2. března 2012

Ředkvičkový salát s cibulkou

3 svazky ředkviček, svazek mladé cibule, voda, ocet, sůl, zelená petrželka nebo pažitka
Umyté ředkvičky a cibuli nakrájíme na kolečka a zalijeme nálevem podle chuti. Po povrchu posypeme nadrobno nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou.

Masový salát s ředkvičkami

250 g vařeného hovězího masa, 150 g sladkokyselých okurek, 2 zelené papriky, 10 ředkviček, menší cibule,lžíce hořčice, citrónová šťáva, sůl, olej
Hovězí maso nakrájíme na kostičky, přidáme nadrobno nakrájené okurky, papriky, ředkvičky a cibuli. Přidáme hořčici, sůl podle chuti, citrónovou šťávu, pokapeme olejem a dobře promícháme.

Masový salát s vejci

5 natvrdo vařených vajec, 250 g malých tvrdých rajčat, 250 g vařeného libového hovězího masa, hlávkový salát, na zálivku olej, ocet, sůl, bílý pepř, cukr
Rajčata nakrájíme na osminky (podle velikosti i na menší kousky), stejně tak i vajíčka, maso na tenké nudličky a opláchnutý salát rozebereme na lístky, větší lístky překrojíme na půlky, dobře zamícháme, zalijeme připravenou zálivkou a podáváme s tmavým chlebem.

Špekáčkový salát

300 g špekáčků, salátová okurka, 3 rajčata, paprika. nálev: 4 lžíce oleje, 2 lžíce octa, špetka pepře, soli, sladké mleté papriky, nadrobno nakrájená cibule.
Oloupané špekáčky, okurku a rajčata nakrájíme na plátky, papriku na proužky. Promícháme se zálivkou, povrch sypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou.

Salát s tuňákem

hlávkový salát, ledový salát, 4 středně velká rajčata, 200-300 g tuňákovou konzervu bez příchuti, čerstvý kopr, 2 uvařené brambory, 2 natvrdo uvařená vajíčka, 200 g mražených fazolek, svazek ředkviček, červenou cibuli, svazek bazalky, kop, plnotučnou hořčici, 0,3 dl rostlinného oleje, bílý pepř, sůl, ocet, zeleninový vývar na zálivku.

Nejprve připravíme "francouzskou zálivku" dresink. Do misky dáme plnotučnou francouzskou hořčici, přidáme špetku bílého pepře a soli, a pomalu (aby se dresink nesrazil) za stálého míchání vpravíme olej, přidáme zeleninový vývar, trochu octa a dáme zálivku na chvíli uležet. Na misku natrháme salát, nakrájíme rajčata na měsíčky, nakrájíme vajíčka na kostičky, karbovacím (ozdobným) nožem nakrájíme brambory na nudličky a přidáme k rajčatům a vajíčkům, dále přidáme fazolky. Tuňáka a nakrájený kopr vidličkou opatrně promícháme a rovněž přidáme na misku a posypeme nakrájenou červenou cibulkou. Vše přelijeme připraveným dresinkem a salát je hotov.

Salát se šunkou

malý květák, 2 mrkve, malá kedlubna, 500 g hrášku, 250 g vařené šunky, 3 lžíce octu, sůl, čerstvě umletý pepř, trochu hořčice, 3 lžíce oleje, svazek zelené petrželky.

Očistíme květák, rozdělíme na růžičky a vložíme do vařící vody asi na 7 minut. Mrkev i kedlubnu očistíme, omyjeme a mrkev nakrájíme na tenké plátky a kedlubnu na kostičky. Očištěný hrášek vložíme do vařící vody na 3 minuty. Zvlášť smícháme ocet, olej, hořčici, sůl, pepř se sekanou petrželkou. K zelenině přidáme nakrájenou šunku a okořeníme omáčku.

Drůbeží salát s celerem

250 g pečeného drůbežího masa, 3 jablka, 100 g celeru,lžíce oleje, lžička octa, lžička hořčice, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř.
Vychladlé maso nakrájíme na nudličky, celer nastrouháme na slzičkovém struhadle, jablka nakrájíme na kostičky, vše smícháme, zakapeme citrónovou šťávou a zalijeme nálevem z octa, hořčice, oleje mletého pepře a soli.

Salát Oran

250 g libového studeného předem uvařeného kuřecího masa, 250 g melounu (nejlépe ananasového), 2 menší zralá rajčata, hlávka salátu, 2 menší oloupané brambory uvařené ve slupce,  kelímek Majolky, 2 lžíce křenu, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl a pepř podle chuti, 2 stroužky utřeného česneku.

