17. ledna 2012

Bramborový guláš na pivě

250 g vepřové plece, 750 g brambor, 200 g fazolových lusků, 50 g anglické slaniny,350 ml světlého piva, 2 cibule, 2 stroužky česneku, rostlinný olej, sůl, pepř, mletá paprika, petrželka, majoránka

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, slaninu a část sekaného česneku. Přidáme kostky masa, přisypeme papriku a podlijeme pivem. Osolíme, opepříme, přidáme nakrájené  brambory a necháme  podusit asi 20 minut. Dochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem, přidáme  pokrájené fazolové lusky  a krátce provaříme. Nakonec ozdobíme sekanou 

Fazolový guláš se zázvorem

200 g červených fazolí, sezamový olej,  lžička drceného kmínu, lžička zázvoru,  3-4 cibule, mrkev, kousek červené řepy mořská sůl, 2 stroužky  česneku, sójová omáčka, zelené  natě pórku, kukuřičný  škrob, sójová smetana

Fazole namočíme a uvaříme do změknutí. V kastrolu osmahneme cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, červenou řepu, sušený zázvor, kmín, uvařené fazole a krátce podusíme.  Podlijeme vývarem z fazolí a povaříme. Přidáme sójovou smetanu, kukuřičný škrob a povaříme. Na závěr přidáme sójovou omáčku, česnek, zelené natě pórku a krátce 

Vepřové ragú

500 g vepřové plece, cibule, 2 lžíce sterilovaného hrášku, sladkokyselá okurka, 2 vejce vařená natvrdo, 2 lžíce oleje, 100 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, lžička mleté sladké papriky, sůl

Nejdříve dáme uvařit vajíčka natvrdo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.Maso opláchneme a nakrájíme na kostky. Na pánvi si rozpálíme olej (sádlo), zpěníme na něm nakrájenou cibuli, přidáme maso a orestujeme ho, osolíme. Potom ho zaprášíme paprikou, podlijeme vodou a zvolna dusíme do změknutí. Podle potřeby mírně podléváme. Maso vyjmeme a dáme stranou, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, dobře promícháme, osmahneme, zalijeme vodou nebo vývarem, dobře rozšleháme a asi 15 minut zvolna vaříme. Nakonec přidáme smetanu, prohřejeme, do omáčky vložíme zpět maso, na kostky nakrájená natvrdo uvařená vajíčka, kostičky okurky a hrášek. Podle chuti dosolíme a společně ještě asi pět minut prohřejeme. Podáváme s rýží, knedlíkem, noky.

Český guláš

V kastrolu na rozpáleném oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Zlehka ji zaprášíme paprikou, přidáme maso, slabě podlijeme vodou a necháme dusit do změknutí. Můžeme přidat i kousek mrkve, petržel, bobkový list a několik kousků nakrájené zelené papriky. Nedoporučuje se guláš míchat, ale s hrncem přikrytým pokličkou zatřepat.Na zahuštění použijeme buď moučnou záklechtku anebo nastrouhaný a v našem guláši uvařený syrový brambor.

Bleskový guláš

400 g masa na minutku, plechovka fazolí, velkou cibule, 2 stroužky česneku, pepř, gulášovou kostku, majoránku, sůl, olej, kečup
Na nudličky nakrájené maso osolíme a opepříme a zprudka opečeme na tuku.Když je opečené, přidáme cibuli, poté česnek, gulášovou kostku a zalijeme konzervou  fazolí. Přidáme kečup a vše krátce zadusíme. Na konec přidáme majoránku.

Guláš s patisony nebo cuketou

300 g zadního hovězího masa, 300 g vepřového ramínka, 300 g patisonů nebo cukety, 60 g tuku, 200 g cibule, zelená paprika, 2 rajčata, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 0,5 lžičky mletého kmínu, vrchovatá lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce kečupu, pepř, vývar z kostky bujónu, sůl

