21. dubna 2012

Guláš pražského uzenáře

600 g hovězí kližky, 3 lžíce sádla ,2 velké cibule, lžíce rajského protlaku, gulášové koření, sůl, česnek, křen, 4 plátky šunky (a 10 g), 60 g párků nebo klobásy, olej, cibule 
Hovězí kližku nakrájíme na kostky. V kastrolu na sádle osmahneme dorůžova jemně nakrájenou cibuli, do které vložíme maso, protlak, česnek utřený se solí a gulášové koření. Podlijeme velmi malým množstvím vody. Zvolna dusíme ve vlastní šťávě. Necedíme. Každou porci doplníme roličkou šunky se strouhaným křenem, plátky nakrájeného párku a kolečky cibule osmaženými v oleji.

Černá polévka po česku

800 g hovězího masa na polévku, 200 g uzeného boku, 400 g kuřecího skeletu, 200 g růžičkové kapusty ,300 g mrkve ,100 g kořenové petržele, 250 g celeru 100 g cibule, 100 g másla, 100 g slaniny, 150 g cukru, sůl, případně muškátový květ ,na kostičky nakrájená houska, na másle osmažená


Z hovězího masa, uzeného bůčku a kuřecího skeletu připravíme silný vývar, který přecedíme. Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a na rozškvařené slanině a másle ji orestujeme do tmavohněda, přidáme k vývaru a vaříme asi 45 minut. Měkkou zeleninu přes síto propasírujeme a vrátíme do vývaru. Dvě třetiny cukru necháme zkaramelizovat, přidáme zbytek a vložíme do polévky. Promícháme a provaříme. Na závěr dosolíme a podle chuti okořeníme muškátovým květem. Polévku podáváme s osmaženou houskou.

Bramborové knedlíky po staročesku

1 kg brambor, 2 vejce, lžíce mléka cca 400 g hrubé mouky, 3 lžíce hrubé dětské krupičky, sůl

Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupeme, nastrouháme na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka. Brambory přendáme na vál posypaný moukou a postupně do nich zaděláváme mouku s krupicí, až se těsto nelepí. Z těsta vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě asi 20 minut.

Vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím

1 kg vepřové pečeně, 2 cibule, kyselejší jablko ,sůl, mletý pepř ,česnek ,drcený kmín, vývar, celý kmín, sádlo ,podle potřeby voda,
příloha : kysané zelí, cibule, celý kmín, sádlo, sůl ,cukr ,lžíce polohrubé mouky


Vepřovou pečeni osolíme, potřeme lehce mletým pepřem, mletým nebo drceným kmínem, rozetřeným česnekem a dáme do nádoby s víkem a necháme uležet do druhého dne v lednici. Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka, jablka na plátky a dáme do pekáče, kde jsme rozpustili sádlo a nechali zpěnit celý kmín. Potom přidáme vepřovou pečeni, přikryjeme a dáme péci do trouby. Pečeme asi 3/4 hodiny přikryté, potom odkryjeme a necháme zrůžovět napřed na jedné straně a potom na druhé. Před posledním otočením přidáme do výpeku vývar – množství záleží na tom, kolik chceme mít šťávy z pečeně. Mezitím si připravíme kysané zelí, které dáme vařit s trochou kmínu a soli. Když je zelí hotové, osladíme je podle chuti a zahustíme cibulovou jíškou. Jíšku připravíme tak, že dáme na pánev sádlo a cibuli rozkrájenou najemno smažíme, až začne růžovět a potom přidáme polohrubou mouku a necháme chvíli zpěnit. Potom zamícháme do vařeného zelí. Podle chuti můžeme přisladit. Vepřovou pečeni podáváme se zelím a bramborovým nebo chlupatým knedlíkem.

Vepřová kýta po selsku

1/2 kg vepřové kýty, 3 stroužky česneku, 3 špetky soli ,cibule, 100 g sádla nebo oleje, 7 dcl vody, 20 g hladké mouky 

Kýtu opláchneme a rozdělíme na menší kousky, potřeme česnekem a solí, vložíme do pekáče na kolečka pokrájené cibule, přidáme sádlo (nebo olej) a mírně podlijeme vodou. Pečeme za občasného přelévání masa vzniklou šťávou doměkka a dozlatova. Dbáme na to, aby se cibule pod masem nepřipálila! Nezapomínejme maso pravidelně otáčet. Upečenou kýtu vyjmeme a vzniklou šťávu přecedíme, zaprášíme moukou, přiměřeně zalijeme vodou, rozmícháme a dovaříme do jemné šťávy, kterou můžeme podle potřeby přisolit a nakonec přecedit. 
Jako příloha jsou vhodné různě upravené brambory, knedlíky, červené nebo bílé zelí, špenát nebo kapusta.

Tvarohové knedlíky s jahodami

300 g měkkého tvarohu, 3 dcl mléka, 900 g hrubé mouky, 1 kg jahod, 300 g tvarohu strouhaného 300 g cukru moučky, 300 g másla na polití knedlíků, 100 g másla do těsta, 3 vejce ,špetka soli

Změklé máslo vyšleháme metlou a přidáme k němu vejce, sůl, prolisovaný měkký tvaroh a větší část mléka. Směs pečlivě rozmícháme, přidáme hrubou mouku (trochu mouky si necháme na posypání válu a vyválení těsta). Do těsta přilijeme zbytek mléka a těsto vypracujeme a vyválíme na tenčí plát, nakrájíme na čtverečky přibližně 4x4 cm a na ně klademe opláchnuté jahody, které pečlivě zabalíme a vytvarujeme knedlíky. Knedlíky vkládáme do vroucí, mírně osolené vody a zvolna vaříme, nezapomeneme několikrát opatrně zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu nádoby. Vaříme přibližně 5 minut. Před podáváním posypeme knedlíky jemně nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

0,5 kg brambor, vejce, špetka soli, 70 g krupice, 230 g hrubé mouky 0,6 kg švestek, 150 g tvarohu na strouhání, 150 g cukru moučky, lžíce másla


Uvařené brambory necháme vychladnout a najemno je umeleme nebo nastrouháme. Přidáme sůl, rozšlehaná vejce, krupici, mouku (trochu odložíme na posypání válu) a z hmoty vypracujeme těsto. Vyválíme tenčí plát, nakrájíme čtverečky přibližně 4x4 cm a na ně klademe opláchnuté a do sucha otřené švestky, které pečlivě zabalíme a vytvarujeme knedlíky. Knedlíky vkládáme do vroucí, mírně osolené vody a zvolna vaříme. Nezapomeneme několikrát opatrně zamíchat, aby se nepřichytily ke dnu nádoby. Vaříme do doby, než vyplavou na hladinu. Před podáváním posypeme knedlíky jemně nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Smažené řizky

4 řízky po 150 g (vepřová kýta nebo kotleta bez kosti; telecí kýta, krůtí nebo kuřecí prsa), 2 vejce, 200 g hladké mouky, 250 g najemno umleté housky, sůl, 1/2 l oleje na smažení

Maso omyjeme, osušíme, posolíme a jemně naklepeme na tenké plátky. Obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Prsty jemně přitlačíme trojobal k masu. Na pánvi rozpálíme olej a vložíme do něj řízky tak, aby se do oleje celé ponořily a rychle je z obou stran osmažíme. Jen tak se maso zatáhne, nepustí šťávu a zůstane křehké. Zmírníme teplotu oleje a řízky dosmažíme dozlatova. Po vyjmutí řízků z oleje je necháme okapat na ubrousku a nebo je (napíchnuté na vidličku) na 2 vteřiny ponoříme do vroucí vody a rychle vyjmeme. Řízky se zbaví přebytečného oleje a přitom zůstanou křupavé. Pro zjemnění chutě můžeme do oleje před dosmažením řízků přidat lžíci másla.
Jako přílohu doporučujeme tradiční bramborový salát, brambory připravené na různý způsob nebo bramborou kaši.

