23. března 2012

Kloktadlo při parádentóze

Připravíme kloktadlo ze směsi stejných dílů dubové kůry, natě šalvěje a truskavce. Čtyři lžíce směsi dáme do 0,5 1 vody a ne cháme přes noc macerovat. Ráno pomalu uvedeme do varu a necháme přikryté vyluhovat. Tímto odvarem opakovaně vyplachujeme ústa a současně kartáčkem masírujeme dásně. Konzumací čerstvého ovoce a zeleniny zvýšíme příjem vitaminu C, léčbu doplňujeme pitím syrové řepné šťávy.

Bolesti po vytržení zubu

Po této časté a nepříjemné proceduře u-děláme silný odvar z květu divizny, natě šalvěje, jitrocele, heřmánku a yzopu. Uvedené bylinky s hojivými účinky můžeme libovolně kombinovat nebo použít jednotlivě. Dvě lžíce drogy dáme do 1 dl vody, uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Vlažný odvar držíme v ústech, urychluje hojení.

Obklad po vytržení zubu

Smícháme stejné množství květu bezu a heřmánku. Tři lžíce směsi krátce rozvaříme v malém množství vody a necháme přikryté vychladnout. Vlažné bylinky vložíme do gázy nebo tenké látky, necháme okapat, přiložíme, ovážeme a necháme dlouho působit.

Směs na zápach z úst

Připravíme čajovou směs ze tří dílů natě pelyňku a jednoho dílu roztlučených plodů jalovčinky. Jednu lžíci směsi dáme večer do 2 dl vody, necháme do rána stát, pak uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Celou dávku pijeme několik dní ráno nalačno.

Zápach z úst

Může mít různé příčiny, někdy pomůže upravit stravu a pít bylinkové čaje na zlepšení trávení. Samozřejmostí je hygiena ústní dutiny K vyčištění dechu se doporučuje žvýkat semínka anýzu, fenyklu, kopru nebo několika plodů jalovčinky.

Vřídky v ústní dutině

Z čerstvých plodů jalovčinky vymačkáme šťávu a zředíme ji dvojnásobným množstvím vody. Šťávou vyplachujeme ústa, přitom ji v ústech déle podržíme. Tato procedura také léčí záněty v ústní dutině, osvěžuje dech a odstraňuje zápach z úst. Malé množství šťávy můžeme přitom i polykat.

Afty – vřídky v ústní dutině

U těchto problémů pomáhá kořen lékoři-ce. Několik dní pijeme lékořicový čaj připravený obvyklým způsobem a silným odvarem vyplachujeme ústa. Současně upravíme stravu na zásaditou, nejlépe zvýšenou konzumací syrové zeleniny.

Mrkev na zlepšení zraku

Při slábnoucím zraku pijeme dlouhodobě dvakrát denně po 1 dl čerstvé syrové mrkvové šťávy se lžičkou medu. Mrkev můžeme konzumovat také jemně nastrouhanou a ochucenou jako salát nebo krátce povařenou jako přílohu.

Víno na posílení očí podle Matthioliho

Čerstvou nebo sušenou nať řepíku naplníme do 1/3 objemu sklenice a zalijeme bílým vínem. Necháme 2-3 týdny macerovat, občas protřeseme. Scedíme a pijeme 2-3 krát denně po stopce na ostrý zrak.

Víno na posílení očí podle Kunzla

Tři lžíce rozdrceného semene fenyklu a 2 lžíce tymiánu dáme do 1 l vína. Ohříváme tak dlouho, dokud směs nevzkypí. Přikryté necháme vychladnout, přefiltrujeme a pijeme dvakrát denně po stopce.

Víno na posílení očí

Podle tohoto receptu uděláme jablečné nebo hroznové víno s přidáním světlíku. Do 11 čerstvého moštu přidáme 2 hrsti celé natě světlíku, kterou jsme předem spařili na sítu. Necháme vykvasit jako běžné víno. Pijeme denně stopku nalačno.

Směs na posílení očí

K přípravě čaje použijeme stejné díly natě vlaštovičníku, vřesu, květu heřmánku a kořene puškvorce. Caj pijeme jen krátkodobě, během zvýšené námahy očí, nanejvýš několik dní.

