19. září 2012

Čočková polévka s knedlíčky

175 g čočky., 4 dl vody., větvička libečku., větvička tymiánu., 75 g prorostlé uzené slaniny., 2 šalotky., malý pórek., bobkový list., 100 g celeru., mrkev., 2 PL rajčatového protlaku. , l l slepičího vývaru., trošku vinného octa., sůl., pepř., pažitka na ozdobení
houskové knedlíky : 6 samoražných toastový chléb., 2 šalotky., KL Ságy vita., KL bílého nebo černého sezamu., vejce., 3 KL najemno posekané pažitky., petrželky., koriandru., 1 dl smetany., sůl., mletý pepř., muškátový oříšek


Čočku probereme, omyjeme ve studené vodě, slijeme vodu, přidáme libeček, tymián a dáme přes noc nabobtnat. Nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli orestujeme kým nezesklovatí, přidáme namočenou čočku, rajčatový protlak tmavozelené listy pórku svázané s bobkovým listem a krátce spolu podusíme. Dolijeme slepičí vývar, 2 lžíce vinného octa, přidáme sekané bylinky, nadrobno nakrájenou mrkev, celer a pórek a uvaříme. Svázaný pórek s bobkovým listem z polévky vyjmeme, osolíme, dochutíme pepřem, vinným octem a ozdobíme sekanou pažitkou.
Knedlíčky: Tmavou kůrku z chleba odřízneme a pak ho nakrájíme na kostky. Oloupaná a na malé kostičky nakrájené šalotky opečeme na horké Sage vita kým nezesklovatí, přidáme sezamová zrníčka a necháme vychladnout. Pak smícháme nakrájený chléb, vejce, bylinky, cibulku se sezamem a smetanou, směs ochutíme solí, mletým pepřem, mletým muškátovým oříškem a zpracujeme. Z masy tvarujeme knedlíčky ve velikosti vlašského ořechu a vložíme do osolené vařící vody. Vaříme asi 8 minut. Potom je necháme okapat a podáváme s čočkovou polévkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat