31. března 2012

Gulášová pochoutka

1 kg brambor, 4 vuřty, 2 cibule, 100 g tuku, 0,5 kostky masoxu, šálek vody, 1/8 l kyselé smetany, 40g polohrubé mouky, sůl, papriku, kmín

Na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme podle chuti sladkou papriku, osmahneme, přidáme oloupané a na plátky nakrájené brambory. Osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou s rozpuštěným masoxem a dusíme. K téměř měkkým bramborám přimícháme oloupané a na plátky pokrájené vuřty, přilijeme smetanu se zakvedlanou moukou, opatrně promícháme a ještě chvíli podusíme.

Báječná majda

2 malé konzervy rajského protlaku, 20 až 300 g točeného salámu, 2 vejce natvrdo, 2 větší cibule, 2 stroučky česneku, 2 lžičky majoránky, 3 lžíce másla, hladká mouka, cukr, sůl, tvrdý sýr

Máslo rozpustíme a přidáme tolik mouky, aby vznikla hladká jíška, přidáme rajský protlak a zředíme vodou. Umícháme hustou omáčku. Osladíme, osolíme. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, utřený česnek, majoránku a na nudličky nakrájený salám. Za stálého míchání povaříme. Těsně před podáváním vmícháme na kostky pokrájená vajíčka a mírně prohřejeme. Hotovou omáčkou poléváme špagety a sypeme strouhaným sýrem.

Pikantní uzeninová jehla

2 nožičky párků, dále točený salám, uzenka, slanina, všeho tolik, abychom dostali stejný počet kousků jako z párků, cibule, paprika, 2-3 lžíce oleje, 0,5 dl kečupu, 0,5 lžíce sójové omáčky, hořčice

Uzeniny a slaninu nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme na čtvrtky a papriky na plátky. Vše střídavě napichujeme na grilovací jehly. Potřeme sósem z oleje, kečupu, chilli omáčky a hořčice. Grilujeme a potíráme znovu sósem. 

Uzenky po varšavsku

4 větší uzenky, 4 plátky anglické slaniny, 100 g kysaného zelí, větší jablko, střední cibule, olej
Pokrájíme kysané zelí, smísíme s postrouhaným jablkem, rozstrouhanou cibulí a trochou oleje. Uzenky podélně na jedné straně nařízneme a naplníme směsí. Omotáme je slaninou, spíchneme párátky a opekáme na roštu. 

Kabanosová pochoutka

50 dkg kabanosu, 6 cibulí, 10 naložených sladkokyselých okurek
nálev : 2 lžíce octa, 2 lžíce worcestrové omáčky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce kečupu, sklenka majolky

Kabanos nakrájíme společně s cibulí a okurkami na kolečka. Nálev si připravíme tak, že všechny suroviny až na majolku svaříme. Majolku přidáváme do nálevu až po vychladnutí. Do středně velké mísy dáváme střídavě vrstvu salámu, vrstvu cibule, vrstvu okurek, na každou vrstvu dáme několik lžic nálevu. Necháme dvacet čtyři hodin uležet v chladu.

Rychlé domácí utopenci

8 špekáčků, 2 sterilované okurky, sterilovaná kapie, 200 g cibule
nálev : 2,5 dl vody, 1 dl octa 8%, pepř, sůl
Nálev svaříme a vychladíme. Špekáčky oloupeme a rozkrájíme podélně na půlky, poklademe cibulí nakrájenou na půlkolečka, proužky kapií a na kostičky nakrájenými okurkami. Zalijeme nálevem a necháme přes noc v chladnu odležet.

Utopenci

do pětiilitrové láhve od okurek - 2 kg méně tučných špekáčků, 1,75 kg cibule, 600 ml octa, 1250 ml vody, 5 polévkových lžic soli - 120g, 0,5 polévkové lžíce mletého černého pepře – 5 g, 3/4 polévkové lžíce cukru – 10 g, polévková lžíce oleje, 3 bobkové listy, na špičku nože chilli

Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice. Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička.

Utopenci trochu jinak

10 buřtů, 3 velké cibule, 5 lžic octa, 2 lžíce cukru, 2 lžičky kremžské hořčice, 0,5 lahvy kečupu, kávovou lžičku worcestrové omáčky, trochu pepře, trochu oleje, asi 1/4 vody
Oloupané buřty nakrájíme na kolečka, cibuli na nudličky. Z vody, cukru a octa uděláme sladkokyselý nálev jako na salát a vmícháme do něj všechny přísady. Nálevem zalijeme nakrájené buřty a cibuli, necháme do druhého dne uležet v chladu. Podáváme s pečivem.

Vuřty plněné sýrem

8 větších vuřtů, 150 g tvrdého sýra, mletá pálivá paprika, 8 tenkých plátků anglické slaniny

Vuřty oloupeme a po délce rozřízneme. Na poloviny, dovnitř vložíme plátek sýra posypaný paprikou, zakryjeme druhou polovinou a obalíme plátkem slaniny. Přichytíme párátkem, opékáme do růžova. Podáváme se slanými rohlíky, hořčicí nebo se zeleninovým salátem.

Vuřty v pivním těstíčku

8 buřtů, 1/4 černého piva, asi 2 vajíčka, 15 dkg mouky, sůl, plej na smažení
Těstíčko připravíme tak, že v pivu rozšleháme vejce a při šlehání pomalu přidáváme mouku, mírně osolíme. Těstíčko by mělo být spíš hustější. Oloupané buřty podélně rozkrojíme na 3 plátky, obalujeme v těstíčku a smažíme na oleji.