Maso nakrájíme na kostičky, meloun oloupeme a spaříme krátce v okyselené vodě, pak nakrájíme na nudličky spolu s rajčaty, salátem a brambory. Doplníme strouhaným křenem, ochutíme ostatními přísadami a nakonec smícháme s Majolkou.

Čočkový salát s rozinkami

1/4 kg čočky, cibule, sáček rozinek, trocha octa, soli, pepře, oleje, muškátového květu.
Čočku vaříme do měkka, pozor nepřevařit! Za tepla přidáme propláchnuté a nabobtnalé rozinky, nasekanou cibuli, možno i se zelenou natí, pepř, olej, sůl a ocet - trochu více, než je předpokládaná chuť, vstřebá se. Nakonec posypeme špetkou muškátu.

Fazolový salát s pórkem

500 g doměkka uvařených, scezených a vychlazených fazolí, sůl, pepř, kousek zelené petrželové natě, lžíce oleje, trochu octa, pórek.
Pórek omyjeme, očistíme a pokrájíme na úzká kolečka. Smícháme s vařenými fazolkami, olejem, ochutíme a ozdobíme petrželkou. Podáváme vychlazený.

1. března 2012

Pomoc při zacpe u dětí

Vděčným a osvědčeným prostředkem je jeřabinový sirup, který dáváme dětem po lžičce třikrát denně, 2 hodiny po jídle.

Změs na zacpu

Ke dvěma dílům kůry krušiny přidáme po jednom dílu mletého semene kmínu a lnu. Dvě lžíce směsi namočíme večer do teplé vody. Ráno krátce povaříme a necháme přikryté vychladnout. Pijeme ráno a večer, dokud nepocítíme úlevu. Při úporných stavech použijeme klystýr.

Zácpa-domaci lek

Vylisujeme čerstvou šťávu z aloe a necháme ji v misce na slunci nebo mírně povaříme, dokud nevznikne hustá tmavá hmota –sabur. Potom užíváme na špičku nože třikrát denně. Z hmoty můžeme připravit tinkturu rozpuštěním 100 g v 1/2 1 lihu a u-žíváme 15 kapek třikrát denně.

Klystýr na střevní potíže

K odstranění zácpy a střevních infekcí použijeme na klystýr směs stejných dílů heřmánku, jitrocele, pampelišky a přesličky. Dvě lžíce směsi krátce povaříme v 1/4 1 vody a necháme vyluhovat. Nejdříve tlusté střevo vyčistíme 1 1 slabého heřmánkového čaje. Klystýr aplikujeme nejlépe v postní den po koupeli a necháme působit co nejdéle. Stejným způsobem můžeme použít i odvar ze zeleného čaje.

Čaj na zlepšení činnosti střev

Ke dvěma dílům mletého semene anýzu přidáme po jednom dílu mletého fenyklu a skořice. Dvě lžíce této směsi zalijeme šálkem vroucí vody, necháme vychladnout na konzumní teplotu a vlažné pomalu vypijeme. Užíváme 2-3krát denně nalačno.

Dětské průjmy

Na tento častý problém, zvláště u kojenců, použijeme tři díly sušených roztlučených plodů a nasekaných listů borůvky, přidáme jeden díl květu heřmánku. Jednu lžíci směsi dáme do 1/4 1 vody, pomalu uvedeme do varu a necháme přikryté vyluhovat. Dětem nedáváme nic jíst, jen pít tento čaj, kojencům do kojenecké láhve. Následující 1 až 2 dny vyloučíme mléko, nepřejde-li průjem, pití čaje zopakujeme.

Rusínské bolístkové želé

Plné zralé „židovské třešničky“ usušíme, 2 lžíce krátce povaříme v 1/2 l vody necháme vyluhovat a pijeme 2-3 krát denně, dokud bolest /žaludku a střev/ nepomine.

Čajová směs proti průjmu

Smícháme stejné díly roztlučené dubové kůry, kořene mochny nátržní, lístků borůvky, roztlučených plodů borůvky a květu heřmánku. Tři lžíce směsi krátce povaříme v 1/2 1 vody a necháme přikryté vychladnout na teplotu, při níž se už dá pít. Vypijeme v průběhu 2-3 hodin, ale nepřijímáme žádnou potravu.

Kopřivovo-pampelišková tinktura

Dvě hrsti čerstvých mladých vršků kopřivy a listů pampelišky rozmixujeme v 1/2 1 bílého destilátu a necháme 14 dní stát. Potom přefiltrujeme a užíváme třikrát denně po lžičce na zlepšení činnosti vnitřních orgánů. Můžeme ji používat i zevně při kožních onemocněních.

Zlepšení látkové výměny

K přípravě čaje použijeme 1 lžíci sušené natě rozrazilu a 1 sáček porcovaného zeleného čaje. Můžeme jej ochutit lžičkou cukru a troškou citronu. Tento čaj zlepšuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a prospívá celému organismu.

Čaj na zlepšení látkové výměny

Ke třem dílům kořene pýru přidáme jeden díl kořene lékořice. Dvě lžíce kořenové směsi necháme přes noc vyluhovat v 1/2 1 vody, ráno uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Pijeme nalačno 2-3krát denně. Tento čaj čistí vnitřní orgány, uvolňuje všechny druhy kamenů a posiluje.

čaj proti křečím

Tento univerzální čaj pomáhá při všech křečovitých bolestech. Skládá se ze stejných dílů natě bazalky, mochny vzpřímené, máry, meduňky, routy a řebříčku. Do hotového čaje přidáme po lžičce tinktury z prhy chlum-ní a kozlíku lékařského.

29. února 2012

Čajová směs proti žaludečním křečím

Smícháme stejné díly kořene devětsilu, natě heřmánku a máty. Dvě lžíce směsi dáme do 1/2 1 vody a pomalu ohříváme až k varu, potom přikryjeme a necháme vychladnout. Scedíme a přidáme lžičku vlaštovičníkové tinktury. Pijeme po částech v průběhu 2-3 hodin. Tento čaj pomáhá také při onemocněních jater a při žaludečních potížích žen souvisejících s počátkem těhotenství.

Čaj na žaludeční neurozu

Připravíme čaj ze stejných dílů listů vachty, natě třezalky a máty. Do hotového čaje přidáme lžičku tinktury z kozlíku lékařského.

Čajová směs na žaludeční neurózu

Na uklidnění žaludku připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě zeměžluče, meduňky, rozmarýnu a rozrazilu. Pijeme několik dní 1/2 hodiny před hlavními jídly.

Zelí na žaludeční vředy

Bílé zelí je podle starých bylinkových receptů tak dobrým lékem na žaludeční vředy, že když několik týdnů pijeme denně litr čerstvé šťávy z bílého zelí, vředy se většinou zahojí.

Čajová směs na vředy žaludku a dvanácterníku

Ke dvěma dílům listu jitrocele přidáme po jednom díle kořene topolovky, lékořice a květu heřmánku. Dvě lžíce směsi dáme večer do 1/2 l vlažné vody a necháme přes noc macerovat. Odlijeme asi polovinu, zbytek krátce povaříme a necháme vychladnout. Scedíme, obě složky smícháme a přidáme lžičku tinktury z prhy chlumní. Pijeme vícekrát denně nalačno.

Zánět žaludku – gastritida

U tohoto zánětu nejlépe pomáhá květ heřmánku. Ke třem dílům této drogy přidáme ještě po jednom díle natě jablečníku, meduňky a bazalky. Pijeme 2-3 krát denně 1/2 hodiny před hlavním jídlem.

Pivní macerát na regulaci vylučování žaludečních šťáv

Tři lžíce čerstvých nasekaných mladých listů dubu namočíme do 2 dl piva na 1-2 hodiny. Scedíme a pijeme po polovině množství ráno a večer nalačno.

Světlík na zvýšení vylučování žaludečních stav

Trpíme-li nízkou tvorbou žaludečních šťáv, doporučuje se během jídla pít po trošce slámkou čaj z natě světlíku. Dvě lžíce sušené natě zalijeme 1/2 1 vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat.

Čajová směs na povzbuzení tvorby žaludečních stav

Smícháme stejné díly natě benediktu, pelyňku, zeměžluče a vachty. Jednu lžíci směsi zalijeme 1/4 1 vroucí vody, necháme 20 minut přikryté vyluhovat a po částech pijeme ráno nalačno.

Nechutenství-domaci lek z bylinek

Na podporu chuti k jídlu použijeme směs hořkých bylinek – stejných dílů natě pelyňku, zeměžluče, listu vachty, kořene hořce žlutého a puškvorce. Dvě lžíce směsi dáme do 1/2 1 vody, necháme stát, pomalu uvedeme do varu, odstavíme a necháme přikryté vychladnout. Pijeme třikrát denně 1/2 hodiny před jídlem.