Koprová omáčka po česku

5 dkg másla, 6 dkg hladké mouky, 1/2 l vody nebo vývaru z masa, 2 lžíce sekaného kopru 1/2 l kysané smetany ,1–2 lžíce octa ,2–3 lžíce cukru ,sůl


Mouku v hrnci nasucho opražíme, přimícháme do ní rozpuštěné máslo, zalijeme vývarem nebo vodou, ale část tekutiny necháme stranou, osolíme a 20 minut povaříme. Ve zbylém vývaru v jiném hrnci povaříme nasekaný kopr, přidáme ho do omáčky, hotovou omáčku zalijeme za stálého míchání smetanou a ještě chvíli prohřejeme. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci. Podle chuti ji dosolíme a dokyselíme octem. Podáváme s bramborem a vejcem, popř. s knedlíkem a hovězím masem.

Kapr na modro po staročesku

očištěný kapr s neporušenou kůží (hmotnost asi 1,5 kg), 2 l vody ,2 cibule, 2 mrkve , malý celer, malý pórek, kousek celerové natě zelená petrželka, 100 ml bílého vína nebo octa zředěného vodou , bobkový list, 10 zrnek pepře, sůl, citronová šťáva 

Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do ní oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou a drobně rozkrájenou mrkev, celer a pórek spolu s opranou petrželkou, celerovou natí a bobkovým listem. Osolíme, přidáme víno nebo rozředěný ocet, pepř a na mírném ohni 20 minut vaříme. Kapra opereme a dbáme přitom, abychom nepoškodili kůži, neboť jinak by se kapr nezbarvil pěkně domodra. Vnitřek kapra osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Vložíme jej opatrně do zeleninového vývaru a připravujeme 15–20 minut (nesmí se vařit, vývar udržujeme stále jen pod bodem varu). Měkkého kapra podáváme na nahřáté míse obloženého vařenými brambory s máslem. Můžeme podávat s majonézou ochucenou křenem.

Jihočeský kapr Jordán

90 g tuku, 0,5 citronu 2,5 dcl červeného stolního vína, lžíce másla, 1/2 l vody, špetka soli
Očištěného a vykuchaného kapra opláchneme a nasekáme na porce (podkovy), posolíme a opečeme na rozpáleném tuku po obou stranách. Mírně podlijeme horkou vodou a červeným vínem a podusíme. Vypečenou šťávu ochutíme citronovou šťávou, osolíme, zjemníme máslem a krátce provaříme. Jako příloha se hodí různě upravené brambory.

Bramborák tradiční

0,5 kg brambor , 0,5 dcl mléka, 100 g hladké mouky, vejce, 2 stroužky česneku, špetka soli, majoránka ,pepř ,2 dcl oleje na smažení nebo 200 g sádla, česnek 

Oloupané a omyté brambory nastrouháme najemno, necháme odstát a slijeme vodu, která se z hmoty uvolní. Přidáme mléko, mouku, vajíčka, utřený česnek, sůl, v prstech pečlivě rozemnutou majoránku a pepř. Směs pečlivě rozmícháme. Na pánev nebo lívanečník nalijeme olej (můžeme nahradit vepřovým sádlem) a rozpálíme. Bramboráky pečeme po obou stranách do nazlátlé barvy. Bramboráky necháme okapat na ubrousku a čerstvé podáváme.

20. dubna 2012

Dlouhověkos

Čaj vyrobený z medu a skořice, je-li brán pravidelné, zabraňuje potížím dlouhého věku. Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a uvařte jako čaj spolu se 3 šálky vody. Pijte 1 šálku 3x denně. To udržuje kůži čerstvou a hebkou.

Med

Med je pro svou biologickou hodnotu důležitou složkou potravy nejen dětí, ale i dospělých.
Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky. Pozor tedy při slazení teplého čaje nebo mléka medem!
Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu pečlivě uzavřete, aby obsah nepřijal vlhkost a pachy.
Zbytky medu lákají včely a ty by se mohly nakazit chorobami, proto sklenice dobře vymyjte, dřív než je prázdné vyhodíte do popelnice.
Zkrystalizovaný med není na závadu. Stačí nádobu s medem ponořit do teplé (ne horké) lázně, med opět získá svou původní konzistenci.

Med v čaji i v mléce

Med lze nejen přidávat do čaje, ale také do mléka. Rozředěný v mléce při teplotě 40 - 45° C je vhodný při onemocnění chřipkou či dýchacích obtížích. Působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce. Med je možné využít i při pečení, kdy jím lze nahradit cukr. Pokud se rozhodnete dát přednost včelímu produktu, dejte ho asi o polovinu více než cukru. Med učiní pečivo nejen chutnější, vláčnější, ale vydrží i déle čerstvé.

Proti kašli a chrapotu

Šalvějový čaj oslazený medem se hodí nejen k pití,ale i ke kloktání.

Doporučení-med

Med zvyšuje účinek všech přírodních léčivých prostředků, které se užívají při nachlazení. Když si léčíte rýmu nebo bolení v krku, nezapomeňte přidat do svého repertoáru také med jako dodatečný lék.

Denní dávka medu

Podle starých domácích receptů je vhodnou  prevencí proti nachlazení užívat 5 lžiček medu denně. Med totiž vynikajícím způsobem posiluje obranyschopnost našeho organismu a krevní oběh.

Knedlíky

4 nakrájené rohlíky, 2 vejce, 1/8 l mléka, sůl
Vejce rozkvedláme v mléce, přidáme ostatní suroviny, řádně promícháme a necháme 10 minut stát. Potom přidáme: celkem 4 lžíce hrubé mouky a krupice. Možno do těsta přidat petržel a anglickou slaninu. Děláme kulaté knedlíky a vaříme. Hodí se i k omáčkám.

Nočky

polohrubá mouka,vejce,špetka soli, mléko v množství, aby vzniklo středně tuhé těsto
Vypracujeme a přidáme olej a znovu vypracujeme. Malou lžičkou vykrajujeme nočky a zavařujeme do vařící vody.

Celestýnské nudle

1/8 l mléka,2 vejce,polohrubá mouka,sůl,petrželka
Ze všech surovin uděláme těsto - řídké jako na palačinky a necháme chvilku (asi 10 min.) odpočinout. Potom usmažíme palačinky, ještě horké srolujeme a necháme srolované vychladnout. Vychladlé nakrájíme na nudle. Když se druhý den nudle osmaží na troše tuku, vzniknou nudle filigrátové.

Tlačenkové rizoto

Na pánvi zpěníme cibulku, na ni dáme tlačenku a prohřejeme, až se rozpadne na jednotlivé kousky. Okořeníme dle chuti a smícháme s uvařenou rýží. Vznikne, dle Petra Novotného, velice dobré rizoto.

Rýžové placičky se salámem

3 šálky dušené rýže,30 dkg salámu,3 vejce, sůl, pepř, paprika, tuk
Salám rozsekáme nadrobno a promícháme s dušenou rýží a vejci. Osolíme, okořeníme. Namočenou rukou tvoříme placičky, které smažíme dorůžova.