Špekáčky na pivě

špekáčky, cibule, česnek, feferonka, kečup a černé pivo

Oloupané špekáčky podélně nařízneme, vzniklou kapsu naplníme kolečkem cibule, plátkem česneku a kouskem feferonky. Naplněné špekáčky klademe těsně k sobě do zapékací misky (remosky) tak, aby se nerozvíjely. Zalijeme kečupem, podlijeme černým pivem, můžeme přidat i zbylou cibuli a dáme do trouby podusit. Podáváme s pečivem.

Vuřty na pivě

10 buřtů, 300 g ostrého kečupu, 2 cibule, 1/4 l černého piva
Buřty podélně nařízneme asi do poloviny a do řezu vložíme kolečka cibule. Zalijeme kečupem a pivem a necháme 30 min. zapéct.

Vuřtový guláš

400 g špekáčků, vuřtů nebo uzenek, 40 g sádla, 500 g brambor, sůl, sladká paprika, lžíce hladké mouky, 2 středně velké cibule, 0,5 kostky masoxu

Na rozehřáté sádlo dáme osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájenou uzeninu a na kostičky nakrájené syrové brambory, sladkou papriku a necháme chvíli restovat, přelijeme horkou vodou, přidáme masox a vaříme, až jsou brambory měkké. Nakonec rozmícháme mouku ve studené vodě a guláš zahustíme. Ještě chvíli povaříme.

Skořicové koblížky s jahodami

25 g droždí, 45 g moučkového cukru, 220 ml vlažného mléka, 2 žloutky, 400 g polohrubé mouky,  citrón na citrónovou kůru, lžička soli, 100 g skořicového cukr na obalení, ovoce - 500 g jahod (čerstvých nebo mražených), 80 g moučkového cukru,snítka máty
jogurtová pěna : 200 g bílého jogurtu, 250 g rostlinné šlehačky, 50 g moučkového cukru, vanilkový cukr, 0,5 vanilkového lusku, kůra z jednoho citrónu 

Droždí rozmícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu mouky a vymícháme kvásek, který necháme vykynout. Vykynutý kvásek promícháme se zbylými surovinami (žloutky, mouka, vlažné mléko, citrónová kůra, sůl a cukr) v kypré těstíčko a necháme cca 30 minut vykynout.Po vykynutí vyválíme na 2 cm vysoký plát a kulatou formičkou o průměr cca 4,5 cm vykrajujeme mini koblížky, chvilku je necháme odpočinout a smažíme v oleji z obou stran, krátce necháme okapat na papírovém ubrousku a ještě teplé obalujeme ve skořicovém cukru. Jahody nakrájíme na kostičky, promícháme s moučkovým cukrem, popřípadě sekanou mátou. Smetanu vyšleháme do tuha společně s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a vanilkou, dobře promícháme s jogurtem a necháme vychladit. Na talíř servírujeme kobližky a kopeček jahod s jogurtovou pěnou.

Langoše z kefíru

700 g hladké mouky, 0,5 l kefíru, kostka kvasnic, 2 vejce, sůl, olej na smažení

Do mouky nasypeme sůl, přidáme kefír, vejce, vykynutý kvásek a vymícháme hladké těsto, které necháme 1 hodinu kynout. Z těsta vykrajujeme bochánky, roztáhneme na placku a usmažíme na oleji dozlatova. langoše potřeme kečupem, ve kterém jsme rozmíchali prolisovaný česnek a posypeme sýrem. Sladke langoše potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a skořicí.

Tvarohové omelety s jablky

250 g tvarohu, 250 g hladké mouky, 3 vejce, 2 dl smetany (mléko, podmáslí), lžíce oleje,  lžička prášku do pečiva 
Žloutky utřeme s tvarohem, smetanou, přidáme mouku s práškem do pečiva, olej. Opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků a 2 oloupaná, na tenké plátky nakrájená jablka. Usmažíme na pánvi, na talíři sypeme skořicovým cukrem, podáváme s dobrou marmeládou nebo švestkovým kompotem.

Lívance s jablky

500 ml mléka, 200 ml 12% smetany, vanilkový cukr, špetka soli, 20 až 22 lžic hladké mouky, 21 g droždí, lžíce cukru, 3 vejce, 3 až 4 jablka oloupaná a nakrájená na kostičky, olej na smažení, skořicový cukr na obalení
Mléko ohřejeme, vyšleháme s vejci, oběma cukry, droždím, solí. Zašleháme mouku a vsypeme nakrájená jablíčka, která jen tak vmícháme, již nešleháme. Dáme na teplé místo vykynout. Na oleji smažíme malé lívanečky, které obalujeme ve skořicovém cukru.

30. března 2012

Protiastmatický čaj

Připravíme ho ze stejných dílů listu jitrocele, kořene omanu, podbělu a proskurníku, natě srdečníku a semene fenyklu. Dvě lžíce směsi dáme večer do 0,5 1 teplé vody, přidáme na lupeny rozebranou polovinu cibule a necháme do rána macerovat. Uvedeme do varu a necháme přikryté 20 minut vyluhovat. Pijeme 2-3 krát denně.

Cibulová šťáva na nemoci průdušek

Několik cibulí odstavíme a do šťávy přidáme stejné množství medu. Rozmícháme a bereme v průběhu celého dne po lžičce, každé dvě hodiny. Tento lék je prospěšný i na trávení a zvyšuje imunitu organismu.

Obklad na plíce a průdušky

Smícháme 2 najemno nastrouhané cibule se lžící drcených plodů jalovčinky, lžící vinného octa, 2 lžícemi ovesné mouky a olivového oleje. Dobře zamícháme. Vložíme do tenkého plátna a přiložíme na hrudník. Nemocného dobře přikryjeme, obklad necháme působit alespoň hodinu.

Švýcarský sirup na plicní nemoci

Smícháme stejné díly květu divizny, lípy, natě mateřídoušky jitrocele, pikniku a řebříčku. Do 1l vody dáme 10 lžic směsi, krátce povaříme, necháme mírně vychladnout, scedíme a přidáme 1 kg přírodního cukru. Dobře zamícháme a nalijeme do tmavé láhve. Užíváme třikrát denně po lžičce, po jídle.

Domaci lek na nadměrné pocení

Připravíme čajovou směs, do níž dáme dva díly natě šalvěje a po jednom dílu natě kontryhele a přesličky. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme 7-10 dní.

Nadměrné pocení

Může mít rozličné příčiny, prvořadé je jejich odstranění. Ve starém bylinkáři se doporučuje především šalvěj – ke dvěma dílům její natě přidáme po jednom dílu natě přesličky a kontryhele. Tento čaj nejen odstraňuje pocení, ale příznivě působí i na všechny tělesné orgány. Pijeme ho nejdéle 2-3 týdny, potom užívání na stejnou dobu přerušíme.

Domáci lek na úpal

Do 3 lžic olivového oleje přidáme 1 lžíci jablečného octa a 10 kapek levandulového oleje. Na teplém místě dobře promícháme a uložíme do láhve. Jemně nanášíme na po-pálenou pokožku, kterou olej hojí a má i chladivé účinky.

Upal

Postižená místa potíráme čerstvou citrónovou šťávou, která pokožku chladí a hojí.

Popáleniny od slunce – úpal

Podle velikosti postižené části těla, přiměřené množství stejných dílů čerstvých listů zelí a jitrocele krátce povaříme a necháme ú-plně vychladnout. Nakrájíme nebo rozmačkáme, dáme do gázy nebo tenkého plátna a uděláme obklad, který necháme působit 1/2-1 hodinu a několikrát zopakujeme.

Na plísně

Smícháme stejné díly natě tužebníku, vlaštovičníku a šalvěje. Deset lžic směsi krátce povaříme v 2-3 1 vody a necháme 20 minut vyluhovat. Scedíme, přidáme trochu přírodního octa a postižené části těla koupeme 15-20 minut.

Proti plísni

Připravíme silný odvar z 8 lžic květu měsíčku, který krátce povaříme v1l vody. Necháme přikryté vyluhovat, dáme do lavoru, přilijeme teplou vodu, přidáme 1 dl jablečného octa a postižená místa koupeme 15 až 20 minut.

Přípravek proti plísni

Smícháme stejné díly natě šalvěje, tymiánu a vlaštovičníku, bylinky zalijeme směsí alpy a vinného octa v poměru 1:1. Necháme macerovat 3-4 týdny, občas protřeseme. Scedíme a postižené místo opakovaně potíráme. Na noc je ošetříme měsíčkovou nebo jinou hojivou mastí.

Proleženiny

Postižená místa potíráme šalvějovým octem, který připravíme tak, že čerstvou nadrobno nasekanou nať šalvěje zalijeme jablečným nebo vinným octem a necháme 10-14 dní za občasného protřesení macerovat. Na těžce se hojící místa uděláme také obklad ze silného odvaru kokošky.

Růžová voda

Čerstvé lupínky růže lehce namačkáme do zavařeninové sklenice, trochu posypeme cukrem, zalijeme asi 20% lihem a necháme na slunném místě 3-4 týdny macerovat. Scedíme a používáme zevně jako kosmetikům, vnitřně jako přísadu do čajů na onemocnění srdce a trávicí soustavy.

Růžový olej

Čerstvé růžové lupínky jemně namačkáme do vhodné láhve a zalijeme panenským slunečnicovým olejem. Necháme 3-4 týdny na slunném místě, často protřeseme. Slijeme a dobře vymačkáme. Je to výborný lék na suchou popraskanou pokožku, drobná poranění a popáleniny.

Lněná voda na popáleniny

Tři lžíce celého lněného semene vaříme 15-20 minut v 1 1 vody. Necháme vychladnout. Slizovitý odvar scedíme, namočíme v něm lněné plátno a uděláme vlažný obklad, který podle potřeby a pocitů nemocného vyměňujeme.

Domaci lek na popaleniny

Tři lžíce celého lněného semene vaříme 15-20 minut v 1 1 vody. Necháme vychladnout. Slizovitý odvar scedíme, namočíme do něj lněné plátno a uděláme vlažný obklad, který podle potřeby a pocitů nemocného vyměňujeme.

Recept na popaleniny

Čerstvé listy lilie bílé nadrobno nasekáme a zalijeme panenským olivovým olejem, aby byla droga dobře ponořená. Necháme na slunném místě macerovat 2-3 týdny, občas protřeseme. Olejem jemně potíráme postižená místa. Drogu ponecháme v láhvi až do úplného spotřebování oleje.