Čajová směs na posílení očí

Ke třem dílům natě světlíku přidáme po jednom dílu listu borůvky, ořešáku a květu heřmánku. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme 2-3 krát denně. Z této směsi můžeme udělat i odvar na obklad nebo omývání očí, tehdy použijeme dvojnásobné množství bylinek.

Univerzální lék na všechny nemoci očí

Smícháme stejné díly listu aloe, natě pelyňku a světlíku. Čtyři lžíce směsi dáme do 0,51 vody, uvedeme do varu a necháme přikryté vyluhovat. Přidáme lžíci medu a tímto odvarem opakovaně omýváme oči nebo uděláme obklad.

Zelený zákal

Toto onemocnění se podle zkušených bylinkářů spojuje s činností ledvin. Mnohé recepty doporučují sedavou koupel ze silného odvaru přesličky. Dvacet lžic nasekané natě dáme do 3 1 vody, krátce povaříme a necháme stát. Pak scedíme do koupele, kterou připravíme tak, aby byly ledviny ponořené. Současně pijeme čaj ze směsi stejných dílů natě světlíku, třapatky, rozrazilu, přesličky a květu měsíčku.

Šedý zákal

Staré recepty doporučují v tomto případě bylinkovou směs ze stejných dílů natě světlíku, květu heřmánku a rozdrcených plodů fenyklu. Dvě lžíce směsí krátce povaříme ve 1/41 vody. Přikryté necháme vychladnout na teplotu těla. Přidáme 2 lžičky tinktury z prhy. Uděláme obklad, do něhož vložíme i části rostlin. Současně pijeme některý z čajů na posílení očí.

22. března 2012

Svrbění

Projevuje se na některé části nebo i na celém těle a může mít různé vnitřní příčiny. U starších lidí může také souviset se suchou kůží. Dvě lžíce roztlučených kořenů pampelišky dáme do 1/2 1 vlažné vody a necháme 12 hodin macerovat. Pijeme 2-3krát denně, první 2 dl hned ráno po probuzení. Proti svrbění můžeme používat také pampeliškový med. Účinky pampelišky doplňujeme vhodnými bylinkovými koupelemi a ošetřováním pokožky kosmetickými přípravky.

Sedací koupel na hemoroidy

Tři lžíce nadrobno roztlučené nebo mleté dubové kůry namočíme do 1 l vody a necháme 12 hodin macerovat. Potom 10 minut vaříme na mírném ohni. Přidáme 7 lžic bylinné směsi ze stejných dílů listu ořechu, natě přesličky a lnice. Odstavíme a necháme 20 minut vyluhovat. Sedací koupel má po každé stolici trvat 15-20 minut.

Koupel na hemoroidy

Čtyři hrsti nasekané natě šalvěje necháme macerovat v 1 1 vody asi 12 hodin. Potom vyvedeme do varu, necháme přikryté vychladnout na teplotu těla a scedíme do vhodné nádoby. Koupel má trvat 15-20 minut.

Na svrbění

Postižená místa potíráme plátkem syrové brambory, současně pijeme některý z čajů na játra a ledviny.

Petrželový kořen na kopřivku

Dvě lžíce nastrouhaného čerstvého kořene petržele krátce povaříme ve 3 dl mléka a necháme vyluhovat. Scedíme, pijeme ráno a večer po polovině množství.

Na kopřivku

Dvě lžíce nastrouhaného čerstvého kořene petržele krátce povaříme ve 3 dl mléka a necháme vyluhovat. Scedíme, pijeme ráno a večer po polovině množství.

Kopřivka

Na její odstranění smícháme stejné díly natě kopřivy, hluchavky a květu nebo kořene třapatky. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme třikrát denně, mezi jídlem však každý den vypijeme i 1 dl celerové šťávy.

Recept na lupénku a kožní vyrážky

Čtyři lžíce natě levandule zalijeme 0,5 1 jablečného nebo vinného octa a necháme 2 až 3 týdny na slunci za častého protřesení macerovat. Přefiltrujeme a přidáme 0,5 dl tinktury z prhy chlumní. Postižená místa často potíráme namočeným tamponem.

Ocet na lupénku a kožní vyrážky

Nastrouhaný kořen křenu zalijeme jablečným nebo vinným octem, aby droga byla ponořená, a necháme 10-14 dní macerovat. Denně protřeseme. Přímo z láhve potíráme postižená místa.

Měsíčkový olej

Do bílé láhve se širokým hrdlem silně namačkáme Čerstvé květy měsíčku. Necháme stát na slunci. Za několik dní začnou květy pouštět šťávu, kterou slijeme, přidáme trochu alkoholu a naplníme do tmavé sklenice. Olej používáme na potírání kožních vřídků, drobných poranění a u lupénky.

Extrakt na lupénku

Smícháme stejné díly nasekané natě jmelí, vlaštovičníku, listu ořechu, květu měsíčku a rozdrcené kůry vrby a dubu. Směs zalijeme silnějším bílým destilátem, aby byla dobře ponořená. Necháme macerovat 7-10 dní, denně protřeseme. Scedíme a extraktem několikrát denně potíráme postižená místa.

Čajová směs na lupénku

Připravíme směs ze dvou dílů natě rozrazilu a kopřivy, přidáme ještě po jednom dílu kořene lékořice, natě zemědýmu a květu mě-síčku. Čaj z této směsi pijeme delší dobu. Zevně ošetřujeme postižená místa mastí podle předcházejícího receptu nebo tře-zalkovou mastí, kterou připravíme z čerstvé šťávy třezalky, vmíchané do malého množství rozpuštěného vepřového sádla.

Mast na lupénku

Ke zmírnění tohoto nepříjemného a těžce léčitelného onemocnění najemno pomeleme stejné díly čerstvé natě jitrocele, pelyňku a přesličky. Přidáme trochu glycerínu a vy-mícháme. Postižená místa potíráme na noc.

Pásový opar – herpes

Toto časté virové bolestivé onemocnění postihuje obvykle oslabený organismus. Smícháme stejné díly květu heřmánku, měsíčku, listu kopřivy, natě benediktu a kořene nebo natě čekanky. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme 2-3 krát denně. Zevně ošetřujeme postižená místa kašovitými obklady z rozvařené dubové kůry a šalvěje, můžeme také použít scezené vyluhované bylinky.

Růže

Léčbu tohoto nepříjemného onemocnění můžeme podpořit obkladem z rozdrcených listů podbělu nebo zelí. Listy omyjeme, nakrájíme nebo rozválíme na vále na kaši. Přikládáme přímo na postižené místo a ovážeme, necháme dlouho působit. Současně pijeme čaj ze směsi šalvěje a majoránky.

Akné

Tato pubertální nemoc Částečně souvisí s činností ledvin. Nedráždíme je proto kyselými, kořeněnými a slanými pokrmy. K léčení uděláme čtyřtýdenní čajovou kúru ze směsi mladých vrcholků natě kopřivy a polovičního množství přesličky. Ráno vypijeme 1/41 čaje nalačno, zbytek po obědě a večer. Zevně ošetřujeme postižená místa křenovým octem, mateřídouškovým olejem, čerstvými listy zelí nebo přípravky s obsahem aloe.

Čajová Směs na čištění pokožky

K přípravě čajové směsi použijeme stejné díly kořene pampelišky, čekanky, pýru a puškvorce. Dvě lžíce směsi namočíme večer do 0,5 1 teplé vody a necháme macerovat. Ráno uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Nesladíme, pijeme 2-3 krát denně.

Směs na čištění pokožky

Ke dvěma dílům listu jahody přidáme po jednom dílu natě přesličky, kopřivy a tymiánu. Dvě lžíce směsi zalijeme 1/2 1 vroucí vody a necháme přikryté vychladnout. Scedíme a vlažný čaj pijeme 2-3krát denně nalačno. Nesladíme, do každé dávky přidáme lžičku citrónové šťávy.

Bledost

Obvyklou příčinou je nedostatek železa, proto pijeme kopřivový čaj nebo konzumujeme syrové kopřivové listy. Ve výživě upřednostňujeme jablka a celozrnný chléb.

21. března 2012

Kočičí křik

750 g vepřového masa, cibule, 80 g másla vebo rostlinného tuku, sůl, kmín, kůra z jednoho citrónu, zázvor, trochu octu, lžíce mouky, 1/4 l kysané smetany, hovězí vývar

Maso nakrájíme na nudličky a společně s cibulí opečeme na tuku. Osolíme, přidáme drcený kmín, nastrouhanou citrónovou kůru, zázvor, ocet a přikryté dusíme ve vlastní šťávě. Když je maso měkké, zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku a povaříme. Můžeme obohatit kapary a kysanými okurkami.

.Galja

450 g vepřového masa (nejlépe bůčku), 60 g sádla, 2 cibule, sůl, 300 g fazolek, 6 zelených paprik, 250 g rajčat.

Maso nakrájíme a dusíme 1/2 až 3/4 hodiny na zpěněné cibuli nejdříve ve vlastní šťávě, později trochu podlijeme. Přidáme fazolky překrojené na polovinu a na hrubší proužky nakrájené papriky. Dusíme opět asi 1/2 hodiny a nakonec přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata, dusíme asi 1/4 hodiny. Vidličkou občas opatrně promícháme, aby se zelenina příliš nerozdrtila. Podáváme s brambory nebo knedlíkem, jídlo chutná i se špagetami.

Šavle sv. Celestýna

600-700 g vepřové kýty, 2-3 stroužky česneku, pepř, sůl, 5 lžic oleje, 250 g čabajky, 2 cibule, 100 g slaniny

Maso nakrájíme na kousky ke grilování, opepříme, potřeme česnekem utřeným se solí, naskládáme do kameninové nádoby, polijeme olejem a asi 6 hodin marinujeme v chladu a občas promícháme. Čabajku nebo klobásu uvaříme, nakrájíme na kolečka, cibuli také nakrájíme na silnější kolečka. Na jehlice napichujeme střídavě maso, čabajku, cibuli a slaninu a grilujeme. Jako přílohu podáváme bramborák.

Tajemství Petra Voka

4 řízky, 1/4 kg žampiónů, sůl, pepř, kari, kmín, šlehačka, máslo, lžíce hladké mouky, worchester, lžíce kečupu
Řízky naklepeme, okořeníme pepřem a kari. Opečeme na másle a dáme do tepla. Přidáme máslo a žampióny, osolíme, pokmínujeme a orestujeme. Zalijeme šlehačkou s moukou, povaříme a dochutíme worchesterem a kečupem.

Vepřové maso s fazolemi na slanině

150-200 g bílých fazolí, 600 g prorostlého vepřového masa (např. koleno), 20-250 g slaniny, 2 střední cibule, 50 g tuku, 2 stroučky česneku, 1 l vody, 2 lžíce protlaku, špetka rozmarýnu, sůl, pepř

Fazole opereme, zakryjeme studenou vodou, pár minut povaříme a po sejmutí s plotny necháme 2 hodiny stát ve stejné vodě. Maso a slaninu nakrájíme na kostky. Posekáme cibuli a necháme ji zesklovatět na rozpáleném tuku. Přidáme maso a slaninu a opečeme do zlatova. Přidáme utřený česnek, rozmarýn, sůl, pepř, zalijeme vodou a vaříme asi hodinu. Slijeme vodu z fazolí, ty přidáme k masu spolu s protlakem. Necháme pobublávat ještě hodinu, pokud se množství tekutiny nezmenší na třetinu. Pak maso a fazole vyjmeme a omáčku ještě necháme zhoustnout. Podává se s chlebem.

Vepřové s fazolkami

vepřovou panenku, lžíci mouky, sůl, pepř, 4 lžíce kečupu, zelené fazolky (mražené), hrnek vody, olej, křen, 2 lžíce másla
Vepřové plátky opepříme, osolíme, zprudka opečeme na oleji. Maso vyjmeme ze šťávy, šťávu zaprášíme lžící mouky, přidáme kečup, nasekané fazolky, podlijeme a dusíme, až jsou fazolky měkké. Před podáváním maso prohřejeme v omáčce. Porce můžeme posypat strouhaným křenem.

Krkovičkové závitky se zelím

4 plátky krkovičky, cibule, 4 lžíce nakládaného zelí, 4 nožky párků, sádlo, hladká mouka, sůl, pepř
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe zelím a vložíme nožičku párku. Svineme do závitků, upevníme jehlami, obalíme v mouce a opečeme na tuku. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Šťávu můžeme zahustit moukou.

Hustopečský kotouč

750 g vepřového bůčku, 250 g domácí klobásy, sůl, 3 stroužky česneku, kmín, 50 g tuku, 100 g cibule, 2,5 dl vývaru, 25 g hladké mouky

Vykostěný bůček nakrájíme na plátky, rozklepeme, osolíme, vložíme klobásu, zatočíme a upevníme párátkem. Kotouč potřeme lisovaným česnekem a posypeme kmínem. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme zatočené maso a za občasného podlévání pečeme v troubě doměkka. Kotouč vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, provaříme a šťávu přecedíme na kotouče. Podáváme s bramborovým knedlíkem, brambory a zeleninovým salátem.

Masová směs v alobalu

400 g vepřového masa, 2 větší brambory,  párek, 30 g sušených hub, cibule, sterilovaná okurka, 2 rajčata, olej, pepř, mletá paprika, kari, worchester, sůl, kmín

Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme, nakrájíme na plátky. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme předem namočené houby a kolečka párku. Osolíme, přidáme kmín, podlijeme lžící vody a dusíme. Plátky masa poprášíme kořením a osolíme. Na každý plátek dáme lžičku hub s párkem, plátky vařených brambor, rajčat a okurky. Zakapeme worchesterem a zabalíme do olejem potřeného alobalu. Pečeme v troubě asi 40 minut.

Vepřové na pivě s bramborami

500 g prorostlého vepřového masa, 4 dl piva, 2 lžíce sádla, 3-4 lžíce strouhanky, 500 g vařených brambor, větší cibule, mrkev, petržel, petrželka na posypání, nové koření, tlučený kmín, mletý černý pepř

Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, opečeme na střední kostky nakrájené maso, kolečka mrkve a petržele, okořeníme, mírně podlijeme pivem a dusíme téměř do měkka. Pak přidáme na kostky nakrájené brambory a zalijeme pivem s namočenou strouhankou. Zapečeme v troubě a podáváme s pikantním salátem ze zelí a papriky a měkkým tmavým chlebem.

Vepřové maso na pivě

500 g vepřového masa, sůl, kmín, 2 stroužky česnek u, 0,5 l piva, 2-4 krajíčky chleba bez kůrky, muškátový květ, citrónová kůra

Maso pokrájíme na malé kousky, vložíme do kastrolu, osolíme, přidáme kmín a utřený česnek se solí a zalijeme pivem. Přikryté necháme vařit. Do poloměkkého masa přidáme strouhaný chléb a trochu muškátového květu a kůru z citrónu. Maso v této omáčce dodusíme do měkka. Omáčka nesmí být příliš hustá ani řídká. Podáváme s vařenými nebo pečenými brambory.

Pivovarský tokáň

600 g libového vepřového masa, 2 cibule, 50 g vepřového sádla, 4 stroužky česneku, lžička sladké papriky, 25 dl světlého piva, červená paprika, strouhaný sýr, sůl

Na rozehřátém tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku (4 až 6 minut), přidáme maso (kýta, ramínko, plecko) nakrájené na hranolky (nebo menší plátky) a prudce je po všech stranách opečeme (2 až 3 minuty), poprášíme hladkou moukou a necháme půl minuty za stálého míchání zasmahnout. Potom maso osolíme, přidáme utřený česnek, mletou sladkou papriku, zamícháme, podlijeme pivem a horkou vodou (můžeme přidat půl kostky masoxu nebo vývar) a zvolna dusíme doměkka (v papiňáku zhruba 30 minut). Když je maso měkké, přidáme na nudličky nakrájenou papriku a ještě chvíli povaříme. Na talíři posypeme strouhaným sýrem. Příloha: rýže (výborná je ochucená kari kořením), zeleninový salát.

Naložený bůček

1-1,5 kg pečeného bůčku, kostka masoxu, lžička worcestru, větší cibule, česnek, lžička papriky, špetka kari
Dobře promíchanou směs ochucovadel natřeme na teplý bůček. Po vychladnutí ho zabalíme do alobalu a necháme v ledničce asi 2 dny uležet. Krájíme na tenké plátky a podáváme s chlebem.

Medailónky na grilu

500 g vepřové kýty, 50 g másla, malá sklenička sterilovaného hrášku, olej, vegeta, pepř, sůl, pažitka, petrželka

Z masa nakrájíme přes vlákna asi 18 medailónků, naklepeme, osolíme, opepříme, mírně posypeme vegetou a srolujeme. Potřeme olejem a na grilu zprudka opečeme. Na talíři medailónky obložíme na másle podušeným hráškem, který posypeme petrželkou. Podáváme s vařenými brambory, pokapanými máslem a posypanými nadrobno nakrájenou pažitkou.

Dragounský marš

150 g vepřové kýty, 25 g sádla, 125 g cibule, feferonky, mletý pepř, sůl, worcestrová omáčka./1 porce/

Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a necháme chvíli odležet. Mezitím si na sádle podusíme cibuli nakrájenou na proužky, přidáme maso, drobně pokrájené feferonky a podusíme. Ochutíme několika kapkami Worcestrové omáčky. Jako přílohu podáváme smažené bramborové hranolky.

Vepřový steak na zelene fazolce

600 g vepřová kýta, 20 g sůl, 3 g mletý pepř, 0,5 dl olej, 120 g cibule, 100 g paprikové lusky, 150 g zelené fazolky, 30 g petrželka, 2 dl červené víno, 120 g houby

Čtyři stejně velké řízky lehce naklepat, osolit, opepřit. V pánvi rozehřát olej a řízky z obou stran 1 minutu opéci, pak odebrat z pánve a odložit na talíř. Ve stejném oleji podusit drobně nakrájenou cibuli, na kostičky pokrájenou papriku a na 2-3 cm velké kousky nakrájené fazolky. Ochutit solí, mletým pepřem a drobně posekanou petrželkou. Vzniklým ragú polít řízky, přidat trochu suchého červeného vína a maso pod pokličkou dodusit. K téměř měkkému masu přidat pokrájené houby. při servírování navršit ragú na řízky a jako přílohu podávat vaječné noky.

Vepřová pečeně na smetaně

1 kg vepřového masa (kýta, plecko), 200g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 2 cibule, sklenka bílého vína, 5 dl kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, šťáva a kůra z citrónu, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, sůl

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, máslo, všechno koření, kousek citrónové kůry (omyté) a osmahneme. Osolené maso potom vložíme na tento základ. Zalijeme vínem a podlijeme trochou horké vody. Měkké maso vyndáme. Vysmahlou zeleninu zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Dochutíme citrónovou šťávou a povaříme. Hotovou omáčku propasírujeme přes hrubší cedník, maso nakrájíme na porce, dáme ještě prohřát do omáčky. Podáváme s českým houskovým knedlíkem.

Valašská pečeně

800 g vepřové pečeně, 200 g moravského uzeného masa,  vetší cibule, 2 rajčata, paprika, 2 dl vývaru z masoxu, 150 g nastrouhaného eidamu, 400 g uvařených brambor 

Plátky masa naklepeme, opepříme a osolíme. Opečeme je prudce na pánvi s olejem, potom je vložíme na pekáček. Na zbylé části oleje zpěníme jemně nakrájenou cibuli a na ní podusíme na kostky nakrájené uzené maso, rajčata, paprikové lusky. Podušeno směs zalijeme trochou vývaru a vše vaříme ještě 3 minuty. Touto omáčkou přelijeme připravené maso, pokryjeme jej plátky vařených brambor, posypeme jej sýrem a dáme jej zapéct do vyhřáté trouby.

Vepřové maso po sečuánsku

1 kg vepřové kýty, 2 vejce, solamyl, 0,5 hlávky zelí, pórek, cibule, lusk papriky, sójová omáčka, 1 dl červeného vína, cukr

Maso nakrájíme na nudličky a smícháme s ušlehanými vejci a solamylemm máčeným ve vodě. Zelí nakrájené ne větší kostky, pórek, cibuli a papriku spaříme v horké slané vodě. Připravíme nálev ze sójové omáčky, vína a cukru. Maso osmažíme na rozpáleném tuku za stálého míchání, přidáme zeleninu, nálev a povaříme do měkka. Podáváme s rýží.

20. března 2012

Vitiligo – ztráta pigmentu

Bylinkářské recepty doporučují směs stejných dílů bezových květů, natě meduňky zeměžluče, řepíku a kořene lopuchu. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme delší dobu. Postižená místa potíráme tinkturou z ořechu, třezalky nebo benediktu.

Koupel na ekzémy

Připravíme ji ze stejných dílů natě přesličky a dubové kůry. Pět lžic směsi dáme do 1l vody, pomalu uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme 3-5 minut. Přikryté necháme vychladnout. Vlažné dobře osolíme mořskou solí a postižená místa koupeme nebo opakovaně omýváme několik dní. Po koupeli je jemně potřeme měsíčkovou mastí.

Dětské ekzémy

Připravíme bylinkovou koupel ze 3 lžic mleté dubové kůry, květu heřmánku a natě třezalky. Směs krátce povaříme ve 2 1 vody a scedíme do koupele, která má trvat 15 minut. Proceduru opakujeme několik dní, současně pijeme jemný čaj čistící krev, například z břízy, kopřivy, mateřídoušky, pampelišky nebo lopuchu.

Obklad na Absces

Obklad uděláme ze 100 g semen pískavice, kterou povaříme s troškou octa na kaši, ještě horkou naneseme na plátno a přikládáme na postižené místo 3-4 krát denně na jednu hodinu. Stejně můžeme použít také semeno lnu.

Absces

Na postižená místa uděláme teplý obklad z rozemletého lněného semene povařeného v troše vody, do něhož přidáme nadrobno nakrájenou dušenou cibuli a rozmícháme na kasičku. Směs necháme působit dvě hodiny. Léčbu doplníme pitím čaje ze stejných dílů třezalky a lichořeřišnice.

Kneippova protirevmatická košile

Během bylinkové sezony sbíráme a sušíme k tomuto účelu různé druhy natí léčivých rostlin, jako je řebříček, heřmánek, divizna, kopřiva, pampeliška, jetel, jitrocel, hluchavka, kostival, kručinka, máta, mateřídouška, prvosenka, podběl, fialka, ale i další, můžeme přidat i kvetoucí trávy. Dvě hrsti bylin necháme přivést k varu ve 2 1 vody a přikryté necháme mírně vychladnout. Scedíme a do odvaru namočíme košili ze silnějšího lněného plátna. Vyždímáme. Oblečeme, zavineme se do deky a nejméně hodinu se vyhřejeme v teplé posteli.

Jalovčinková koupel

Čtyři hrsti rozdrobených plodů jalovčinky vaříme v 2-3 1 vody asi 15 minut. Scedíme, vlijeme do napuštěné vany a koupeme se 15-20 minut. Koupel tlumí revmatické bolesti a celkově posiluje organismus.

Protirevmatická bylinková koupel

Na tuto koupel uděláme směs stejných dílů čerstvých březových listů, mladých výhonků borovice a smrku. Deset hrstí směsi vložíme do většího plátěného sáčku_, zavážeme a připevníme pod kohoutek, aby jím protékala napouštěná vody. Během koupele o teplotě 38-39 °C ponecháme sáček s bylinkami ve vaně. Koupel celého těla by měla trvat 15-20 minut, teplotu udržujeme dopouštěním horké vody.

Ovesná koupel

1/4 kg ovesných vloček vaříme 1/2 hodiny v 3-4 1 vody.Použijeme velký hrnec, neboť obsah se zvětšuje a na začátku varu kypí, během varu mícháme. Scedíme přes velké síto do napuštěné vany. Zbytek propláchneme pod proudem tekoucí vody. Koupel má trvat 15-20 minut při teplotě 36-39 °C. Po skončení koupele tělo neutíráme. Zabalíme se do prostěradla a uložíme do postele pod teplou přikrývku. Tato koupel pomáhá také zlepšovat krevní oběh, odstraňuje nervovou vyčerpanost a tělesnou slabost.