Rýže v omeletě

2 hrnečky rýže,2 a 1/4 hrnečku vody, lžíce másla, velká cibule, stroužek česneku, zelená paprika,10 dkg šunky, sůl, pepř,6 vajec, trochu mléka,  lžíce mouky, rajčata a petrželka na ozdobu

Rýži udusíme doměkka a necháme trochu vychladnout. Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, papriku a šunku. Směs smícháme s uvařenou rýží, osolíme a opepříme.
Z vajec, mléka a mouky připravíme řidší těstíčko, ze kterého pečeme tenké omelety (na osobu počítáme 2 kusy). Na každou omeletu dáme rýžovou náplň a zavineme. Zdobíme rajčetem a petrželkou.

Sója na čínu

Pekingské kostky (jsou na čínu nejvhodnější) povaříme 1/4 hodiny ve vývaru bujónu. Do vývaru můžeme přidat sójovou omáčku. Kostky vymačkáme, necháme vychladnout. Přidáme: vejce (nebo jen bílek), škrob, ostatní ingredience dle chuti - usmažíme na rozpáleném oleji. Příloha: rýže
                  

Salát ze sekané šunky

Obsah krabičky Sekaná šunka spaříme vařící vodou, chvilku necháme stát, pak scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a necháme vychladnout.Po vychladnutí smícháme s pórkem nakrájeným nadrobno, salátovou okurkou a rajčaty nakrájenými na kostičky. Přidáme mraženou benátskou směs a dál už podle fantazie (kyselá okurka, kukuřice), citronová šťáva, jogurt nebo majonéza (nebo obojí), kopr, sýr.Na ozdobu: plátek citronu, oliva. Je lepší, když necháme salát trochu proležet. Příloha: brambory, chléb, rýže

Bifsteak ze sojových plátků

Steak-sojové plátky povaříme 15 minut ve vývaru z 0,5 l vody a jedné kostky bujonu. Pak vymačkáme a lehce potřeme česnekem.
Připravíme si těstíčko : lžíce vody, strouhanka, vejce
Steaky obalíme, usmažíme a potřeme hořčicí. Na rostlinném másle podusíme sekanou sojovou šunku se žampiony a směs poklademe na připravené steaky. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.

Sekaná s kapustou

400 g hovězího masa, 200 g vařeného uzeného masa,  menší kapusta,  vejce,100 g strouhanky,  cibule,  stroužek česneku, pepř, sůl

Kapustu uvaříme, aby nebyla příliš měkká, vymačkáme a umeleme s masem. Přidáme vejce, utřený česnek, strouhanku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Dáme do sádlem vymazaného pekáče a pečeme do zrůžovění. Můžeme také použít velkou kapustu, 4 vrchní listy spaříme (ostatní pomeleme s masem), žebra skrojíme a zabalíme do nich šišku sekané. Během pečení podléváme vývarem nebo bílým vínem.

Biftek s broskví a sýrem

500 g mletého hovězího masa, 50 g strouhaného tvrdého sýra,  vejce,  lžíce oleje,  lžíce strouhanky, sůl, pepř, muškátový květ a oříšek 
Vše dobře promícháme a tvoříme bifteky, které po obou stranách upečeme. Těsně před dopečením poklademe bifteky polovinou kompotované broskve nebo rajčete a plátkem sýra. Necháme zapéct v troubě.

Čevabčiči s tajemstvím

300 g mletého masa, 100 g vařené rýže, cibule, 2 stroužky česneku, lžička hořčice, gril. koření, pepř, sůl, hl. mouka, 100 g tvrdého sýra

Maso smícháme s rýží, cibulí, rozetřeným česnekem, hořčicí, kořením a solí. Promícháme, tvarujeme placičky, do kterých vložíme hranolek tvrdého sýra. Vytvarujeme válečky a zvolna opékáme po všech stranách. Podáváme s tatarskou nebo jinou pikantní omáčkou. Tvrdý sýr můžeme nahradit salámem, párkem, paprikou.

Těstoviny zapečené s mletým masem

400 g mletého masa, cibule, 5 lžic kečupu, 4 vejce, 100 g strouhaného sýra, mletý pepř, sůl

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme osolené a opepřené maso. Opečeme, přidáme kečup, podlijeme a dusíme asi 30 minut pod pokličkou. Do vymazaného pekáče dáme vrstvu uvařených, okapaných těstovin. Pokryjeme masovou směsí a zalijeme vejci rozšlehanými se sýrem. Zapečeme v troubě až se začne sýr tavit.

Karbanátky z uzeného masa

200 g vařeného uzeného masa, 250 g vařených brambor, 2 vejce, 2 lžíce mléka, strouhanka, pepř, sůl
Maso a brambory umeleme na masovém strojku, přidáme žloutky, osolíme, opepříme, promícháme. Tvarujeme karbanátky, které obalujeme v rozšlehaných bílcích nastavených mlékem a ve strouhance. Smažíme v rozpáleném tuku dozlatova.

Masové toasty

350 g mletého masa, cibule, 3 lžíce rajčatového protlaku, 100 g sterilované kapie, 2 feferonky (nebo chilli koření), mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl 

Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, vmícháme mletou papriku, mleté maso, několik lžic vody a dusíme do změknutí masa. Přidáme pokrájenou kapii, protlak, pepř, sůl a rozsekané 2feferonky. Plátky veky opečeme po obou stranách, potřeme horkou pomazánkou, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kroužky cibule, kousky kapie a zelenou petrželkou.

19. dubna 2012

Bůčková roláda Dočolomanský

0,5 kg bůčku mletého, 0,5 lžičky soli, 0,5 polévkové lžíce Vegety, 1 dcl mléka - promícháme a necháme 3 hodiny odležet.
náplň : Na pánvičce usmažíme cibulku, pak přidáme hlívu ústřičnou a podusíme
Na druhé pánvi usmažíme 3 vejce. Smícháme dohromady. Rozprostřeme si mikroténový ubrousek (namočený), na to rozetřeme uležené maso jako placku o průměru asi 30 cm, na ni navrstvíme nápň z vajec a hub a podle fantazie přidáme: hrášek, červenou kapii, petrželovou nať) s pomocí mikroténu roládu svineme a mikrotén vytáhneme. Nakonec položíme na pomaštěný alobal a zatočíme. Pečeme na plechu mírně podlité vodou. Chutná jak teplá, tak i studená.

Jizerský plněný vepřový kotlet

Osmažíme cibulku na anglické slanině, na ni dáme houby, pak přidáme vejce. Do hotové směsi přidáme pórek a petrželku.Vepřové kotlety (asi 20 dkg - 1 porce) rozkrojíme tak, že ze strany od kosti prořízneme kapsu a tu naplníme připravenou směsí a sešpendlíme.Takto připravené kotlety zprudka orestujeme na rozpáleném tuku, aby se maso zatáhlo, pak mírně podlejeme, přidáme nové koření, bobkový list a dáme do trouby. Dle potřeby podléváme.Děláme pod pokličkou. Je možno každou  kapsu propíchnout, aby mohla šťáva ven.Nakonec šťávu zahustíme Solamylem a přecedíme. Příloha: bramborové placky nebo špalíčky z bramborového těsta.

Klášterní guláš

roštěnky, olej, cibule, sůl, kari koření, pepř, hrášek,steril., žampiony, kapie, feferonky, česnek, kečup, eidam (20 g na porci)

Roštěnky odblaníme, nakrájíme na nudličky (asi jako na čínu), naložíme do soli, pepře a zakapeme olejem. Když nenaložíme, je možno přidat Solamyl, který urychlí.Na oleji zprudka maso orestujeme, pak vyndáme a dáme cibuli, kterou jen zpěníme, česnek, feferonky, kapie, žampiony na nudličky, hrášek, zamícháme, přidáme kari a kečup(asi 1/2 skl.), zamícháme a za chvilku (asi za 2 minuty) přidáme maso. Maso necháme vysmahnout - tento guláš neplave v omáčce.Příloha: bramborák, rýže nebo krokety

Kořeněné špízy

500 g mletého vepřového masa,  cibule, 3 papriky, 4 rajčata, 8 menších cibulek, lžíce sójové omáčky, lžíce škrob. moučky, strouhanka, špetka chilli, pepř, sůl
Do mletého masa přidáme jemně nasekanou cibuli, ochutíme sójovou omáčkou, chilli, pepřem, solí, přidáme škrob. moučku a podle potřeby strouhanku. Tvarujeme válečky, které střídavě s nakrájenou zeleninou napichujeme na jehly. Opékáme v troubě nebo na grilu.