29. března 2012

Liliová voda na udržení mladistvé pleti

Květy lilie bílé mírně namačkáme do vhodné láhve a zalijeme silným lihem. Necháme 2-3 týdny na slunném místě macerovat. Scedíme a vymačkáme. Na ošetřování pleti přidáme ke lžíci extraktu 4 lžíce vody. Pro suchou pleť stejným způsobem připravíme liliový olej. Líh nahradíme teplým panenským, slunečnicovým nebo olivovým olejem.

Heřmánkové čisticí mléko

Do 1,5 dl plnotučného mléka dáme 2 lžíce květů heřmánku. Ohříváme ve vodní lázni 30 minut, mléko nesmí vřít, ani se na něm nesmí vytvořit škraloup. Necháme 2 hodiny vyluhovat a scedíme. Uchováváme v chladničce, vydrží několik dní.

Růžový obklad proti vráskám

Čerstvé okvětní lístky růže rozložíme v tenké vrstvě na gázu nebo tenkou látku, složíme a dobře pokapeme vroucí vodou. Má-li příjemnou teplotu, přiložíme na 15 až 20 minut na obličej. Po ukončení obkladu ošetříme pokožku růžovým olejem.

Ořechová voda na hnědnutí pleti

Do 1 dl vodky dáme lžíci nadrobno nasekaného ořechového oplodí a necháme 24 hodin macerovat. Při opalování rovnoměrně potíráme pokožku celého těla.

Sprej na obličej

Do rozprašovače dáme 1 dl růžové vody a 10 kapek levandulového oleje. Dobře protřeseme a podle potřeby nasprejujeme tímto uklidňujícím aromaterapeutickým prostředkem obličej, zvláště při návalech parna.

Bylinková koupel rukou

Smícháme stejné díly květu měsíčku, heřmánku a natě levandule. Pět lžic směsi krátce povaříme v 1/2 1 vody a necháme 10 minut přikryté vyluhovat. V teplé lázni máčíme ruce 10-15 minut. Potom je ošetříme měsíčkovým nebo jiným bylinkovým olejem. Koupel používáme k čištění a zjemnění pokožky rukou a před manikúrou.

Olej z aloe

Čtyři lžíce nasekaných listů aloe dáme do mixéru, přilijeme po 1 dl panenského a levandulového oleje a 1 lžičku celaskonového prásku. Dobře rozmixujeme a uložíme do tmavé skleničky. Olej používáme na drobná poranění, popáleniny a na suchou pokožku rukou.

Recept na omrzla mista

Čerstvé květy divizny zlehka namačkáme do menší láhve. Zalijeme panenským olivovým olejem a necháme na slunném místě 2 až 3 týdny macerovat, několikrát protřeseme. Necedíme, ale tímto olejem přímo z láhve potíráme omrzlá místa.

Puchýře

Jeli puchýř nalitý vodou, sterilní jehlou ho propíchneme a vymáčkneme. Režnou stranou přiložíme plátek čerstvého listu a-loe a ovážeme.

Na popaleniny

Nastrouhané syrové brambory naneseme v silnější vrstvě na popálené místo, převážeme a necháme déle působit. Na obklad popáleniny můžeme též použít nastrouhanou mrkev nebo nálev z měsíčku.

Mast na popraskané ruce

Smícháme stejné množství medu a olivového oleje. Po umytí rukou tento přípravek energicky vtíráme do pokožky, na noc je praktické ruce ovázat nebo použít rukavice. Před ošetřením potíráme ruce citrónovou šťávou.

Hnisavé nehtové lůžko

Postižené prsty vícekrát denně koupeme asi 1/2 hodiny v horkém silném odvaru ze 4 lžic květu heřmánku, krátce povařeného v 1/2 1 vody. Potom bolavé místo ošetříme měsíčkovou mastí.

Popáleniny

Na postižená místa, ale i na vředy a těžce se hojící rány přiložíme nařezané listy aloe nebo kaši z rozmixovaných listů. Přikryjeme jemnou látkou, ovážeme a necháme působit.

Bylinkový dětský pudr

Smícháme stejné díly sušených květů měsíčku, levandule a lupínků růže. Pomeleme je na kávovém mlýnku nájemný prášek. Při každé výměně plínek napudrujeme pokožku dítěte k uklidnění jejího podráždění.

Zapařeniny batolat

Ze sušených lupínků růže připravíme jemný prášek a zasypáváme jím postižená místa.

Omrzliny

Postižené místo opakovaně koupeme v silném vlažném odvaru z kořene puškvorce. Po koupeli ho potřeme mastí ze jmelí.

Kosmetické naparování obličeje

K tomuto účel připravíme směs stejných dílu kvótu měsíčku, heřmánku, lupínků růže a natě levandule. Deset lžic směsi dáme do 2-3 1 vody, uvedeme do varu a necháme přikryté 10 minut vyluhovat. Ohřejeme na teplotu blízkou bodu varu a pod ručníkem naparujeme obličej 10-15 minut. Po ukončení setrváme alespoň hodinu v teplo a klidu, až pak obličej obvyklým způsobem ošetříme. Naparování prospívá také dýchacím orgánům.

Jahodové mléko na krásu

Podle tohoto receptu francouzského bylinkáře Mesegeho vymačkáme šťávu z čerstvých jahod a smícháme s troškou mléka nebo bílého jogurtu. Opakovaně potíráme obličej zbavený kosmetických přípravků, nejlépe po napaření, a necháme dlouho působit. Potom obličej omyjeme a ošetříme obvyklým způsobem.

28. března 2012

Petrželová pleťová voda

Nadrobno nasekanou čerstvou petrželovou nať zalijeme vodkou, aby byla dobře ponořená. Necháme 2-3 týdny macerovat, občas protřeseme. Jemně scedíme a používáme na omývání mastné pokožky a různých nečistot obličeje.

