18. září 2012

Bretaňské fazole

300 g bílých fazolí, větší cibule, rostlinný olej, lžíce hladké mouky, 50g rajského protlaku, 4 stroužky česneku, mletý pepř, ocet, špetka cukru, sůl 

Fazole přebereme, propláchneme studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou asi 4 cm nad fazole. Necháme aspoň 4 hodiny máčet, nejlépe přes noc. Pak je v novée vodě přivedeme k varu, přikryjeme víkem a vaříme doměkka. Fazole scedíme a vývar opět přivedeme k varu. Po uvaření fazolí očistíme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a zpěníme na oleji. Pak vše zaprášíme moukou a krátce osmahneme (z mouky a oleje musí vzniknout kaše, pokud ne, tak přidáme olej). Nakonec zalijeme vařícím fazolovým vývarem a také přidáme rajský protlak. Vše důkladně rozmícháme a za občasného míchání na mírném plameni vaříme asi 20 minut. Do zahoustlé omáčky přidáme uvařené fazole, špetku cukru, půl lžíce octu, opepříme a odstavíme. Nakonec očistíme česnek a prolisujeme ho k fazolím a vše naposledy promícháme.

Žádné komentáře:

Okomentovat