Úsporná sekaná s kapustou

250 g vepřového bůčku, hlávka kapusty, 2 cibule, česnek, vejce, 50 g slaniny,2 lžíce strouhanky, sůl

Z kapusty odebereme asi 4 vrchní listy, zbytek rozčtvrtíme a uvaříme ve slané vodě. Listy ve vařící vodě jen spaříme a necháme vychladnout. Maso společně s kapustou umeleme, přidáme na slanině zpěněnou, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce. Osolíme, podle potřeby zahustíme strouhankou a vše dobře promícháme. Na každý list kapusty dáme váleček masa, svineme a ovážeme nití (spojíme párátkem). Rychle opečeme na sádle, dáme do trouby a za občasného podlévání horkou vodou dopečeme.

Omelety s mletým masem

Mleté maso vymícháme s vejcem, hladkou moukou, natrhanou žemlí, nasekanou cibulí, pepřem, solí a utřeným česnekem. Vypracujeme těsto a tvarujeme placky, které poklademe kolečky salámu, kolečky vajec a špalíčky sterilované okurky. Vytvarujeme do šišek a zabalíme do alobalu, potřeného olejem. V horké troubě pečeme 30-40 minut.

Smažené vepřové kuličky

1 kg mletého vepřového masa, vejce, 5 lžic hladké mouky, menší cibule, 2 dl vody,mletý pepř, sůl.
Maso smícháme s vejcem, moukou, drobně nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme. Promícháme s vodou a vytvarujeme asi 25 menších kuliček. Usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší a salátem.

Mleté maso s kapustou v remosce

700 g mletého masa,  kapusta,  velká cibule, 150 g slaniny, 3 vejce, mletý pepř, sůl 
Kapustu krátce povaříme, necháme okapat a pomeleme. Cibuli orestujeme na nakrájené slanině, smícháme s mletým ochuceným masem, kapustou, vejci. Promícháme, dochutíme solí, mletým pepřem. Remosku vymažeme tukem, rozetřeme směs, uhladíme a pokapeme olejem. Pečeme asi 30 minut.

Zapečené mleté řízky

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme 1 vejce, lžíci škrob. moučky a lžíci tvarohu, strouhanku podle potřeby. Všechny suroviny zpracujeme a tvarujeme jako řízky. Obalíme je v hladké mouce, dáme na pekáček s olejem a pečeme v troubě 15 minut. Před podáváním na každý řízek položíme plátek sýra, pokapeme vypečenou šťávou a necháme roztavit.

Masové koule s ďábelskou omáčkou

500 g mletého masa, cibule, 2 vejce, 3 lžíce strouhanky,  lžíce sekaných dušených hub nebo sterilovaných žampionů, lžíce sekané petrželky, pepř, sůl 

K mletému masu přidáme jemně usekanou cibuli, dušené houby, sekanou petrželku a směs zahustíme strouhankou. Podle chuti osolíme, opepříme a spojíme vejci. Dobře promícháme a vlhkou rukou tvoříme koule, které vkládáme do ohnivzdorné mísy. V troubě pečeme asi 20 minut. Hotové podáváme s opékanými brambory a ďábelskou omáčkou (do majonézy přidáme kečup, strouhanou cibuli, okurku, křen, ředíme podle potřeby smetanou).

Masové tyčinky s překvapením

200 g mletého hovězího masa, 200 g mletého vepřového masa, balíček olomouckých tyčinek, vejce, strouhanka, sladká a pálivá mletá paprika, sůl
Oba druhy masa smícháme s vejcem, solí a paprikou, podle potřeby přidáme strouhanku a propracujeme. Tyčinky rozřízneme na polovinu a zabalíme do masové směsi. Položíme na vymaštěný plech a buď pečeme nebo grilujeme.

Dánské vepřove kuličky

1 kg mletého vepřového masa, 5 lžic hladké mouky, vejce,  menší cibule, 2 dl vody, pepř, sůl
Maso smícháme s moukou, vejcem, jemně nakrájenou cibulí, osolíme a opepřímeProhněteme, přilijeme vodu a znovu promícháme. Vytvarujeme asi 25 menších kuliček, které krátce osmahneme na rozpuštěném másle. Podáváme s bramborovou kaší a salátem.

Mleté nastavovane řízky

450 g mletého vepřového masa, 250 g strouhaného sýra Eidam, 3 bílky, 3 lžíce mléka, 3 lžíce hladké mouky, pepř, sůl 

Maso promícháme s bílky, sýrem, přidáme mléko, mouku, pepř a sůl. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Tvarujeme asi 1 cm vysoké větší placky (jako řízky), obalujeme jako řízek a usmažíme.

18. dubna 2012

Květákový nákyp s mletým masem

květák, 400 g mletého hovězího masa, svazek jarní cibulky, 300 g rajčat, petrželku, sůl, pepř, 100 g primátora, 1/8 l kysané smetany 

Květák rozebereme na růžičky, přikrytý 7 min. předvaříme a necháme přikrytý stát. Maso podusíme v široké otevřené nádobě 5 min. Dušení jednou přerušíme, abychom maso promíchali a načechrali. Cibuli nakrájíme na kolečka, rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme a vše vmícháme do masa. Nakonec přidáme petrželku, sůl a pepř. Do formy střídavě vrstvíme květák a masovou směs, navrch by mělo být maso. 2/3 nastrouhaného sýra smícháme se smetanou a rozetřeme na maso, zbylý sýr nasypeme navrch. Zapékáme odkryté 7 min. a 4 min. na 1/2 výkon. 

Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou

1000 g oloupaných brambor vařených ve slupce, 200 g strouhaného eidamu
masová směs: 600 g mletého masa (nejlépe mix vepřové a hovězí), 100 g rajčat,svazek kudrnky, 150 ml bílého jakostního vína, lžička skořice, 100 g cibule, snítka tymiánu
sůl, pepř, olej
zelenina : 200 g barevných paprik, 200 g cukety, 200 g lilku, 3 ks mladé cibulky, 4 stroužky česneku, 3 snítky bazalky, sůl, pepř, olivový olej

Brambory nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm, sýr nastrouháme na jemném struhadle. Masovou směs připravíme tak, že cibuli nakrájíme na hrubší kostičky a na oleji ji orestujeme, přidáme osolené a opepřené maso a opečeme, zalijeme vínem a asi 10 minut podusíme. Okořeníme tymiánem, skořicí a sekanou kudrnkou, krátce podusíme, přidáme na kostičky nakrájená a semínek zbavená rajčata, promícháme a případně ještě dochutíme.Papriku, cuketu a lilek očistíme a nakrájíme na malé kostičky, česnek a mladou cibulku nakrájíme na plátky. Veškerou zeleninu společně orestujeme na oleji a dochutíme sekanou bazalkou, solí a pepřem. Pekáč nebo zapékací mísu plníme střídavě vrstvami brambor, masa, sýra a zeleniny. Zapékáme ve vyhřáté troubě při 180°C cca 20 minut.