Vrbová kůra na revmatickou horečku

Dvě lžíce najemno rozdrcené kůry dáme do 0,5 1 teplé vody a necháme na teplém místě přes noc macerovat. Scedíme a v několika dávkách pijeme během celého dne. Užívání vrbové kůry je vyloučeno u lidí trpících vředovým onemocněním žaludku nebo dvanácterníku.

Čajová směs na revmatickou horečku

Smícháme stejné díly vrbové kůry, natě třezalky, mateřídoušky a máty. Dvě lžíce směsi dáme do vlažné vody a necháme přes noc macerovat. Ráno uvedeme do varu a necháme přikryté vyluhovat. Scedíme a pijeme 2-3 krát denně.

Levandulový olej

Čerstvé nasekané květy levandule mírně namačkáme do vhodné láhve a zalijeme panenským slunečnicovým olejem. Necháme2-3 týdny za občasného protřesení macerovat. Scedíme a uložíme do tmavé láhve. Používáme k masáži a potírání bolavých míst při revmatismu, ischiasu a jiných bo-lestech, vnitřně cřikrác denně lžičku na zlepšení trávení a při chronických bolestech hlavy.

Obklad na oteklá kolena

Uděláme bylinkovou směs ze stejných dílů natě mateřídoušky, řebříčku, květů heřmánku a mladých výhonků borovice. Čtyři lžíce této směsi dáme do 1/2 1 vody, uvedeme do varu a necháme 15 minut vyluhovat. Do odvaru namočíme vhodnou látku, dáme na ni bylinky, přehneme, ještě horký obklad přiložíme a ovážeme teplou dekou. Necháme působit 15-20 minut, obklad opakujeme víckrát.

Čajová směs proti vodnatění

Nejlepším lékem podle bylinkových receptářů je čajová směs ze stejných dílů natě pelyňku,přesličky, tužebníku a kořene puškvorce. Bylinky dobře promícháme a z této směsi obvyklým způsobem připravený čaj pijeme 0,5-1 1 denně, ale jen několik dní.

Směs na dnu

Smícháme stejné díly listu břízy, natě pýru, vřesu a okvětních lístků pivoňky. Po odstavení do obvyklým způsobem připraveného čaje nastrouháme trochu křenu a ještě necháme stát, až pak scedíme. Čaj pijeme v množství až 1 l denně. Léčbu doplňujeme koupelemi celého těla připravenými z vřesu.

Čajová směs na dnu

Toto onemocnění souvisí s ledvinami, proto mnohé recepty doporučují věnovat jim zvýšenou pozornost. K přípravě čaje proti dně použijeme tři díly listů břízy, po dvou dílech natě řebříčku, přesličky a po jednom dílu kořene jehlice a kopřivy. Čaj připravíme obvyklým způsobem, pijeme v několika dávkách až 1 l denně.

Revmatický zánět kloubů

Do 1l vody namočíme 5 lžic bylinné směsi ze dvou dílů prvosenky, k nimž přidáme po jednom dílu kořene kostivalu a rozdrcených plodů jírovce. Necháme 12 hodin macerovat, potom krátce povaříme, necháme vychladnout a přidáme 2 dl alpy. Používáme denně k masírování bolavých kloubů, současně pijeme některý ze žlučníkových čajů.

Na bolesti kloubů

Delší dobu pijeme denně 0,5 1 kopřivového čaje, který pomáhá také při jiných onemocněních kloubů a potížích souvisejících s artrózou.

Revmatické bolesti kloubů

Na jejich zmírnění pijeme čaj z kukuřičných čnělek. Dvě lžíce čerstvých nebo sušených čnělek zalijeme 0,5 1 vroucí vody a necháme vyluhovat. Pijeme třikrát denně. Současně bolavé klouby potíráme a jemně masírujeme Jánovým olejem.