Chmelová pleťová voda

Tři lžíce chmelových šišek krátce povaříme ve 2 dl vody. Necháme 15 minut vyluhovat a scedíme. Přidáme po 1/2 dl růžové vody a bílého destilátu. Dáme do láhve a uložíme na tmavé místo. Touto vodou opakovaně potíráme obličej a krk.

Heřmánková pleťová voda

Dvě lžíce květu heřmánku krátce povaříme ve 1/4 1 vody, necháme vyluhovat 15 minut. Scedíme, přidáme šťávu z 0,5 citronu a 1/2 dl růžové vody. Uložíme do tmavé láhve na tmavém místě. Po očištění pokožky pravidelně potíráme tamponem obličej a krk.

Bezová pleťová maska

Vrcholky květů bezu zalijeme tak malým množstvím vroucí vody, aby po rozmíchání vznikla řídká kasička. Zabalíme do gázy nebo jemného plátna a přiložíme na očištěný obličej na 20-30 minut. Potom obličej omyjeme a ošetříme obvyklým způsobem.

Na pihy

Nastrouháme čerstvý kořen křenu, zalijeme jablečným nebo vinným octem, necháme 24 hodin macerovat a vzniklým roztokem opakovaně pihy potíráme.

Přípravek proti pihám

Vymačkáme stavu z ještě nezralých plodů černého rybízu, přidáme trochu bílého jogurtu a vymícháme řídkou kasičku. Potřeme pihy i okolí, necháme zaschnout a několik hodin působit. Potom obličej o-myjeme a ošetříme obvyklým způsobem.

Kopřivové tužidlo na vlasy

Dvě lžíce nasekané natě kopřivy krátce povaříme v 2 dl vody Necháme přikryté vyluhovat a scedíme. Přidáme 2 lžíce medu, zamícháme a používáme jako běžné tužidlo na vlasy.

Bylinkový ocet na suché vlasy

Smícháme stejné díly roztlučeného kořene proskurníku, květů heřmánku a lupínků růže. Dáme do láhve, zalijeme jablečným octem, aby byla droga dobře ponořená, a necháme za občasného protřesení 2-3 týdny macerovat. Scedíme do čisté láhve. Po umytí vlasů dáme 2 lžíce octa do 1/4 1 vody a přelijeme vlasy.

Bylinkový ocet na vlasy

Uděláme směs ze čtyř dílů listu břízy, dvou dílů natě kopřivy a jednoho dílu natě levandule. Dvanáct lžic této směsi zalijeme 11 vinného octa. Necháme 10-12 dní macerovat, občas protřeseme. Scedíme, jeden díl octa zředíme dvěma díly vody a vtíráme do vlasové pokožky.

Bylinková tinktura na vlasy

Stejné díly Čerstvé nebo sušené natě kopřivy a levandule zalijeme lihem, aby byla droga dobře ponořená. Necháme na slunném místě 2-3 týdny macerovat. Tinkturu před použitím zředíme vodou v poměru 1:1 a vmasírujeme do vlasové pokožky.

Bylinková voda na vlasy

Jednu lžíci kořene lopuchu povaříme 5 minut na mírném ohni v 1/4 1 vody, přidáme lžíci čajové směsi z natě kopřivy, listu ořechu a břízy. Necháme přikryté vychladnout. Tímto odvarem masírujeme pokožku hlavy a necháme delší dobu působit.

Babičin lek na bradavice

Na bradavici přikládáme plácek česneku, přičemž okolní pokožku chráníme leukoplastí. Pro lidi trpící bradavicemi se doporučuje preventivně pít čaj nebo užívat prášek z přesličky.

Domaci lek na bradavice

Čerstvě rozmačkané lístky břečťanu namočíme do malého množství rostlinného octa a necháme macerovat 1 hodinu. Přiložíme na bradavici a ovážeme. Opakujeme několik dní.

Na bradavice

Smícháme prášek z rozdrceného kořene rozchodníku se šťávou vylisovanou z jeho čerstvé lodyhy. Vzniklou kašičkou bradavici opakovaně potíráme.

Bradavice

Vezmeme čerstvou větvičku vlaštovičníku, zlomíme a šťávou několikrát denně potíráme bradavici, U citlivé pokožky můžeme okolí bradavice chránit leukoplastí, do níž vyřízneme otvor velikosti bradavice. Léčbu urychluje opalování, denně půl hodiny.

Bodnutí hmyzem

Na postižené místo přiložíme rozmačkaný lístek šalvěje nebo jitrocele. Pomáhá také přiložit čerstvý plátek cibule, čerstvý kousek řezu aloe nebo místo vpichu potřít octem.

27. března 2012

Měsíčková mast

Čtyři hrsti květních úborů, nejlépe čerstvých, nadrobno nasekáme a dáme do 0.5 kilogramu rozpuštěného vepřového sádla. Ohříváme, dokud nevzkypí, ještě zamícháme, odstavíme a necháme 12 hodin stát. Potom trochu ohřejeme a přefiltrujeme přes řídké plátno. Dobře vymačkáme a uložíme do malých kelímků na chladné místo. Používáme k ošetřování všech vnějších poranění a kožních onemocnění.