Spišská fašírka

Umeleme 200 g bůčku a 300 g předního hovězího, přidáme 1 cibuli, pár stroužků česneku, 1 vejce, pepř, pálivou papriku, sůl a všechno prohněteme. Potom z masa vyválíme obdélník, na něj poklademe 250 g oloupané a nakrájené spišské klobásy, stočíme do válečku a za občasného podlévání pečeme v troubě. Vypečenou šťávu zaprášíme hladkou moukou, zasmahneme, zalijeme vroucím vývarem a povaříme. Podáváme k bramborové kaši. 

Řecký biftek

Mleté hovězí a vepřové maso spojíme s máčenou žemlí, přidáme sůl a pepř, muškátový květ, citrónovou kůru a 1 vejce a dobře promícháme. Z této hmoty tvarujeme biftečky. Opékáme na prudkém ohni, vložíme do kastrolu a zalijeme rajským protlakem. Podáváme s chlebem, špagetami nebo bramborem.

Sekaná pečeně

Smícháme 0.5 kg bůčku s 0.5 kg hovězího, pomeleme se 2 cibulemi a 5 stroužky česneku. Do této směsi přidáme 4 housky máčené v mléce, 2 vejce, osolíme a okořeníme, doplníme trochou majoránky, petrželové nati a 3 lžícemi polohrubé mouky. Vytvarujeme šišky, které postupně vkládáme do vymaštěného pekáče sádlem . Mírně podlijeme vlažnou vodou a pečeme asi jednu hodinu. Během pečení podléváme vodou a maso vypečenou šťávou.

Sekaný máslový řízek

0.5 kg mletého masa smícháme se 4 rohlíky namočenými v mléce, osolíme, opepříme, dokořeníme a přidáme špetku strouhané citrónové kůry. Poté přidáme 1 vejce a důkladně promícháme. Pak tvarujeme obdélníkové řízky, vysoké asi 1 cm, jejich spodní stranu namočíme do hladké mouky. Touto pomoučněnou stranou je klademe do rozehřátého tuku.Po opečení je obracíme a opečeme z druhé strany.

Šlehané bifteky

300 g mletého masa, 2 syrové brambory, 2 žloutky, sůl, mletý pepř, majoránka, česnek, 4 bílky, tuk na smažení

Mleté maso osolíme a okořeníme podle chuti. Brambory oloupeme, na jemno nastrouháme, vymačkáme z nich vodu a společně se žloutky vmícháme do masa. Nakonec vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Na pánvi rozehřejeme tuk. Lžící nabíráme masovou hmotu a klademe do rozpáleného tuku. Lžící namočenou v horkém tuku trochu zploštíme, případně zformujeme do požadovaného tvaru. Z obou stran osmažíme dozlatova. Podáváme s hořčicí a cibulí s chlebem nebo vařenými bramborami.

Mleté bifteky v kořeněné omáčce

400 g mletého masa, větší cibule, pepř, česnek, sůl, vejce, 3 lžíce oleje, 50 g slaniny,3 lžíce protlaku nebo kečupu, bobkový list, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 papriky

Do umletého masa přidáme nadrobno nakrájenou půlku cibule, pepř, rozetřený česnek, sůl, vejce, promícháme a vytvarujeme bifteky dle potřeby, tenčí jsou lepší, opečeme je po obou stranách na oleji. Po opečení je vyjmeme a na zbytku oleje osmažíme zbytek cibule, slaninu, přidáme protlak, česnek, petrželku, bobkový list a jemně nakrájenou papriku, zamícháme a necháme přejít varem.Do směsi přidáme opečené bifteky a spolu vše dusíme 15 min. Bifteky opět vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou či moukou, dle potřeby zředíme troškou vody.

Masové kuličky se zelím

300 g mletého vepřového masa,  vejce, strouhanka na zahuštění, pepř, sůl,rajčatový protlak, 2 stroužky česneku, malá rajčátka 

Mleté maso ochutíme solí a pepřem, přidáme vejce a strouhanku. Všechny suroviny důkladně promícháme. Z masové směsi vytvoříme menší kuličky, které opečeme na pánvi. Potom přidáme rajčatový protlak a trochu ho rozředíme vodou. Rajčatovou omáčku pak ochutíme pepřem a solí, česnekem. Masové kuličky v omáčce chvilku povaříme a přidáme malá rajčátka. Necháme ještě 10min.dusit. Zelí uvaříme samostatně. V menším kastrůlku ho ohřejme a popřípadě podle svého uvážení dochutíme. Podáváme s chlebem nebo vařeným bramborem.

Mleté maso v zelných listech

500 g mletého masa, 8 velkých zelných listů, 2 rohlíky, pepř, sůl

Zelné listy vaříme ve slané vodě, nesmí se trhat. Mleté maso osolíme, opepříme podle chuti, přidáme v mléce namočené rohlíky (nakrájené na kostičky) a promícháme. Naplníme zelné listy a ovážeme nití do válečku. Pečeme ve vymazané zapékací míse za mírného podlévání vodou do změknutí. Válečky mají mít slabě karamelovou barvu. Na talíři je poléváme rozškvařenou slaninou, podáváme s hlávkovým salátem a vychlazeným pivem.

Segedínské karbanátky s brambory

500 g mleté uzené syrové krkovice, 2 vejce, 2 lžíce másla, 2 lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, nasekaná petrželka, pepř, sůl 

Z másla a mouky vymícháme světlou jíšku, zředíme vývarem a povaříme na hustší kaši.Do vychladlé zamícháme žloutky, ochutíme kořením, vmícháme krkovici a petrželku. Podle potřeby zahustíme strouhankou, osolíme. Tvarujeme karbanátky, namáčíme je v rozšlehaných bílcích a klademe na prkénko posypané strouhankou, obalíme ve strouhance. Smažíme na oleji nebo na sádle (jsou chutnější).

17. dubna 2012

Zapečená sekaná se zeleninou

500 g mletého hovězího masa (nebo polovina sójového masa), 3 jarní cibulky, 3 rajčata nakrájená na kostky, 4 lžíce vařené mrkve nakrájené na kostky, 2 lžíce sterilovaného hrášku,2 vejce, 4 lžíce strouhanky, 2 lžičky sekané petrželky, česnek, pepř, sůl
Maso podusíme na jemně nakrájené cibulce, smícháme se zeleninou, kořením, vejci, zahustíme strouhankou. Řidší hmotu rozetřeme do vymazané zapékací mísy, zakryjeme 3 plátky libové anglické slaniny. Pečeme asi 30 minut.

Prokládaná fašírka

Mleté maso smícháme s vejcem, osolíme, opepříme, ochutíme provensálským kořením, zahustíme podle potřeby strouhankou. Vypracované těsto rozetřeme na vymazaný alobal, poklademe po celé délce proužky nakrájeného syrového vepřového masa a posypeme 2 nakrájenými cibulkami a feferonkou orestovanými na oleji. Zabalíme do alobalu a upečeme.

Chlebičková sekana

400 g mletého masa, 100 g prorostlé slaniny, 1/8 litru mléka, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky,2 párky, 4 lžíce sekané petrželky, pepř, sůl
Maso smícháme s mlékem, vejci, moukou, petrželkou. Osolíme, opepříme, vmícháme na kolečka nakrájený pórek, na nudličky nakrájenou slaninu. Vymazanou a strouhankou vysypanou chlebíčkovou formu naplníme ochuceným masem, do středu vmáčknemen4 natvrdo uvařená vejce, povrch uhladíme. Pečeme v horké troubě při teplotě 90 °C.

