18. července 2012

Koblížky

30 dkg mouka pšeničná hladká, 30 dkg mouka pšeničná polohrubá, 10 dkg cukr moučka, 2 žloutky, 5 dkg máslo, 3 dkg droždí, podle potřeby mléko polotučné, vanilkový cukr,3 lžíce rumu, trošičku citrónová kůry, 3/4 lžičky sůl, 2 bílky

Utřeme cukr, žloutky a máslo. Poté přidáme mouku a kvásek z droždí, vlažného mléka a trochy cukru. Přidáme vanilku nebo vanilkový cukr a trošičku citrónové kůry. Ušleháme sníh z bílků, který přidáme do těsta spolu se špetkou soli a rumem nebo slivovicí (nejsou nutné, ale po jejich přidání budou koblížky méně nasakovat tukem). Necháme pořádně vykynout a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, až jsou koblížky krásně nafouknuté a zlaté. Podáváme pocukrované, s kopečkem marmelády, povidel, tvarohu nebo šlehačky na vršku.

Žádné komentáře:

Okomentovat