Mast na těžce se hojící rány

Dvě lžíce čerstvého nařezaného květu měsíčku, po 1 lžíci květu heřmánku, natě kokošky a přesličky dáme do 200 g rozpuštěného vepřového sádla a na mírném ohni krátce povaříme. Necháme vychladnout. Druhý den ohřejeme, scedíme, přidáme lžičku tinktury z prhy a naplníme do kelímků.

Kožní záněty

Léčíme je čerstvou šťávou z kořene celeru, do níž přidáme poloviční množství vinného nebo jablečného octa a trochu soli. Opakovaně potíráme zanícená místa nebo uděláme obklad. Současně pijeme kopřivový čaj.

Tinktura z prhy

Tento základní lék domácí lékárničky koupíme v lékárně. V domácích podmínkách připravíme tinkturu ze sušené drogy, kterou zalijeme alkoholem nebo čistým lihem, aby byla trochu ponořená. Necháme 3 až 4 týdny macerovat, potom scedíme. Po usazení pozorně slijeme nebo stáhneme hadičkou. Tinktura je součástí mnoha receptů k vnějšímu použití, ale přidáváme ji po kapkách i do některých čajových směsí.

Pohmožděniny a krevní podlitiny

Na různá náhodná poranění, například přivření prstu do dveří, bouchnutí apod., přiložíme co nejdříve tinkturu z pihy. Na obklad ji zředíme dvojnásobným množstvím vody a pokožku předtím potřeme krémem. Čím dříve po úrazu prhu přiložíme, tím lépe účinkuje, proto bychom měli mít tinkturu nejen doma, ale i v autolékárničce.

Lněná placka

Semeno lnu pomeleme a zalijeme malým množstvím vroucí vody, aby vznikla kašovi-tá směs. Dáme ji do řídkého plátna nebo gázy, přikládáme na otoky, vředy a jiná bolestivá místa. Placka zmírňuje bolest, proto ji můžeme používat při žaludečních křečích, ischiasu, bolestech v oblasti jater a ledvin.

Na vředy předkolem

Čaj připravíme ze směsi stejných dílů natě truskavce, řepíku, pýru a lopuchu. Obklady můžeme přikládat i z mladých listů jírovce.

Vředy předkolem

Připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě (květu) sedmikrásky, kořene čekanky a lopuchu. Dvě lžíce směsi dáme do 1,5 1 studené vody, pomalu uvedeme do varu, krátce povaříme a necháme přikryté vychladnout. Pijeme ráno a večer. Ze sedmi-kráskové drogy krátce povařené v malém množství vody přikládáme vlažné obklady a ránu ošetřujeme měsíčkovou mastí.

Obklad na hemeroidy

Na plechu upečeme doměkka čtyři cibule. Potom je pomačkáme a krátce povaříme s 1/2 dl panenského oleje. Potřeme plátno a přiložíme.

Čočková bašta s uzeným masem

250 g čočky, 400 g uzeného masa, lžíce oleje, cibule, lžíce hladké mouky, 2 sterilované okurky, špetka mletého pepře, ocet podle chuti, sůl

Uzené maso vložíme do vody a uvedeme do varu. Poté vroucí vodu slijeme, maso zalijeme čerstvou vodou a vaříme do změknutí. Maso vyjmeme a vývar odložíme stranou. Propláchnutou a předem namočenou čočku zalijeme vodou tak, aby byla potopená, uvaříme téměř do změknutí a scedíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou a osmahneme. Cibulovou jíšku zalijeme 100 ml vývaru z uzeného masa a dobře promícháme. Do tohoto základu vmícháme čočku, přidáme na kostičky nakrájené okurky, opepříme, okyselíme, osolíme a krátce povaříme. Čočku rozdělíme na porce a podáváme s plátkem uzeného masa.

Domácí zauzená panenka

400 g vepřové panenky, kořenící směs pro zdravé uzení, sůl, drcený pepř, olej 
salát: 200 g barevné čočky, jeden svazek jarní cibulky, sůl, pepř, jablečný ocet, cukr, jednu papriku, 4 křepelčí vajíčka, 4 mini rajčátka

Maso osolíme, opepříme, posypeme kořenící směsí a pečeme při nízké teplotě cca 90°C přibližně 20 minut. Čočku uvaříme v osolené vodě, scedíme, vychladíme a vmícháme opečenou na kostičky nakrájenou papriku a cibulku. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku cukr a lžíci vinného octa. Můžeme zjemnit olivovým olejem. V troubě ( 200° C cca 4 až 5 min) rozpečeme 4 mini rajčátka na olivovém oleji, osolíme, opepříme.  Čtyři křepelčí vajíčka postupně opečeme na kapce rostlinného oleje. Vepřovou panenku nakrájíme na tenké plátky a podáváme s křepelčím vajíčkem a rajčátkem na kopečku salátu z barevné čočky.

Zapečená krkovička na pivu

vepřová krkovička, cibule, papriky zelené, rajčata, sůl, pepř, sádlo, světlé pivo

Jak velká kupka masa, tak velká kupa pokrájené cibule, papriky a rajčat. Krkovička se pokrájí na přibližně na 4 cm silné plátky, osolí, opepří a dá se do pekáčku na rozpuštěné sádlo.Rychle se opeče, aby se maso zatáhlo. Pak se přidá cibule, papriky a rajčata. Dá se do trouby péci. Po chvilce se podlije pivem a nechá se péct do změknutí. Během pečení se podlévá vodou i pivem jen tak, aby se maso a zelenina nepřipálila. Na konci pečení by měla být zelenina rozpečená na hustý sos a maso pěkně měkké, aby se rozpadalo.Takže nepospíchat.
Pěkně pomalu. Podává se s chlebem.

