2. července 2012

Polévka z hlávkového salátu s koprem

2 polévkové lžíce oleje, 3 až 5 lžic hladké mouky, 3 plátky uzené slaniny nebo bůčku,1/41 zákysu (nebo bílého jogurtu či kysané smetany), 1/4 I mléka, 3 až 4 brambory,kávová lžička soli (dle chuti a zdravotního stavu), vegeta, ocet nebo citronová šťáva, kávová lžička cukru (nemusí být), kávová lžička kopru (může být i více), 1 až 2 hlávky salátu (podle velikosti)
Na oleji opražíme slaninu (bůček) na škvarečky, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Tu pak zalijeme zákysem (jogurtem,kysanou smetanou) a za stálého míchání necháme přejít varem. Zalijeme mlékem, vložíme brambory, podle potřeby přidáme vodu a necháme brambory uvařit doměkka. Mezitím si omyjeme rozebraný salát a nakrájíme jej na tenké, nepříliš dlouhé nudličky. Když máme brambory uvařené, dochutíme polévku solí, vegetou, cukrem, octem (citronovou šťávou), koprem a necháme na mírném plameni 2 minuty vřít, aby se chutě spojily. Do odstavené polévky vsypeme nakrájený hlávkový salát. Při podávání můžeme do každé porce přidat jednu lžíci pochoutkové smetany. 

Žádné komentáře:

Okomentovat