18. července 2012

Koblihy s meruňkovým džemem

600 g hrubé mouky, 4 žloutky, 70 g cukru, 0,3 l mléka, 40 g droždí, citrón, 2 lžíce rumu,80 g tuku, meruňkový džem, olej na smažení

Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, trochu cukru a trochu mouky, promícháme a kvásek dáme na teplé místo vykynout. Do zbylé dávky mouky přidáme žloutky, zbytek cukru, trochu soli, citrónovou kůru, mléko, rozehřátý tuk, dávku rumu a vykynutý kvásek.Promícháme a propracujeme na hladké a tažné těsto, které nelepí na mísu, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla vykynout. Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál a rozválíme na plát 1 cm tlustý, naznačíme na něm kolečka, do jejich středu dáme lžičku džemu a přikryjeme dalšími vypíchnutými kolečky, které přitiskneme na okrajích ke spodnímu kolečku. Vypichovačem vykrájíme koblihy, narovnáme je na pomoučený vál a opět dáme vykynout. Vykynuté koblihy vkládáme do horkého oleje a smažíme po obou stranách do červena.Smažené koblihy posypeme moučkovým cukrem. Podáváme s bílou kávou.

Žádné komentáře:

Okomentovat