Vepřové kotlety s tvarůžky

jarní cibulka, olomoucké tvarůžky, kotlety nebo kýta, gril. koření, olej,100 ml smetany na vaření

Kotlety umyjeme, nařízneme aby vznikla kapsa, mírně naklepeme a plníme směsí.
V misce promícháme najemno pokrájenou jarní cibulku, pokrájené tvarůžky.Směsí plníme kapsu v plátku masa, uzavřeme párátkem, aby směs nevytekla. Posypeme gril. kořením. Na pánvi zahřejeme olej, dáme zprudka osmahnout kotlety po obou stranách. Po opečení přendáme na pekáček a ještě 15 minut dopékáme v troubě při 200 st. Mírně podlijeme vodou a můžeme poházet ještě cibulku nebo tvarůžky Podáváme s bramborem, hranolky a podlijeme vypečeným tukem,který zahustíme smetanou. 

26. března 2012

Valašská velikonoční pečeně

800 g vepřové kotlety, 200 g moravského uzeného masa, větší cibule, 2 rajčata,  paprika, 2 dl vývaru z kostky, 150 nastrouhaného eidamu, 400 g uvařených brambor, rostlinný olej na smažení, zelená petrželka, sůl, pepř

Maso naporcujeme, plátky naklepeme, opepříme a osolíme. Opečeme je prudce na pánvi s olejem. Potom je vložíme na ohnivzdornou misku. Na zbylé části oleje zpěníme jemně nakrájenou cibuli a na ní podusíme na kostky nakrájené uzené maso, rajčata, paprikové lusky a nasekanou petržel. Podušenou směs zalijeme trochou vývaru a vše vaříme ještě 3 minuty. Touto omáčkou přelijeme připravené maso, pokryjme je plátky vařených brambor, posypeme sýrem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Podáváme s nakládanou zeleninou.

Pikantní fazolový guláš

200 g fazolí, stroužek česneku, 2 bobkové listy, 2 lžíce oleje, cibule, 3 papriky, 400 g vepřové plece, kmín, lžíce hladké mouky, lžíce rajského protlaku, chilli, 200 ml vývaru, 200 ml piva, sůl, pepř, petrželová nať

Fazole namočíme přes noc do studené vody, do které jsme přidali bobkový list a prolisovaný česnek. Druhý den ve stejné vodě uvaříme téměř do změknutí. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso, osolíme, okořeníme, zasypeme moukou a orestujeme. Z fazolí slijeme všechnu vodu a přimíchám je masu spolu s nudličkami paprik a rajským protlakem. Podlijeme vývarem a pivem a na mírném ohni dusíme pod pokličkou do změknutí. Dochutíme a posypeme petrželovou natí

Vepřová žebírka podle pražského uzenáře

600 g žebírek, 100 g šunky, 50 g mozečku, 200 g žampiónů, 2 vejce, 100 g anglické slaniny, 80 g másla, 50 g cibule, sůl
Žebírka naklepeme. Na části másla osmahneme cibuli, přidáme mozeček, šunku a žampióny, osolíme, podusíme a spojíme vejcem. Touto směsí plníme žebírka, svineme ke kosti, obalíme plátkem slaniny a pečeme v troubě na másle.

Vepřové žebírko po Benecku

600 g vepřové pečeně, 150 g Krkonošského nebo jiného pivního sýra, 150 g stolního oleje, 150 g škvařeného sádla, 15 g soli, 50 g konzumního mléka, 800 g brambor, 150 g hladké mouky, 2 vejce, česnek, sůl, majoránka, pepř

Z jemně strouhaných brambor, mléka, mouky, česneku, koření a vajec připravíme těsto stejné jako na bramboráky, pouze vylepšené jedním vejcem navíc. Z vepřové pečeně odsekneme obratlovou kost, ukrojíme žebírka, lehce naklepeme, nasekneme okrajové blány, aby se maso při pečení nekroutilo, osolíme a po obou stranách opečeme na tuku. Opečená žebírka obalíme v těstíčku z brambor, do kterého jsme před použitím vmíchali strouhaný Krkonošský sýr, a smažíme v rozpáleném sádle do zlatova. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši a brusinky.

Říčanská pochoutka s nivou

2 kotlety zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. 5 dkg nivy nastrouháme. Na pánvi opečeme kotlety z jedné strany a obrátíme. Na opečenou stranu dáme 2 kolečka salámu, a celou kotletu posypeme strouhaným sýrem. Ještě 5 min. opékáme.

Rošťáci

4-6 kotlet, 2 vejce, 2,5 lžíce Solamylu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce Magi, lžíce worchestru, 0,5 lžičky soli, trochu pepře, 3 stroužky prolisovaného česneku
Naklepané maso obalíme v dobře promíchané směsi z uvedených surovin, narovnáme do mísy, přikryjeme talířem a necháme dva dny odležet. Pak z obou stran osmažíme.

Jiříkova pomsta

4 kotlety, 2 stroučky česneku, hladká mouka, sladká paprika, sůl, pepř, olej Sós: lžíce hladké mouky, plátek másla, 2 dl hovězího vývaru, lžíce kečupu, 2 lžičky worchesteru, 1,5 lžičky sójové omáčky

Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran česnekem. Obalíme v hladké mouce smíchané s paprikou. Smažíme na oleji. Vydáme a dáme do tepla. Slejeme olej, na pánev dáme máslo, na kterém opražíme trochu mouky. Přidáme vývar a další přísady a necháme povařit.