Holandské řízky

0,5 kg mletého bůčku, 30 dkg tvrdého sýra, 2 dl mléka, sůl, vejce
Mletý bůček zamícháme se všemi přísadami a necháme do druhého dne uležet v chladu. Druhý den uděláme ze směsi placičky, obalíme ve strouhance a potřeme rozšlehaným bílkem. Smažíme na tuku. Příloha: brambory, bramborová kaše

Mletý dušený bůček

1 kg mletého bůčku, cibule, česnek, sůl, kmín
Zpěníme cibuli, přidáme mletý bůček a jen mírně prohřejeme, osolíme, okmínujeme a přidáme česnek podle chuti (je možno jej i vynechat). Pak podlijeme vodou a dusíme pod poklicí necelé  ¾ hodiny.  Voda se nesmí vydusit ! Příloha: bramborové knedlíky, špalíky, (bosáky) kysané zelí. 

Mleté maso se slaninou

750 g mletého vepřového masa, 150 g slaniny pokrájené na plátky, 8 velmi tenkých plátků z vepřové kýty, celá hlavička česneku,hrst nasekané majoránky a petržele, svazeček rozmarýny, několik jarních cibulek,pepř, sůl

Mleté maso osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a petrželí, promícháme a zabalíme do tenkých plátků kýty a slaniny. Balíčky převážeme nití, vložíme do pekáčku, podlijeme vodou, přidáme jehličky rozmarýny, celou hlavičku česneku překrojenou na půlky a celé cibulky. Pečeme přikryté alobalem při 170°C za občasného podlévání vodou. Asi po 40 minutách alobal odstraníme a dopečeme 20-30 minut dozlatova. 

Ředkvičky s masem po čínsku

4 svazky ředkviček, 2 lžíce oleje, 250 g mletého masa, 3-4 stroužky drceného česneku, špetka kmínu, špetka zázvoru, 2-3lžíce sojové omáčky ,lžička vinného octa, lžička kukuřičného škrobu, sůl, pepř

Dobře očištěné ředkvičky rozkrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte olej a vhoďte na něj ředkvičky, posolte je a zprudka za stálého míchání opečte asi 7 min. Opečené ředkvičky nechte stranou. Na druhé pánvi rozpalte zbylý olej a přidejte mleté libové maso. Pečlivě promíchejte a opečte po dobu 8minut. K osmaženému masu přidejte ředkvičky.Vše okořeňte mletým kmínem a zázvorem, solí, pepřem a sojovou omáčkou. Přidejte česnek a pokud chcete, tak i ocet. V několika lžičkách vody rozmíchejte škrob a tím zalijte maso s ředkvičkami a povařte asi 2 minuty. Konzistence bude gulášová. Podávejte s pečivem.

Máslový řízek se sýrem

600 g mletého telecího masa, sůl, pepř, 100 g ementálu, 50 g oleje, 50 g másla
Umleté maso osolíme, opepříme a dobře promícháme. Tvoříme ploché bochánky, po délce je překrojíme, vložíme silnější plátky ementálu, obě půlky dobře spojíme a smažíme na horkém oleji s máslem zvolna po obou stranách. Jako příloha jsou vhodné různě upravené brambory a zeleninový salát.

Pekingské masové kuličky

600 g mletého vepřového masa, 50 g sójové omáčky, 2 lžíce škrob. moučky, vejce, lžičku zázvoru, pepř, 20 g škrob. moučky na poprášení, 120 g oleje

Do umletého masa přidáme sójovou omáčku rozšlehanou se škrob. moučkou, vejce, zázvorem, pepřem a případně špetkou soli. Necháme chvilku odležet a tvoříme malé kuličky, které trochu poprášíme škrob. moučkou. Opékáme na horkém oleji ze všech stran. Podáváme s hranolky, dušenou žampiónovou rýží nebo chlebem a zeleninovým salátem. 

Smažené masové kuličky

300 g předního hovězího masa, 300 g vepřové plece, 4 stroužky česneku, 80 g cibule, 2 vejce, pepř, zázvor, sůl, muškátový květ, koriandr, 100 g oleje, 60 g hladké mouky 

Do umletého masa přidáme česnek utřený se solí, nastrouhanou cibuli, vejce, špetku pepře, zázvoru, muškátového květu, koriandru a vše dobře promícháme. Ze směsi tvoříme kuličky, které obalíme v mouce. Smažíme zvolna na horkém oleji a podáváme s kečupem nebo jogurtovou či majonéz. omáčkou. Jako příloha jsou vhodné hranolky, opékané brambory nebo chléb a čerstvá zelenina.

Karpatské šišky

750 g zadního hovězího masa, 3 stroužky česneku, pepř, sůl, mleté nové koření, tymián,2 dl vody, 100 g oleje, 250 g zelených paprik, 350 g hub 

Do umletého masa přidáme česnek utřený se solí, pepř, nové koření, tymián a promícháváme za postupného přidávání vody. Necháme v chladničce 2 h odležet. Z těsta tvoříme šišky a na horkém oleji prudčeji opečeme. Ve zbylém oleji podusíme nakrájené papriky a houby, osolíme a trochu opepříme. Na talíři upravíme šišky, zeleninovou směs a doplníme přílohou (hranolky, opečené brambory).

Vepřové válečky se smetanovou omáčkou

350 g ramínka, sůl, pepř, 30 g slaniny, 1,5 žemle, cibuli, 10 g sádla, 20 g krupičné mouky,20 g sádla a cibule do kastrolu, 4 lžíce kyselé smetany, 10 g krupičné mouky, vejce

Maso umeleme a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou slaninu, sůl, pepř, namočenou žemli, osmaženou nakrájenou cibulku a vejce. Promícháme, rozdělíme na díly, uděláme válečky, obalíme je moukou a dáme do pekáčku péci. Zapečené zalijeme vroucí vodou a dusíme asi 30 min. Pak je vyndáme, omáčku procedíme a nalijeme za stálého míchání do kyselé smetany s umíchanou moukou. Omáčku povaříme. 

Vepřenky s cibulí

300 g mletého vepřového masa, 1 žemli, 1 dl mléka, 100 g cibule, hořčici, mletý pepř, mletou papriku, sůl, 100 g oleje
Žemli rozkrájíme, zvlhčíme mlékem, vymačkáme, smícháme s mletým masem, špetkou papriky, pepře a soli. Rukou tvoříme malé placičky, které na rozpáleném oleji opečeme dočervena. Podáváme s chlebem, hořčicí a jemně sekanou cibulí. Můžeme podávat s vařenými brambory či bramborovou kaší a doplnit zeleninovým salátem.

Dušene mlete maso

400 g mletého masa, 60 g másla, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, lžíci mouky, 5 rajčat, 3 brambory, 2 mrkve, celer
Na polovině másla lehce opečeme za stálého míchání mleté maso, na druhé polovině uděláme jíšku. Do masa přidáme cibuli, jíšku rozředěnou vodou a ostatní přísady. Necháme dusit asi 1/2 hodiny, až je zelenina měkká. Podáváme na krajících černého chleba.

Bifteky po turecku

500 g hovězího masa, 100 g rýže, 2 vejce, sůl, zelenou petrželku, pepř, 100 g oleje na smažení
na obalení : 50 g hladké mouky, 100 g strouhanky, 2 vejce, lžíci mléka
Hovězí maso jemně umeleme, promícháme s vařenou rýží, přidáme sůl, pepř, petrželku a vejce. Utvoříme menší placičky, které obalujeme v mouce, vejcích (přidáme lžíci mléka) a strouhance. Na rozpáleném oleji osmažíme dočervena. Podáváme k zelenině a bramborové kaši.

