18. září 2012

Dušené fazole na topince

350 g předem namočených bílých fazolí , cibule , mrkev , 0,5 stonku řapíkatého celeru
rajska omáčka: 2 lžíce olivového oleje , 2 drobně posekané šalotky , 2 rozetřené stroužky česneku , 2 lžíce červeného vinného octa , 2 lžičky moučkového cukru , 300 ml rajského protlaku , vrchovatou lžíci kečupu , sůl a pepř , zel. vývar podle potřeby , 2-3 třešňová rajčata


 Do hrnce dáme předem namočené bílé fazole, přidáme cibuli mrkev a řapíkatý celer. Zalijeme vodou a zvolna vaříme 2,5 hodiny. Uvařené fazole scedíme a nasypeme do rajské omáčky (viz níže) připravené zvlášť. Její hustotu můžeme upravit množstvím vývaru z fazolí a necháme vše probublávat na mírném ohni, aby fazole omáčkou nasákly. Když jsou fazole měkké, odstraníme zeleninu a ochutnáme. Když je směs moc hustá, přidáme ještě trochu vývaru z fazolí.

Příprava rajské omáčky:  Rozehřejeme na pánvi olivový olej, přidáme drobně rozsekanou šalotku a rozetřené stroužky česneku. Dvě minutky smažíme a pak přidáme červený vinný ocet. Zahřejeme aby se ocet trošku odpařil, pak zmírníme teplotu a přidáme moučkový cukr, rajský protlak, kečup a promícháme. Ochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu. Nakonec přidáme pokrájená malá, třešňová rajčata (nebo plátky normálních rajčat) a podáváme na silnější topince. Můžeme si vše připravit předem a pak fazole jen pak ohřát.

Žádné komentáře:

Okomentovat