Čajová směs na posílení činnosti vnitřních orgánů

Smícháme stejné díly natě sporýše a rozrazilu. Dvě lžíce směsi uvedeme v 1/4 1 vína a stejném množství vody do varu. Necháme přikryté vyluhovat a teplý nápoj pijeme nalačno, ráno a večer, při poruchách trávení a na zlepšení chuti k jídlu.

28. února 2012

Čajová směs na posílení pankreasu

Smícháme stejné díly kořene lékořice, puškvorce, semene ostropestřce a natě sporýše. Dvě lžíce směsi večer zalijeme 1/2 1 vroucí vody a necháme do rána vyluhovat. Znovu ohřejeme, už nevaříme, necháme stát, scedíme a popíjíme v malých dávkách během celého dne.

Čajová směs na posílení slinivky břišní – pankreasu

Ke třem dílům natě máty přidáme po jednom díle natě třezalky, řapíku a květu (natě) jetele lučního. Čaj připravený z této směsi pijeme třikrát denně delší dobu

Zázvor na zlepšení trávení

Tři lžíce drceného kořene zázvoru zalijeme 1/2 1 vodky a za občasného protřesení necháme 2-3 týdny macerovat. Scedíme a u-žíváme po lžíci dvakrát denně nalačno. Z kořene zázvoru můžeme také obvyklým způsobem připravit hořký lahodný čaj, který pijeme bez cukru.

Jugoslávský recept na zlepšení trávení

K pěti dílům nadrobno nasekané natě světlíku lékařského přidáme po dvou dílech natě máty a meduňky. Dobře zalijeme rakijí a necháme 3-4 týdny macerovat, občas protřeseme. Scedíme, přidáme podle chuti med a pijeme po stopce nalačno jako aperitiv.

Prášek na zlepšení trávení

Rozdrtíme nebo pomeleme stejné díly sušených kořenů omanu, hořce a puškvorce.Tohoto prášku užíváme 1/2 lžičky s troškou vody 15 minut po hlavním jídle.

Tonikum na podporu trávení

Po přejedení se nebo po těžkých jídlech, které „sedí“ v žaludku, rozdrobíme stejné díly mletého zázvoru, kmínu, fenyklu, hřebíčku a skořice. 1 lžičku této směsi zalijeme 1/4 1 vroucí vody a necháme vyluhovat. Scedíme, přidáme lžičku citrónové šťávy a po částech vypijeme v průběhu dvou hodin.

Prášek z hořce na zlepšení trávení

Stejné díly sušeného kořene hořce žlutého a puškvorce pomeleme na prášek. Užíváme třikrát denně půl hodiny před jídlem. Množství prášku na špičku nože rozmícháme ve sklenici naplněné do 1/2 vodou.

Moravská směs na dobré trávení

Tento populární recept se skládá ze 3 dílů natě meduňky, k níž přidáme dva díly kořene jehlice, květu heřmánku, natě máty a pod jednom díle semene fenyklu a kmínu. Čaj připravíme a užíváme obvyklým způsobem.

Americky julep

Čerstvou větvičku máty zalijeme sklenicí sherry a sklenicí ginu. Přidáme šťávu z 1/2 citronu, dobře zamícháme a necháme 2 hodiny stát. Opět zamícháme a dáme vychladit. Pijeme pomocí slámky jako chuťovku při zažívacích potížích.

Preventivní žaludeční čaj

Smícháme po dvou dílech kořene puškvorce, listu vachty, natě pelyňku a po jednom díle natě benediktu, zeměžluče a máty. Dvě lžíce směsi dáme večer do 1/2 1 vody a necháme přes noc vyluhovat. Ráno pomalu ohřejeme, začne-li vřít, přikryjeme a ne cháme vychladnout. Pijeme šálek půl hodiny před hlavním jídlem, ne dlouhodobě, vždy jen několik dní, cítíme-li, že žaludek potřebuje bylinkovou pomoc.

Žaludeční lék z aloe

Rozmixujeme 300 g čerstvých listů aloe s malým množstvím vody. Přidáme 1/2 kg medu, 0,7 1 červeného vína a 1 dl brandy. Mírně ohřejeme, dobře rozmícháme a necháme 2-3 týdny stát, občas protřeseme. Potom opět trochu ohřejeme, scedíme a užíváme po lžíci dvakrát denně před jídlem.