3. července 2012

Květáková polévka s krupicovými noky

polévka : trochu oleje, menší cibule, 3 dkg droždí,lžíce hladké mouky, malý květák,cca 1 1/4 I vody, kostička masoxu, sůl,pepř
noky : celé vejce, trochu mléka, kávová lžička oleje, sůl, hrubá krupice

Začneme přípravou noků, aby krupice nabobtnala. Do hrnku rozklepneme vejce,přidáme mléko, olej, sůl, krupici a vidličkou rozšleháme řidší těsto. Před zavařováním do polévky by mělo být vláčné a nemělo by se v polévce rozvařovat, ale noky nesmí být tvrdé. Podle toho buď přidat mléko nebo krupici. Do polévky zkusíme na špičku lžičky udělat nok a ochutnáme. Při dělání noků lžičku vždy ponoříme do polévky, aby nám nok dobře zklouznul. Polévka: na oleji necháme zesklovatět cibulku, rozdrobíme droždí, necháme seškvařit, přidáme hladkou mouku a chvíli osmahneme, zalijeme trochou studené vody a jíšku rozvaříme. Dolijeme vodou,přidáme na malé růžičky rozkrájený květák i s částí košťálu, osolíme a asi 15 minut povaříme, až je květák měkký. Přidáme masox, zavaříme noky, dosolíme a opepříme.

Žádné komentáře:

Okomentovat