Sekané řízky v těstíčku

300 g mletého masa, sůl, žemli, mléko, cibuli, 40 g strouhanky, lžíci mouky, tuk na smažení
na obalení : 100 g hladké mouky, 4 lžíce mléka, vejce
Dobře propracujeme umleté maso, namočenou žemli, sůl, umletou nebo drobně nakrájenou cibuli a lžíci mouky. Vytvoříme placičky, které namáčíme v těstíčku a v tuku osmažíme do zrůžovění. Podáváme s brambory, bramborovým salátem, dušeným špenátem nebo jinou zeleninou. 

Kapustové čevabčiči

500 g kapusty, 250 g vepřové plece, 100 g oleje,  vejce, majoránku, stroužek česneku, pepř, sůl 
Kapustu uvaříme ve vodě, dáme okapat a pak umeleme s masem a cibulí. Přidáme vejce, pepř, majoránku, stroužek utřeného česneku a osolíme. Je-li třeba, zahustíme strouhankou nebo krupičkou. Děláme malé šišky a opékáme je na rozpáleném oleji.

Kuličky v rajčatové omáčce

400 g mletého masa, vejce, 100 g rýže, sůl, pepř, 50 g másla, cibuli, lžíci hladké mouky, koření, sůl, ocet, cukr, 2 lžíce rajčat. protlaku 

Mleté maso, vejce, sůl, přebranou a spařenou rýži promícháme a tvoříme kuličky, které vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 10-15 minut. V kastrolu připravíme cibulovou jíšku, zalijeme vývarem z knedlíčků, přidáme sůl, celé koření dle vlastní chuti a povaříme. Omáčku procedíme a přidáme protlak. Uvařené knedlíčky dáme do omáčky a necháme povařit. Podáváme s brambory, rýží, knedlíkem nebo pečivem.

Řízky z mletého bůčku se sýrem

0,5 kg mletého méně prorostlého vepřového bůčku,  1/4 l mléka, 100 g strouhaného ementálu nebo jiného tvrdého sýra, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení

Umletý bůček vložíme do mísy a zalijeme studeným mlékem tak, aby mléko přesahovalo objem mletého masa. Uložíme do chladničky a necháme odležet do druhého dne. Všechna tekutina se do masa vpije. Teprve druhý den směs osolíme a zahustíme jemně ustrouhaným sýrem. Směs spojíme v hladké těsto, ze kterého tvoříme na pomoučeném prkénku oválné placičky. Ty obalujeme ve vejci a strouhance a pak je opékáme ve rozpáleném oleji z obou stran. Obracíme je plochou lopatičkou. Čerstvé řízky mají jemnou chuť, podobnou chuti masa telecího, proto je nesmíme kořenit.Podáváme s vařenými brambory a s tatarskou omáčkou

Musaka s mrkví

3-4 cibule pokrájíme najemno, opečeme na oleji, přidáme 500 g ml. masa, sůl, přikryjeme a dusíme asi 10 min. 2 mrkve očistíme, nastrouháme, vmícháme do masa. 750 g brambor očistíme a nakrájíme na kolečka. Pekáč vymastíme, dáme vrstvu brambor, osolíme, maso a vrstvu brambor. Podlijeme troškou vody a dáme péct. Zalijeme 2 vejci rozšlehanými  se solí, vegetou a pepřem. Dopečeme. Podáváme se zeleninovým salátem. 

Drůbeží bramborový dort

500 g drůbeží sekané, 100 g strouhanky,  vejce, 1 dl mléka (i více), cibule, pepř, sůl

Maso smícháme se strouhankou zvlhčenou mlékem, rozšlehaným vejcem, nastrouhanou cibulí, okořeníme a dáme do vymazané dortové formy (nejlépe teflonové). Pečeme asi 30 minut. Sekanou posypeme 350 g nastrouhaných syrových brambor (na nudličky), 100 g tvrdého sýra a zapékáme dalších 15 minut. Podáváme obložené zeleninou.

16. dubna 2012

Pivní noky z mletého masa

500 g mletého masa, 200 g strouhaného sýra Niva, nakrájená čerstvá bazalka, pepř, sůl
Maso osolíme, opepříme, smícháme se sýrem a bazalkou. Ze směsi pomocí 2 lžic tvarujeme noky, které namáčíme v pivním těstíčku z vejce, hladké mouky, piva, trochy škrob. moučky, pepře a soli. Smažíme v rozpáleném oleji.

Karbanátky v omáčce

300 g hovězího masa, 300 g vepřové krkovice,  vejce,  cibule, 60 g strouhanky, 50 g hladké mouky,  konzerva loupaných rajčat, olej, muškátový květ, Oregano, polévkové koření, cukr, ocet, sůl, pepř, přílohové těstoviny 

Hovězí a vepřové maso umelte a smíchejte s trochou vody, vejcem, solí, pepřem a muškátovým květem, pak přidejte strouhanku a hladkou mouku. Z těsta tvořte pravidelné karbanátky a ty pak zprudka opečte na oleji. Ve vypeč. Tuku pak orestujte nakrájenou cibuli, přidejte pokrájená rajčata včetně nálevu, osolte a okořeňte a vložte opečené karbanátky. Pod poklicí duste do změknutí. Omáčku nakonec podle chuti přislaďte, případně okyselte. Podávejte s těstovinami. 

Božské koule

500 g mletého masa, sůl, pepř,  vejce, 80 g strouhanky, 2-4 lžíce dětské krupice, 2-4 cibule. nálev z 1 sklenice okurek, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy 

Maso osolíme, opepříme, přidáme vejce, strouhanku, krupici, 1 nakrájenou cibuli a promícháme. Tvarujeme koule velikosti pingpongového míčku a na oleji smažíme. Koule dáme do větší sklenice, prokládáme je na kolečka nakrájenou cibulí a kořením. Zalijeme nálevem z okurek. Uzavřeme a v lednici necháme 2-3 týdny uležet.

Masové kuličky s omačkou

550 gramů mletého masa, sůl, jemný pepř, cibule, 2 lžičky škrob. moučky, hrst strouhanky,3 vařené strouhané brambory, 2 žloutky, 150 ml šlehačky, trošku oleje na pečení 
na omáčku : 250 ml smetany, 2 lžičky škrob. moučky, lžíce hořčice, 150 ml vývaru (nebo vývaru z buj. kostky)

 V robotu jemně rozsekáme mleté maso, cibuli, přidáme koření, žloutky a škrob. moučku.
Pak přendáme do mísy, mezitím uvaříme tři brambory a jemně je nastrouháme. Přidáme k masové směsi. V míse ručně zpracujeme spolu se strouhankou a šlehačkou. Vytvarujeme menší masové kuličky a naskládáme na jemně olejem potřený pekáček. V troubě na 200 stupňů pečeme kuličky asi 40 minut, dokud nemají typickou barvičku - hnědou, v půlce času otočíme, aby se pěkně propekla i druhá strana. Po upečení vyndáme kuličky a do šťávy z masa přidáme šlehačku, škrob. moučku, vývar a hořčici, vše smícháme metlou a kuličky zase ponoříme zpátky, prohřejeme a můžeme podávat 

Zapékané brambory se zelím a masem

750 g uvařených brambor, 500 g kysaného zelí, 2 cibule, 500 g mletého masa, vejce, 4 lžíce mléka, 2-4 stroužky česneku, mletý pepř, sůl

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku. Přidáme okapané, překrájené zelí, mírně podlijeme vodou a podusíme pod pokličkou. Mleté maso promícháme s 1 nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, osolíme a opepříme. Pekáč vymažeme tukem, rozetřeme mleté maso, na maso rozložíme podušené zelí a pokryjeme na kolečka nakrájenými brambory. Vrstvy ještě jednou opakujeme a v horké troubě 10 minut zapečeme. Zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce a zapékáme asi 45 minut.

