11. července 2012

Tažený štrúdl

250 g hladké mouky, lžíce (20 g) cukr moučka, 40 g rozehřátého másla, 1 lžíce octa + 1 dl teplé vody
náplň: strouhaná jablka, skořicový cukr, rozinky namočené v rumu

Mouku s cukrem prosijeme a přidáme rozehřáté máslo. Za postupného přilévání teplé vody s octem zpracujeme na vále nejprve nožem a potom rukama hladké, pružné a nelepivé těsto.Podle kvality mouky musíme upravit množství vody. Těsto necháme zakryté, aby neoschlo odpočinout asi půl hodiny v teple. Nejjednodušší je dát ho do hlubokého talíře nebo misky a postavit na něj hrnec s horkou vodou. Kdyby těsto vystydlo, ztuhne v něm máslo a půjde těžce rozválet. Pak těsto rozdělíme na 3 díly, každý tence vyválíme (nebo vytáhneme) asi na 35x30 cm, po celé ploše poklademe jablky, posypeme skořicovým cukrem a rozinkami a zabalíme. Přeneseme na plech, potřeme rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C až zrůžoví.

Žádné komentáře:

Okomentovat