20. února 2012

Ledový salát

hlavička ledového salátu, 8 scheri rajčátek, zauzená šunka schwardsvaldská, 2 vajíčka uvařená natvrdo, kousek jadl sýru, bílý jogurt, lžička majolky, špetka koření čubrica (nemusí být), řeřicha na ozdobu

Ledový salát a šunku natrháme do mísy, rajčátka překrojíme napůl, jadl sýr na menší plátky, přidáme čubricu koření a jogurt smíchaný s majolkou. Vše promícháme, poklademe na čtvrtky rozkrojenými vajíčky a ozdobíme řeřichou. Už nesolíme, šunka a sýr jsou slané.

Salát s rajčaty a tuňákem.

na plnou 2-litrovou mísu potřebujeme: 1/4 starého chleba (4 krajíce), 4-6 rajčat, červená nebo bílá cibule (obyč. žluté stačí půlka, ale záleží na chuti),  bazalka (2 lžíce sušené - lépe přiměřeně čerstvé), konzerva tuňáka, olivový olej, sůl, pepř, dle chuti mozzarela a olivy

Chleba ponoříme do vody, po cca půlhodině (krajíce dřív) ho vyždímáme a nadrobíme do mísy; přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, bazalku, tuňáka – je-li v oleji nalijeme i s olejem, ve vl. šťávě slijeme a při-dáme půl deci olivového oleje; dochutíme a necháme odležet asi tak půl hodiny.

Salat z brambor

10 středně velkých brambor, malá cibule, větší mrkev, 2 vajíčka natvrdo, 10 dkg vysočiny, 5 větších okurek, hrášek z konzervy, sůl, lžíce plnotučné horčice, lák z okurek, majolka z pytlíku a i bílý jogurt
Uvaříme brambory, vajíčka a mrkev, jinak vše za syrova smícháme. 

Pochoutkový salát

30-40 dkg salámu (nakrájet na nudličky), 2 cibule, 2 okurky, 2 vajíčka natvrdo, sterilovaný hrášek
zálivka - lžíce octa, 2 lžíce oleje, lžíce hořčice,  lžíce worchesteru, kostka cukru  
Suroviny na salát dáme do mísy, suroviny na zálivku dáme do kastrůlku a necháme projít varem, pak nalijeme na suroviny v misce, zamícháme a přidáme majonézu.

Rychlý zelný salát

kysané zelí, cibule, gothaj nebo jiný salám, majolka nebo bílý jogurt, sůl, pepř

Zelí nakrájíme do misky, přidáme nakrájenou cibuli a salám. Osolíme, opepříme a dáme majolku nebo jogurt popř. oboje. Výborné k bílému pečivu a k tomu rajče.

Salát z pekingského čínského zelí se zeleninou a česnekem

0,5 hlávky zelí, 2 vejce natvrdo, svazek ředkviček,  salátová okurka, 100 g tvrdého sýra
zálivka - lžíce světlého vinného octa, 2 lžíce olivového oleje dolít do 1 dcl vodou, 2 stroužky česneku, sůl
Vše nakrájíme - vejce na osminky (já krájím na kráječi vajec), promícháme se zálivkou a můžeme papkat.

Ředkvičkový salát

2 svazky ředkviček (cca 20 kusů), 6 vajec uvařených natvrdo, 3 lžíce majonézy (nejlépe Hellmans), pepř, pažitka, sůl.
Ředkvičky nakrájíme na kolečka, vejce na malé kostky, spojíme majonézou. Přidáme sůl, pepř a pažitku.