necháme 10 – 15 minut vykynout. Rostlinný tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky, vanilinový cukr a trochu strouhané citrónové kůry. Přidáme vykynutý kvásek, mouku, špetku soli, vlažné mléko a zaděláme těsto. Dobře vypracované těsto (hladké, nelepkavé) lehce poprášíme moukou,přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozválíme na asi 2 cm silný plát. Menším kulatým tvořítkem na koblihy či sklenkou vykrajujeme kolečka. Rýhovaným ozdobným kolečkem či zdobným nožem na nich vytvoříme mřížky, přendáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 20-30 min kynout. Potom potřeme žloutkem a v dobře vyhřáté troubě upečeme do červena. Vychladlé rozřízneme, potřeme máslem a medem a pocukrované podáváme.Také můžeme z těsta nakrájet a vytvarovat dlouhé válečky, různě je zatočit, potřít žloutkem, posypat loupanými sekanými mandlemi a upéct.

Žádné komentáře:

Okomentovat