Šumavská kapsa

750 g vepř. kotlet, sůl, pepř, 75 g slaniny, 100 g vepř. jater, 120 g cibule, 15 g sušených hub, 60 g rostlinného tuku, 5 dl vývaru¸ 40 g hladké mouky

Do silněji nakrájených kotlet uděláme nožem kapsu, osolíme a opepříme. Na plátek slaniny klademe plátek jater, plátek cibule, trochu uvařených sušených hub, opepříme, svineme do roličky a vložíme do otvoru v mase. Upevníme párátkem. Zbylou nakrájenou cibulku usmažíme, vložíme kotlety, podlijeme vodou z hub a dáme péci. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, provaříme. Šťávu procedíme na kotlety.

Šenkýřská vepřová kotleta

0,5 kg kotlet, 4 cibule, 1/4 l piva, 2 sladkokyselé okurky, paprika, sůl, pepř
Kotlety osolíme, opepříme z obou stran. Osmažíme cibuli, přidáme kotlety a opečeme z obou stran za podlévání pivem. Měkké maso vyjmeme, přidáme na kousky nakrájené okurky a papriku a prohřejeme.

Brněnský kotlet

4 silnější kotlety, vejce, hrášek, cibule, 100 g měkkého salámu, sůl, strouhanka, hladká mouka, tuk

Cibuli osmažíme, přidáme hrst hrášku, kostičky salámu a asi 2 min. osmažíme. Rozklepneme vejce, necháme zatuhnout a pak vychladnout. Kotlety nařízneme tak, aby vytvořili kapsy. Mírně naklepeme, osolíme, do kapes dáme směs, okraje zaklepeme paličkou. Obalíme v trojobalu a smažíme.

Plněná kotleta

4 kotlety, houby, cibule, sůl, pepř, vejce, tuk, hladká mouka, hranolky, zelenina

4 silnější kotlety omyjeme, osušíme a uděláme do nich kapsu, kterou naplníme smaženicí z hub (houby, cibule, sůl, pepř, vejce, tuk). Kapsu uzavřeme kovovou jehlou nebo párátky, kotlety obalíme v hladké mouce a pomalu z obou stran opékáme na oleji. Podáváme s hranolky a oblohou na špejlích. Na každou špejli, dlouhou asi 15 cm a na jednom konci zašpičatělou, napichujeme střídavě kousky různobarevné zeleniny /rajčata, zelenou papriku, cibuli, ředkvičky atd.). šikmo do každé kotlety pak zapíchneme dvě takovéto špejle.

Zapékané kotlety

4 kotlety, 4 plátky šunky, 4 plátky anglické slaniny, pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 100 g strouhaného sýra, strouhanka
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem. Uložíme do pekáčku. Na maso poklademe kolečka cibule. Pak na každou kotletu dáme plátek šunky, plátek slaniny, zasypeme sýrem a povrch posypeme jemně strouhankou.

Pastýřské kotlety

4 kotlety, lžíce oleje, sůl, pepř, silný plátek ovčího sýra, plátek špeku, cibule i s natí

Do kotlet ostrým nožem prořízneme kapsu. Mírně naklepeme, osolíme, opepříme a kapsu naplníme rozdrobeným ovčím sýrem, do kterého jsme zamíchali na kostičky nakrájený špek a nasekanou cibulovou nať. Kotlety zajistíme jehlou nebo je sešijeme. Cibuli nakrájíme na kolečka, osmahneme na oleji, přidáme kotlety a dusíme doměkka.

Kotlety na zelí

4 kotlety, 2 ¨nožičky vepřové klobásy, 400 g kysaného zelí, 300 g udušené rýže, kelímek kysané smetany. sůl, tuk na opečení

Kotlety naklepeme, nařízneme okraje, aby se nekroutily, osolíme a opečeme na lžíci tuku. Zelí dáme do kastrolu, na ně položíme kotlety a ještě tence nakrájenou klobásu. Poklademe udušenou rýží, přikryjeme další vrstvou zelí a dáme do vyhřáté trouby zapéci. Během pečení pak poléváme rozmíchanou kysanou smetanou.

Pikantní kotlety v alobalu

Kotlety osolíme, opepříme a přidáme trochu pálivého grilovacího koření. Navrch položíme plátek šunky, zelenou papriku, rajče, kolečka klobásy anglickou slaninu, možno přidat i sýr. Dobře zabalíme do alobalu a pečeme na roštu asi třicet minut.

Děčínský kotlet

150 g vepřové pečeně, 15 g oleje, 10 g másla, 10 g šunky, 10 g kapie, 1/3 vejce, 15 g nakládaných žampiónů, 50 g 33% smetany, 0,1 dl bílého vína, mletý pepř, sůl

V kotletě z vepřového masa nařízneme kapsu, kterou naplníme touto směsí: na tuku podusíme na nudličky nakrájenou šunku a na kostičky nakrájené kapie. Do podušené šunky a kapie vlijeme rozkvedlané a osolené vejce a necháme za stálého míchání srazit. Potom naplníme připravenou kotletu a kapsu upevníme párátkem nebo jehlicí. Osolíme a opepříme a pak opečeme zvolna po obou stranách. Opečenou kotletu zalijeme smetanou a vínem a necháme v troubě chvíli podusit. Před dokončením přidáme jemně nasekané žampióny. Podáváme s dušenou rýží, s bramborovými hranolky nebo vařeným bramborem.