19. července 2012

Smažené copánky

40 g moučkového cukru, 20 g droždí, špetka soli, 250 g proseté hrubé mouky, 200 ml mléka, 30 g změklého másla, 2 žloutky, lžíce rumu, hrubá mouka, olej na smažení, moučkový cukr, svazek máty na ozdobení

Do hrnečku vsypeme trochu cukru, droždí, sůl, 1/2 lžíce mouky, zalijeme 50 ml mléka a dobře rozmícháme. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse třeme změklé máslo s cukrem do pěny, postupně zašleháme žloutky, zbylou mouku, kvásek, přidáme mléko a rum.Vypracujeme tužší těsto hladké, jeho povrch poprášíme hrubou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozkrájíme na 12 dílů. Ty pak ještě rozdělíme na dva kousky, ze kterých vyválíme válečky a splétáme je spolu. Copánky necháme asi 3 minuty kynout na vále. Mezitím rozpálíme olej a copánky postupně smažíme z obou stran dozlatova. Sypeme je moučkovým cukrem a před podáváním
ozdobíme lístky máty.

Žádné komentáře:

Okomentovat