Krůtí sekaná se sýrem

600 g mletého krůtího masa, 200 g sýra Eidam (tenké plátky), 50 g ovesných vloček, vejce,1 dl mléka, lžička koření (Směs pro mletá masa), sůl
Do mletého masa dáme vejce, mléko, olej, koření a podle chuti osolíme. Pak vmícháme vločky a směs promícháme. Směs rozetřeme (na mikrotenu) na plát, poklademe plátky sýra a mokrýma rukama svineme. Přeneseme na pekáč a upečeme dozlatova.

Biftek zapečený

500 g mletého hovězího masa, 50 g strouhaného tvrdého sýra, vejce, lžíce oleje, lžíce strouhanky, sůl, pepř, muškátový květ a oříšek
Vše dobře promícháme a tvoříme bifteky, které po obou stranách upečeme. Těsně před dopečením poklademe bifteky polovinou kompotované broskve nebo rajčete a plátkem sýra. Necháme zapéct v troubě.

Vepřenky

200 g vepřového mletého masa,  žemle, 1 dl vody nebo mléka, sůl, mletý pepř, paprika
Namočenou vymačkanou žemli přidáme k masu, osolíme, přidáme pepř, papriku a dobře promícháme. Rozdělíme na 6 dílů, utvoříme placičky a opečeme po obou stranách dozlatova. Hotové vepřenky potřeme hořčicí a posypeme cibulkou. 

Dušené karbanatky na pivu

500 g mletého masa, 50 g nakrájené slaniny, 2 vejce, citrónová kůra ze 1/4 citronu, mletý pepř, sůl

V 1/8 litru mléka namočíme 2 housky. Smícháme maso se slaninou, vejci, strouhanou citrónovou kůrou, namočenou a vyždímanou houskou. Osolíme, opepříme a tvarujeme ploché karbanátky. Opékáme na másle po obou stranách (másla má být do necelé půlky karbanátek). Vyjmeme, do Vypečeného tuku nalijeme 1/4 litru světlého piva a karbanátky pod pokličkou asi 4 minuty dusíme. Podáváme s bramborovou kaší, brambory. 

Šišky v zelí

Z ochuceného mletého masa vytvarujeme šišky a opečeme na tuku. Přidáme kousek nakrájené slaniny nebo špeku a kyselé zelí. Společně dusíme, až je zelí měkké. Dochutíme trochou kečupu, sójové omáčky a opepříme. Velice chutná s chlebem.

Silvestrovské klobásy

Vepřové maso a slanina v poměru 3:1, 1 dl bílého vína nebo piva, citrónová kůra, pepř, sůl. Vepřové maso a slaninu pomeleme, osolíme, opepříme, ochutíme strouhanou citrónovou kůrou. Směs zředíme vínem nebo pivem a tvarujeme malé klobásky. Obalíme je ve strouhance a smažíme v rozpáleném tuku.

Valečky plněne sýrem z mletého masa

400 g mletého masa, cibule,  vejce, asi 100 g tvrdého sýra, 1 - 2 PL strouhanky,  stroužek česneku, mletý kmín, pažitka, sůl

Mleté maso dobře promícháme s drobně pokrájenou cibulí, vejcem a strouhankou. Dochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, nasekanou pažitkou a osolíme. Z hmoty vytvarujeme středně velké placičky, do jejich středu vložíme hranolek tvrdého sýra, zabalíme do tvaru válečku a vložíme do rozehřátého tuku. Po všech stranách zvolna opékáme. Část mletého masa můžeme nahradit předem namočeným sójovým granulátem.

Ovíněná sekaná

750 g mletého masa, 2 vejce, 2 housky namočené ve víně, 4 lžíce mletých ořechů, 0,5lžičky šalvěje, 0,5 lžičky mletého zázvoru, špetka mleté skořice, mletého nového koření, 5 lžic sekané petrželky, sůl
Maso promícháme s vejci, ořechy, kořením, petrželkou, ve víně namočenými žemlemi a necháme asi hodinu odležet. Znovu promícháme, tvarujeme šišku a na másle upečeme.

Výborná sekaná

750 g mletého masa (vepřové plecko), 100g strouhaného tvrdého sýra, 4 vejce, 1 dl smetany,cibule, 1~2 stroužky česneku, petrželová nať, 3/4 lžičky mleté sladké papriky, pepř, sůl

Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme. Polovinu směsi dáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, poklademe míchanými vajíčky s drobně pokrájeným salámem a přikryjeme druhou polovinou směsi. Pečeme v předem vyhřáté troubě přikryté alobalem, před dopečením odkryjeme a dopékáme do zrůžovění.

Mleté česnekové biftečky

500 - 600 g mletého masa, 50 g anglické slaniny, 1 PL hladké mouky, 3 PL bílého vína, trochu vývaru, 3 - 5 stroužků česneku, mletý pepř, sůl, tuk na opečení

K mletému masu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, pepř, prolisovaný česnek a osolíme. Z dobře promíchané směsi tvarujeme menší ploché bifteky, na tuku je zprudka po obou stranách opečeme dozlatova, podlijeme menším množstvím vývaru, zmírníme příkon tepla a dusíme pod pokličkou do změknutí. V případě potřeby podlijeme ještě vývarem a občas obrátíme. Dušené bifteky vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, přidáme mouku, osmahneme a zředíme vývarem. Osolíme, prošleháme a nakonec přidáme bílé víno, vložíme bifteky, prohřejeme a podáváme s vařenými brambory. Pokrm doplníme salátem nebo kompotem z ovoce.

Tykve s mletým masem a paprikou

cibule, 600 g tykvové dužiny,  červená a zelená paprika, 4 lžíce oleje, 500 g mletého masa,  4 lžičky sušeného Oregana, lžíce rajčatového protlaku, 250 ml zeleninového vývaru z kostky, pepř

Cibuli nadrobno nakrájíme. Tykvovou dužinu nakrájíme na kostky. Papriky omyjeme, rozpůlíme, očistíme a nakrájíme na hrubší kusy. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme mleté maso a opečeme. Přidáme cibuli, tykev, papriky, Oregano a krátce podusíme. Ve vývaru rozmícháme rajčatový protlak a přidáme do zeleniny masové směsi. Dusíme asi 20 min. pod poklicí. Občas zamícháme. Pokrm osolíme, okořeníme pepřem a podáváme. 

Karbanátky zapečené s bramborami

450 g mletého hovězího masa, 75 g anglické slaniny, 100 g šalotky, 250 g kysaného zelí, petrželku, 75 g strouhanky, vejce, 2 lžíce papriky, sůl, pepř, 3 červené papriky, 500 g menších brambor, 10 lžic oleje, 30 g másla, 0,5 lžičky kmínu, citrón. kůru

Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Drobně pokrájenou šalotku osmahneme na slanině. Zelí dáme okapat, vymačkáme a nahrubo pokrájíme. Maso prohněteme se strouhankou, polovinou sekané petrželky, slaninovou směsí, zelím, vejcem, lžící papriky, pepřem a solí. Vytvarujeme osm karbanátků. Papriky rozčtvrtíme, očistíme a grilujeme 8 min., pak je oloupeme a nakrájíme na kosočtverečky (velké 1,5 cm). Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a 8 min. opékáme na 6 lžících oleje. Vmícháme kousky paprik, sekanou petrželku a kmín a podle chuti osolíme. Karbanátky smažíme po každé straně pět minut na zbytku oleje. Pak do něj přidáme máslo a lžíci papriky. Karbanátky před podáním posypeme citrónovou kůrou.