Nejdříve očistíme cibuli, oloupeme cuketu nebo patison a obojí nakrájíme na hrubé kostky. Také opláchnuté a osušené hovězí i vepřové maso pokrájíme na větší kostky.Očistíme česnek, zelenou papriku (nakrájíme ji na proužky) a spaříme a oloupeme rajská jablíčka. V kastrolu rozpálíme tuk (olej, sádlo), osmažíme na něm cibuli, přidáme hovězí maso a také ho osmahneme po všech stranách. Zhruba po 10 minutách přidáme vepřové maso a také osmažíme. Mícháme. Když je vepřové maso téměř měkké, rozprášíme na ně hladkou mouku, promícháme s masem a znovu necháme osmahnout. V tomto okamžiku přidáváme nakrájené patisony nebo cuketu, přidáme kečup, prolisovaný česnek, kmín, pepř, mletou papriku a sůl. Po troškách podléváme vývarem až dosáhneme potřebného množství tekutiny. Stále mícháme. Necháme chvíli provařit a potom přidáme nakrájenou papriku a rajčata. Dále dusíme na mírném ohni až je maso měkké. Ke třeba počítat s tím, že přidáním patisonů či cukety do guláše vznikne při stejném množství mouky trochu řidší omáčka. Nevyhovuje-li vám to, stačí zaprášit maso větším množstvím mouky. Guláš podáváme s rýží, těstovinami nebo pečivem. 

Vepřový guláš na leču

500 g vepřového masa, 2 cibule, 3 lžíce oleje (sádla), malá sklenice leča, sůl, pepř, 0,5 sýra lučiny, malá zelená paprika 

Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostky a osmahneme jí v kastrolu na rozpáleném oleji. Přidáme vepřové maso nakrájené na kostky. Necháme ze všech stran lehce osmahnout, osolíme a opepříme. Přidáme všechno lečo, zamícháme a přilijeme asi půl sklenice po leču vývaru nebo vody. Necháme pod pokličkou necháme dusit. Občas kontrolujeme a zamícháme. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky nakrájenou zelenou papriku a do omáčky rozdrobíme polovinu lučiny. Promícháme, lučina se rozpustí a dodá omáčce jemnější chuť. Podáváme s knedlíkem, těstovinami i rýží. Ozdobit můžeme kolečky čerstvé cibule nebo zelenou natí.

Fazolový guláš

300 g bílých fazolí, 250 g klobásy, nebo uzeného bůčku, 50 g  sádla, cibule, 20 g hladké  mouky, paprika, sůl 2 lžíce rajčatového  protlaku

Omyté  fazole  necháme bobtnat, přilijeme do nich vodu, aby byly zatopené, přidáme na kostečky  nakrájené syrové uzené maso (nejlépe  z bůčku) nebo na kolečka nakrájenou  klobásu, zvolna vaříme,  až je obojí měkké. Potom pokrm zahustíme růžovou cibulovou  jíškou, povaříme, přidáme protlak a podle chuti osolíme,  případně  přidáme několik kapek citrónové šťávy nebo 2 lžíce smetany. Pokrm je velmi chutný. Doplněný zeleninovým  salátem a kouskem chleba je výbornou večeři.

Vepřový guláš s fazolemi

150 g bílých fazolí, 400 g libové vepřové plece, cibule, sůl, mletá sladká i pálivá paprika, olej, česnek, drcený kmín, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu, 2 lžíce hladké mouky, majoránka, kousek uzeného masa, malá zelená paprika, bobkový list 

Fazole přebereme, propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme několik hodin bobtnat. Pak vodu slijeme, fazole zalijeme čerstvou vodou a uvaříme do změknutí (pozor, vodu nesolíme). Vepřovou plec naklepeme, nakrájíme na kostky a osolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo, zpěníme ji na rozpáleném oleji, vmícháme mletou papriku, po zpěnění zalijeme trochou vody a uvedeme do varu. Přidáme maso, rajčatový protlak, rozetřený česnek (množství podle chuti), drcený kmín a dusíme, až maso téměř změkne. Zahustíme světlou jíškou z másla a mouky, dobře ji rozmícháme a dále maso dusíme do změknutí. Nakonec přidáme scezené fazole, majoránku, bobkový list a prohřejeme. Před podáváním porce posypeme nakrájenou zelenou paprikou a nudličkami uzeného masa. 
Poznámka : Místo vaření fazolí lze použít fazole sterilované. Je to sice dražší, ale uspoří to čas i práci.

Malá vychytávka na dobrý guláš

Necháme ztmavnout cibuli, přidáme maso, orestujeme, pak přidáme papriku, kterou necháme ztmavnout, celou dobu mícháme. Přidáme 1 nebo 2 masoxy, dáme na maso polohrubou mouku, kterou osmahneme a zalijeme vařící vodou. Pokud je šťáva řídká, přidáme další mouku rozkvedlanou ve studené vodě a vaříme dokud není maso měkké. Případně dosolíme a dochutíme, protože maso nesolíme, aby nepustilo vodu a bylo šťavnaté.