2. srpna 2012

Zapečený lilek se zeleninou a žampióny

lilek (nakrájíme na cca centimetrové plátky, osolíme z obou stran a cca po půl hodině osušíme ubrousky),2 mrkve (pokrájíme na na kratší proužky),větší zelená paprika (pokrájíme na drobné kousky),3 - 4 svěží cibulky s natí (bílý spodek nakrajíme na kousíčky a zelené výhonky nakrájíme na kolečka), 3 - 4 větší žampióny (nakrájíme na vtlustší plátky),sůl,olej na vymazání pekáčku,trocha kari koření (lepší trochu více ostré, pokud chcete pikantnější variantu),voda na podlití, rýže
obloha: 3 rajská, bazalka, sýr parmazánového typu (doporučuji sýr Grand moravia)

Pekáček vymažeme olejem a začneme klást zeleninu. Nejprve bílou cibuli, na ni naklademe v jedné vrstvě lilek, který malinko posypeme kary kořením. Posypeme jej mrkví, paprikou a na to pak ještě naskládáme žampióny. Nakonec lilek a ostaní posypeme zelenou cibulí. Trochu podlijeme vodou a můžeme posolit (já to už nesolila).Pekáček přikryjeme a dáme do trouby, kde lilek pečeme cca 20 nebo 30 minut. Pak zjistíme, zda je lilek jiz měkký. Pokud ano, tak necháme v troubě ještě chvíli, aby se vypekla přebytečná voda a zůstalo jen přiměřené množství sosu.Spolu se zapečeným lilkem si již připravujeme rýži. Doporučuji rýži basmati. Tu též nemusíme solit, pokud si plánujeme celé jídlo posypat nastrouhaným sýrem parmazánového typu. Pak už jen rozkrojíme rajčátko na napůl, dáme na něj špičku z bazalkové rostlinky a servírujeme zeleninu i rýži na talíř k zapečenému lilku.


Žádné komentáře:

Okomentovat